Προσεχώς 1.800 κατεδαφίσεις στην Αθήνα

24.8.14


Μια από τις ελάχιστες ευχάριστες ειδήσεις του τελευταίου καιρού που εντόπισα στον ελληνικό Τύπο ήταν η απόφαση του Υπ.Περιβάλλοντος να προχωρήσει συντονισμένα σε 1.800 ολικές ή μερικές κατεδαφίσεις στην Αθήνα, από κοινού με τη δημοτική αρχή.

Σύμφωνα με το Έθνος, στο... μικροσκόπιο των αρμόδιων υπηρεσιών έχουν μπει γύρω στα 1.800 κτίρια του κέντρου της Αθήνας, τα περισσότερα από τα οποία είναι μαζεμένα στην περιοχή Μεταξουργείου - Κεραμεικού - Ψυρρή και Κουμουνδούρου, ενώ αρκετά βρίσκονται διάσπαρτα σε διάφορα σημεία της πόλης, όπως Πατήσια, Άγιος Παντελεήμονας, Κολωνός, Εξάρχεια κ.λ.π.

Οι κατεδαφίσεις μπορεί να είναι ολικές ή μερικές, να διατηρηθεί δηλαδή ένα τμήμα του κτιρίου ή στη θέση του κατεδαφισθέντος να δημιουργηθεί δημόσιος κοινόχρηστος χώρος. Σε πρώτη φάση θα εφαρμοστεί ένα πιλοτικό πρόγραμμα που θα αφορά σύνολο προβληματικών κτιρίων γύρω από δρόμους ή πλατείες, ώστε να αναδειχθεί καλύτερα η ανάπλαση.

Το σχέδιο μοιάζει ελπιδοφόρο, μένει να παρακολουθήσουμε την εκτέλεση του.

4 σχόλια:

 1. Καλος ο παραλληλισμος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ειναι η μονη λυση για την αθηνα, αρκει βεβαια να μη περιοριστει μονο στο κεντρο

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Χατζηαρκούδογλου24 Αυγούστου 2014 - 9:28 μ.μ.

  Αν και σε δύσκολους καιρούς, ο Καμίνης κάνει έργο. Εάν δεν ήταν τόσο δύσκολα τα πράγματα... δε θα έκανε καλύτερα ... θα τον είχαν φάει τα κοράκια, που ξέρουν να τρώνε όταν οι Δήμοι έχουν λεφτά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Φοιτητής αρχιτεκτονικής2 Σεπτεμβρίου 2014 - 11:14 μ.μ.

  Λίγο πιστολιά στον αέρα η είδηση..
  Πού μπορούμε να έχουμε περισσότερες πληροφορίες περί των κατεδαφίσεων αυτών;
  Ποιός τις μελέτησε και τις αποφάσισε;
  Με τι κριτήρια θα γίνουν;
  Τι σχεδιασμός υπάρχει για τα κενά οικόπεδα που θα προκύψουν;
  Υπάρχει άλλη εναλλακτική υπάρχει στην χρήση τους πλην της κατεδάφισης;
  Μήπως αυτή είναι λιγότερο κοστοβόρα (ενεργειακά και οικονομικά) ή περισσότερο κοινωνικά ωφέλιμη (αποκατάσταση και μετατροπή σε κοινωνική κατοικία πχ);

  Αν εμφανιστεί πάλι η κλασική μαλακία - καραμέλα σε τέτοιες περιπτώσεις "θα γίνουν πάρκο" (δίνω πιθανότητες 90%+) είναι μια ακόμα απόδειξη πως τη μορφή των πόλεων που ζούμε για μια ακόμη φορά την αποφασίζουν άνθρωποι άσχετοι με το αντικείμενο..

  ΑπάντησηΔιαγραφή