Τρία σχόλια για την ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ

3.7.14


Παρατηρώ ότι στη συζήτηση για τη ΔΕΗ παρατίθεται συχνά ως παράδειγμα η πετυχημένη ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ από την κυβέρνηση Καραμανλή.

Συμφωνώ πράγματι ότι με την πώληση του κομματιού των υπηρεσιών του ΟΤΕ ενισχύθηκε ο ανταγωνισμός στην αγορά των τηλεπικοινωνιών, μειώθηκαν σημαντικά οι τιμές (και λόγω της τεχνολογικής εξέλιξης) και εξαφανίστηκαν κάποια φαινόμενα κακοδιαχείρισης του παρελθόντος.

Έχω όμως τρεις μικρές ενστάσεις τις οποίες θέτω προς σχολιασμό κι από εσάς.

α) Ήταν σοφή επιλογή η ιδιωτικοποίηση και του δικτύου του ΟΤΕ το οποίο τότε ήταν το μοναδικό τέτοιο δίκτυο στη χώρα; Γιατί να το διαχειρίζεται ιδιώτης και όχι το ελληνικό Δημόσιο, πόσο μάλλον όταν ο ιδιώτης είναι στην ουσία το...Δημόσιο μιας άλλης χώρας;

β) Η άμεση πώληση από τη Deutsche Telekom των θυγατρικών του ΟΤΕ στα Βαλκάνια σε άλλες εταιρίες ήταν σίγουρα θετική σε βάθος χρόνου για τα κάθε λογής ελληνικά συμφέροντα;

γ) Έχει υπολογίσει κανείς πόσο κόστισε στα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας η προνομιακή πρόωρη συνταξιοδότηση χιλιάδων υπαλλήλων του ΟΤΕ ώστε αυτός να καταστεί ελκυστικός στους ιδιώτες επενδυτές; Το ίδιο ακριβώς συνέβη και με την Ολυμπιακή.

Είμαι υπέρ της αρχής υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων σε χώρους όπου μπορεί να αναπτυχθεί ανταγωνισμός μεταξύ των εταιριών αλλά δεν θεωρώ ότι είναι επί της αρχής σωστή και επιτυχημένη οποιαδήποτε ιδιωτικοποίηση.

Εξάλλου, ιδιωτικοποίηση από ιδιωτικοποίηση διαφέρει.

1 σχόλιο:

  1. Όσον αφορα τον ΟΤΕ διαφωνω με την εκχωρηση του Management στο Δημοσιο ξένου κράτους ούτε καν σε ιδιωτη, απο το 2008 που εγινε αυτο δεν έχει υπάρξει σημαντική μείωση των τιμών, ουτε φυσικά εγινε αναβαθμιση του δικτύου. Πραγματι σημαντικο μερος της μείωσης των τιμών οφείλεται στην τεχνολογική Πρόοδο.
    Οσον αφορά την Ολυμπιακη εγινε με τελείως λαθος τρόπο και οδηγησε τελικά σε μονοπωλιο ουσιαστικα στις γραμμες εσωτερικου και όχι μόνο,, σε πολλές γραμμες του εξωτερικου Παρίσι, Αμστερνταμ κ.α το μονοπώλιο το εχει ουσιαστικα η Aegean,
    Φυσικά οι εθελουσιες εξοδοι και οι μεταταξεις επιβαρυναν πολύ την οικονομια

    ΑπάντησηΔιαγραφή