«H κρίση στην Ευρωζώνη κοιμάται, δεν έχει πεθάνει»

29.7.14


«Φοβερό λάθος» χαρακτηρίζει ο έμπειρος δημοσιογράφος του Reuters Hugo Dixon τον εφησυχασμό που δείχνουν κατά τη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής στην Ευρωζώνη.

O δημοσιογράφος τονίζει ότι η περιοχή συνεχίζει να υποφέρει από στασιμότητα, χαμηλό πληθωρισμό, ανεργία και δημόσιο χρέος με την Ευρωζώνη να μην σε θέση να αντέξει εύκολα κάποιο νέο σοκ, πόσο μάλλον σε μια εποχή επιδείνωσης των εξωτερικών σχέσεων της με χώρες όπως η Ρωσία.

Αξίζει να ρίξετε μια ματιά σε ολόκληρο το άρθρο του εδώ.

4 σχόλια:

 1. ευχή και κατάρα29 Ιουλίου 2014 - 9:08 μ.μ.

  Wishful thinking είναι περισσότερο-της συνασπισμένης αγγλοσαξωνικής προπαγάνδας-παρά θεμελιωμένες προβλέψεις. Μπορεί και να είναι σχεδιασμός-με νύξεις τέτοια δημοσιεύματα, που καλλιεργούν κλίμα. Τα ξαναζήσαμε-είναι αλήθεια με μεγαλύτερη ένταση και με πιο ριψοκίνδυνους καμικάζι στη θέση των παπαγάλων-ο ένας από αυτούς έφτασε να είναι βαλκανικής συγκρότησης πρωθυπουργός βαλκανικής χώρας. Η Ευρώπη όμως θέλει να απαλλαγεί οριστικά και αμετάκλητα από την αμερικανοκρατία, ακόμη και αν της επισείουν τον μεταλλαγμένο ρωσικό κίνδυνο. Και σ'αυτή την Ευρώπη η Ελλάδα θέλει και πρέπει να έχει θέση γιατί η σχέση της είναι πέρα από πολιτιστική και πολιτική, και οργανική και φυσική. Η Ευρώπη είναι ο φυσικός χώρος της Ελλάδας και το λάθος του 1438-39 δεν θα επαναληφθεί στον 21ο αιώνα. Δεύτερη φορά το τραίνο της Ευρώπης δεν το χάνουμε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ένας εξαιρετικός άνθρωπος.
  καλό ταξίδι σύντροφε...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Βενιζελ(ογ)ικός30 Ιουλίου 2014 - 12:41 μ.μ.

  Φίλε «ευχή και κατάρα» αν και σε εκτιμώ πολύ, νομίζω ότι στο σημερινό σχόλιο είσαι λάθος. Το να χρησιμοποιείς τη λέξη καμικάζι για τον όντως ανεκδιήγητο πρωθυπουργό της βαλκανικής χώρας, υπονοεί ότι ο συγκεκριμένος πρωθυπουργός επιτέλεσε το καταστροφικό του έργο συνειδητά, ως εντεταλμένο όργανο κάποιων. Μια τέτοια θεώρηση τη βρίσκω συνομωσιολογική και εκτός πραγματικότητας.


  Στη συγκεκριμένη βαλκανική χώρα, το πόπολο έχει μια εμμονή με τις γνωστές οικογένειες, Όταν λοιπόν ξέσπασε η μεγαλύτερη παγκόσμια οικονομική κρίση μετά το 1929, η βαλκανική αυτή χώρα είχε στο τιμόνι της, έναν ανιψιό και μετά έναν υιό περιορισμένων ικανοτήτων που κυριάρχησαν με μόνο προσόν το όνομά τους. Τι να κάνουμε αυτά έχουν οι δυναστείες, πολλές φορές οι διάδοχοι βγαίνουν προβληματικοί.


  Ας μην τα ρίχνουμε λοιπόν σε συνωμοσίες, και ας κοιτάξουμε τα λάθη των κατοίκων της βαλκανικής χώρας. Αν το 2007 το προοδευτικό κομμάτι της κοινωνίας αυτής της χώρας είχε διαλέξει τον εμφανώς καταλληλότερο ως ηγέτη της προοδευτικής παράταξης, πολύ πιθανόν σήμερα αυτή η βαλκανική χώρα να είχει γλιτώσει τη σημερινή της κατάντια.


  Εαν παρεξήγησα το πνεύμα του σχολίου σου, περιμένω με χαρά τις διευκρινίσεις σου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Δηλαδή πρέπει να γίνει-απώτερη-Ιστορία κάτι για να συνειδητοποιηθεί ότι περιείχε τόση συνωμοσία όση-άφθονη!-ξέρει και αναγνωρίζει η ιστοριογραφία; Είναι βολικό για τις τρέχουσες καταστάσεις να απαξιώνουμε κάτι σαν συνομωσιολογικό αλλά η Ιστορία είναι λιγότερο σνομπ μπρος σε τέτοιες ψαρωτικές νομενκλατούρες. Τα όσα νόστιμα-μερικά ήταν και σκαμπρόζικα!-συνέβησαν το 2011, με πρωταγωνιστές δυό Γάλλους-φαινομενικά δυνητικά αντίπαλους-τους Σαρκοζύ και Στρος Καν-στις Κάνες ο πρώτος, στη Νέα Υόρκη ο δεύτερος-θα διαφωτισθούν όταν θάρθει ο καιρός από τους ίδιους. Είναι λαλίστατοι και είμαι σίγουρος ότι με δυσκολία κρατιούνται να εκφραστούν. Ας κάνουμε υπομονή. Καλά γεράματα νάχουμε μόνο και είναι σίγουρο ότι θα βρούμε ενδιαφέροντα αναγνώσματα για τη μπερζέρα μας. Θα τινάζονται από τις συνεχείς εκπλήξεις οι παντόφλες μας στο ταβάνι!

  ΑπάντησηΔιαγραφή