Διεκδικώντας το δικαίωμα στην ανεξαρτησία: η περίπτωση του Γιάννη Ραγκούση

1.9.14


Στο 100% της φαίνεται ότι ταιριάζει στην περίπτωση του Γιάννη Ραγκούση η παροιμία «καθαρός ουρανός, αστραπές δε φοβάται» καθώς ο πρώην υπουργός επέλεξε να απαντήσει με έναν μάλλον εντυπωσιακό τρόπο σε πρόσφατη επίθεση λάσπης που δέχθηκε από το Πρώτο Θέμα.

Προσωπικά, δεν θυμάμαι κανέναν άλλον Έλληνα πολιτικό να δίνει τόσες πολλές λεπτομέρειες για την περιουσιακή του κατάσταση χωρίς καν να χρειάζονται. Να τι απάντησε μέσω των NEΩΝ και του Facebook ο κ. Ραγκούσης σε δημοσιεύματα για την ενοικίαση της κατοικίας του:

Στην αρχή του καλοκαιριού παρουσιάστηκε από μερίδα ΜΜΕ με έναν τρόπο επιθετικό κι απροσδιόριστα επικριτικό η απόφασή μου να προσδώσω και επαγγελματική χρήση στη μόνιμη κατοικία μου, στον Κώστο της Πάρου.

Εξ αρχής διευκρινίζω:

αποτελεί ακλόνητη πεποίθησή μου πως από την ώρα που ανέλαβα δημόσια αξιώματα και διαχειρίστηκα δημόσιο χρήμα υπόκειμαι σε κάθε είδους έλεγχο αλλά και κριτική από οποιονδήποτε, ανεξάρτητα ποιος είναι και τι έχει κάνει.

Επιπλέον πιστεύω πως ανεξάρτητα από την ύπαρξη νομικής ή τυπικής υποχρέωσης, το προσωπικό μας παράδειγμα σε θέματα αρχής πρέπει να συμβαδίζει με αυτό που αποτελεί πίστη μας κι όχι μόνο με ό,τι είναι νομοθετημένο.

Επομένως, και παρότι δεν προβλέπεται ως νομική υποχρέωση - αφού ποτέ δεν νομοθέτηκαν οι 75 αλλαγές που ετοιμάσαμε το 2011- για εμένα έχει μείζονα ηθική και πολιτική αξία να αποτυπώσω δημόσια τις διαφορές στην περιουσιακή μου κατάσταση, συγκρίνοντας το 2007-2008, όταν απέκτησα την ιδιότητα του μέλους του Ελληνικού Κοινοβουλίου, με το σήμερα, 2 χρόνια μετά το τέλος της Βουλευτικής και κυρίως της Κυβερνητικής μου ιδιότητας.

Έτσι λοιπόν σύμφωνα με αυτήν την σύγκριση:

Το 2007-2008, οι συνολικές οικογενειακές αποταμιεύσεις υπερέβαιναν τις 200.000€ ενώ το 2014 αυτές είναι λιγότερες από 30.000€.
Την ίδια στιγμή έχω συνάψει επαγγελματικό δάνειο, ύψους 32.000 €.
Όσον αφορά στα ακίνητα, αυτά παρουσιάζουν τις εξής διαφορές :
Το 2014 έχω επιπλέον στην κυριότητά μου
- από κληρονομιά του πατέρα μου στον Κώστο της Πάρου : 36 τ.μ. της κατοικίας του, κατασκευής 1980 καθώς και το 16,66% ενός περιβολιού εκτός σχεδίου 2 στρεμμάτων.
- από δωρεά συγγενών μου στο Χολαργό : 2,5 % ή 2τ.μ. διαμερίσματος κατασκευής 1975, στο οποίο ήδη κατείχα,από κληρονομιά της μητέρας μου, το 97,5%, τα 76τ.μ.
Δεν έχω πλέον στην κυριότητά μου το 50% αγροτεμαχίου στη Νέα Μάκρη που δώρισα στην αδελφή μου. Ενώ το μόνο αυτοκίνητο που υπήρχε και παραμένει στην κυριότητα μας είναι ένα Citroen Picasso 1600cc αγοράς το 2000.
Επειδή και οι κρίνοντες κρίνονται, φαντάζομαι πως όσοι προσπάθησαν να προκαλέσουν το δημόσιο αίσθημα με την παρουσίαση της ενοικίασης του σπιτιού μου θα φιλοτιμηθούν κι αυτοί να παρουσιάσουν την περιουσιακή τους κατάσταση "τότε και τώρα".

