Με ποιον είναι τελικά ο Φώτης Κουβέλης;

25.8.14


Εδώ και τουλάχιστον 2 χρόνια, υπάρχει μια φήμη που σέρνεται στα πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία: ο Φώτης Κουβέλης θέλει να γίνει Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Δεν χρειάζεται να είστε ιδιαίτερα «ψαγμένοι» για να την έχετε ακούσει, υπάρχουν δεκάδες σχετικές αναφορές σε εφημερίδες και blogs.

Η φήμη αυτή δεν έχει διαψευστεί ποτέ από την πλευρά του προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς, αν και κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να διαψεύδει οτιδήποτε ακούγεται γι' αυτόν καθώς συχνά η διαδικασία αυτή αποδεικνύεται ατέρμονη.

Πάντως, σε οποιαδήποτε πράξη ή παράλειψη του κ. Κουβέλη τα τελευταία 2 χρόνια, πάντα υπήρχε κάποιος...καλοθελητής που θα σημείωνε δημόσια ότι αυτή οφείλεται στο ότι «ο Φώτης κοιτάζει την Προεδρία», κάτι που προσωπικά έβρισκα πάντοτε φοβερά υποτιμητικό για έναν πολιτικό του οποίου η πορεία χαρακτηρίστηκε πάντοτε από ήθος και μετριοπάθεια.

Χθες, ο έγκυρος Κώστας Παπαδιοχος σημείωσε στην Καθημερινή της Κυριακής με μεγάλη βεβαιότητα ότι ο Αντώνης Σαμαράς θα προτείνει τον Φώτη Κουβέλη για Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε λίγους μήνες.

Θυμάμαι ότι στις 7 Απριλίου ο Φώτης Κουβέλης είχε δηλώσει στη Realnews:

Η εκλογή για την ανάδειξη του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας δεν αποτελεί ένα ξεχωριστό διαδικαστικό θέμα. Δεν είναι αυτόνομο πολιτικά. Συνδέεται με τις ασκούμενες πολιτικές και με την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα. Επειδή, λοιπόν, οι πολιτικές είναι αυτές που είναι, δεν εκτιμώ ότι μπορεί από την παρούσα βουλή να συγκεντρωθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία των 180 ψήφων για την εκλογή Προέδρου.

Στις 12 Μαΐου σε συνέντευξη του στο Έθνος επίσης σημείωσε:

Δεν θα μπορούσα, ούτε θα το ήθελα, άλλωστε, να προβώ σε εκλογικές πιθανολογήσεις. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι η χώρα δύσκολα θα αποφύγει την προσφυγή στις κάλπες εντός του 2014.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι εδώ και περίπου ένα χρόνο, ο Φώτης Κουβέλης αρνείται οποιαδήποτε συζήτηση με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και αποκλείει κάθετα και οριζόντια οποιαδήποτε εμπλοκή του κόμματος του με το ΠΑΣΟΚ.

Θα δεχθεί ο άνθρωπος αυτός να αποτελέσει τη σανίδα σωτηρίας της πιο ακροδεξιάς κυβέρνησης των τελευταίων δεκαετιών; Θα προσφέρει τέτοια υπηρεσία στον Αντώνη Σαμαρά από του οποίου την κυβέρνηση αποχώρησε και της οποίας τα νομοσχέδια συνήθως καταψηφίζει; Θα επιβεβαιώσει όλες αυτές τις άσχημες φήμες που τον αφορούν;

Μου φαίνεται πολύ δύσκολο αλλά βλέπω πολλούς να αισθάνονται σίγουροι ότι τελικά θα δεχθεί να φορέσει το κοστούμι που τόσα χρόνια συγκεκριμένοι κύκλοι του ράβουν...