Τα παρακάτω αναντίλεκτα δεδομένα όσοι τα αγνοούν ή συνειδητά τα υποβαθμίζουν τόσο επιβεβαιώνουν την κακοπιστία τους:

1) πρόκειται για τη μόνιμη κατοικία μου που χτίζεται από το 2006 (μέλος του Κοινοβουλίου έγινα το 2007) στον ορεινό Κώστο της καταγωγής μας, στην Πάρο όπου από το 1999 λειτουργούσα μια κερδοφόρα επιχείρηση.
Τα 4 στρέμματα του οικοπέδου αγοράστηκαν το 2000.
2) αυτή η δραστηριότητα καθορίζεται από τον νόμο, με ειδική άδεια του ΕΟΤ.
3) έχω ιδρύσει ατομική επιχείρηση με έδρα την Πάρο κι όχι με έδρα λ.χ. την Ελβετία ενώ δεν ίδρυσα κάποια υπεράκτια επιχείρηση (offshore) για να αποφεύγω την καταβολή των φόρων.
4) το σπίτι δεν έχει κάποια πολεοδομική εκκρεμότητα ενώ το στεγαστικό δάνειο του ΟΕΚ αποπληρώθηκε σύμφωνα με τους όρους που ισχύουν εδώ και δεκαετίες. Στεγαστικό δάνειο του ΟΕΚ που δικαιούνταν όλοι ανεξαιρέτως οι τρίτεκνοι.
5) δεν κατέφυγα στην κλασική λύση διορισμού μου σε ελληνικό ή διεθνή οργανισμό από την σημερινή κυβέρνηση με αντάλλαγμα την αλλοτρίωση των πολιτικών μου πεποιθήσεων.
6) αυτά τα χρήματα που εμφανίστηκαν ως έσοδά μου δεν είναι χρήματα που εγώ ξόδεψα για τις διακοπές μου, ώστε εύλογα κάποιος να διερωτάται "καλά που βρίσκει τόσα χρήματα και ξοδεύει στις διακοπές του".
7) ενοικιαστές του σπιτιού μου δεν είναι δικαιούχοι κρατικών προγραμμάτων τουρισμού και υπό αυτήν την έννοια τα έσοδα μου δεν προέρχονται από το ελληνικό κράτος ή τα κονδύλια της ευρωπαϊκής ένωσης.
8) το κυριότερο: πρόκειται για την μόνιμη οικογενειακή στέγη και όχι για κάποια παραθαλάσσια εξοχική μου κατοικία, σαν τις εκατοντάδες παραθαλάσσιες βίλες που τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια αποκτήθηκαν από διάφορους αξιωματούχους κατά τη διάρκεια άσκησης των καθηκόντων τους και μάλιστα σε κοσμικά νησιά, με τα οποία δεν έχουν καμία απολύτως σχέση καταγωγής.

Τελικά πόσα: 2.000€ την ημέρα ή 30.000€ το χρόνο ;

Απαντώ:

Καλό θα ήταν να εισέπραττα 2.000 ευρώ την ημέρα, συνεπώς μακάρι στην διάρκεια της τουριστικής περιόδου των τριών μηνών να εισέπραττα συνολικά 180.000 ευρώ.

Όπως μακάρι να είχα την οικονομική δυνατότητα να κτίσω κι άλλο σπίτι προς τουριστική ενοικίαση.
Τώρα που έκλεισε η πρώτη περιόδος λειτουργίας, έχω τη δυνατότητα να κοινολογήσω τα πραγματικά-απολογιστικά δεδομένα.

Η αλήθεια λοιπόν είναι πως η καθημερινή καθαρή απόδοση ήταν της τάξης των 800€ που ισοδυναμεί με 160€ ανά δίκλινο υπνοδωμάτιο ( 5 συνολικά ) που υπάρχει στο σπίτι.

Η αλήθεια, ως απάντηση σε αυτούς που επεδίωξαν να προκαλέσουν το δημόσιο αίσθημα, είναι πως η συνολική καθαρή απόδοση της μικρής αυτής ατομικής επιχειρηματικής μου προσπάθειας είναι τελικά της τάξης των 30.000€ περίπου το χρόνο.

Πρόκειται για μια καθαρή απόδοση η οποία θα ήταν σαφώς χαμηλότερη εάν υπολόγιζα τα χρήματα που δαπανήθηκαν, ώστε το σπίτι να αποκτήσει προϋποθέσεις που δεν είχε πριν ένα χρόνο, όσο ήταν απλώς η μόνιμη κατοικία μας. Προϋποθέσεις όμως που έπρεπε να αποκτήσει εφόσον επρόκειτο να ενοικιαστεί.

Δεν ντρέπομαι ούτε θα σταματήσω ποτέ να διεκδικώ το δικαίωμα μιας τίμιας επιβίωσης. Γι αυτό δεν σιώπησα. Γι αυτό εγώ ο ίδιος τώρα επανέρχομαι στο θέμα.

Ακριβώς επειδή δεν διανοήθηκα ποτέ μου ότι μπαίνοντας στην πολιτική θα πρέπει να εξαργυρώσω αυτή τη σχέση με μία μόνιμη "πρόσοδο", κάνω σήμερα ότι και πριν: επιχειρώ για να διαβιώνω και δεν προσπαθώ να κρυφτώ πίσω από τις πρόσφατες σκανδαλώδεις κυβερνητικές ρυθμίσεις προστασίας όσων με αδιαφάνεια διαχειρίστηκαν το δημόσιο χρήμα.

Ο κάθε πολίτης έχει δικαίωμα να κρίνει όπως νομίζει τις απόψεις μου, αλλά όλοι πρέπει να γνωρίζουν πως απόφασή μου ήταν να κατοχυρώσω για τον εαυτό μου ένα, κατά τις πεποιθήσεις μου, ανεκτίμητο και αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα: να είμαι ελεύθερος και να μην υπάρχει κανείς στον κόσμο εκτός από την συνείδησή μου που να μπορεί να μου επιβάλει τι θα πιστεύω και τι θα υποστηρίζω.

13 σχόλια:

 1. Ξαναγειά σου Ραγκούσαρε.

  ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΠΑΝΤΟΥ .

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΕΥΓΕ!! ΚΑΘΑΡΗ ΣΚΕΨΗ ΚΑΘΑΡΑ ΛΟΓΙΑ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Η ανοησία του να χτυπάς ένα πολιτικό πτώμα που, το καημένο, δεν έχει καμιά-ούτε την ελαχιστότατη-ελπίδα ανάστασης. Δεν θα χάλαγα ούτε δισεκατομμυριοστό μελάνης για την περίπτωση του. Εκτός κι αν αυτοί που το ξοδεύουν, μαζί με τη φαιά ουσία, ευελπιστούν σ'αυτό που λέγεται αρνητική διαφήμιση που είναι όμως διαφήμιση. Παίζει κι αυτό. Γιατί διαφορετικά πώς και τον θυμήθηκαν έτσι ξαφνικά;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Κακώς ασχολούνται τα μεσα ένα πολιτικό που δεν έχει μέλλον.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Aν όχι η καλύτερη σίγουρα μια από τιs καλύτερεs επιλογέs του Γιώργου.
  Πολιτική φυσιογνωμία που λείπει τραγικά από την ελλ. βουλή όπου ευδοκιμούν απίστευτα ΄''φρούτα''..........ΔΥΣΤΥΧΩΣ !!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Σαν να πούμε ο κηπουρός ναι μεν δεν είναι φρούτο αλλά ό,τι προηγείται του φρούτου: λουλούδι! Το πόσο καλή επιλογή είναι-είναι σε θέση ένας αποδεδειγμένα ανίκανος να επιλέγει;-το δείχνει η ίδια η -δίκαια μικρή-ιστορία του. Γιατί να μην τον ξεχνάμε αυτό:καλός είναι ο πολιτικός που είναι καλός αλλά είναι και πολιτικός. Στο δεύτερο σκέλος το απέδειξε περίτρανα ότι πολιτικός δεν είναι: σε καμιά δημοκρατική διαδικασία δεν ανταπεξήλθε. Το καλός αφήστε το πια για την Ιστορία: έχει λιγότερη πρεμούρα να τον κρίνει ευνοϊκά, πολύ περισσότερο που δεν βιάζεται.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Ούτε με ανεύθυνη "αντιμνημονιακή" δημαγωγία
  ούτε δήθεν αποκήρυξη της γιά την καρέκλα και μόνο ,

  ( και τα δύο γιά την συντήρηση της ΛΑΜΟΓΙΑΣ ) .

  Μόνο με πραγματική διάθεση γιά μεταρρυθμίσεις
  μπορείς να αντιμετωπίσεις σοβαρά τον απέναντι,

  να τον κάνεις να σε πάρει σοβαρά .
  Οπως μέχρι 26/10/2011 .

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Πολύ καλά τα λέει ο κ Λούλης και είναι, πράγματι, δύσκολο να διαφωνήσει κάποιος μαζί του. Εκείνο που θα ήθελα όμως, πραγματικά, να ακούσω είναι τι σόι συμβουλές έδινε 5 χρόνια στον Κ.Καραμανλή τον ακάματο και εφάρμοζε όλα αυτά που ο ίδιος σήμερα αποδοκιμάζει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Από τους καλύτερους πολιτικούς της τελευταίας 15ετίας, τουλάχιστον. Δυστυχώς, τον πήρε και αυτόν η μπάλα άδικα. Μαζί με τα ξερά κάηκαν και τα λιγοστά χλωρά και στη θέση όλων φύτρωσαν ψεκασμένα βλήτα.
  Σε κάθε περίπτωση, η απάντηση του αποτελεί μνημίο αξιοπρέπεούς στάσης.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Συγκλονιστηκα πραγματικα απο το δραμα του.ΕΛΕΟΣ σας πληρωνουν για να τα γραφετε δεν εξηγειται αλλιως.Αν τους εκβιαζει η τους λοιδωρει το Πρωτο Θεμα και ο Κομιστης με αφηνει παγερα αδιαφορη.Ας προσεχαν οταν τον καλυπταν που εβγαζε μαυρο χρημα στο εξωτερικο. Επισης με εξιταρει το γεγονος οτι οσοι περασαν απο δημοσια αξιωματα (υπουργοι κ.λ.π) εχουν πολλα ακινητα ,βιλες που νοικιαζουν (τι συμπτωση !!!) και εμεις σκληρα εργαζομενοι ενα πατρικο σε ενα χωριο απο τη 10ετια του 60 κληρονομια απο τον πατερα μου με καποιες βελτιωσεις και πληρωνω ΕΝΦΙΑ 600 Ευρω (σωστα διαβαζετε). Και παλι ΕΛΕΟΣ!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Επιβάλεται να γίνει ,μπροσταρης στις εξελιξεις που θα αρχισουν απο σημερα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Τελικά είναι απο τούς μετρημένους στα δάχτυλα τού ενός χεριού έλληνες πολιτικούς που συνδυάζει απαστράπτουσα τιμιότητα και ριζοσπαστική αποτελεσματικότητα, Επ' αυτού τί λέει το "ποτάμι"?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. σίγουρα σας χρειάζεται έλεος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή