Ο Παπανδρέου κατάργησε τη φοροαπαλλαγή της Εκκλησίας, Σαμαράς-Βενιζέλος την επανέφεραν

7.9.14


Την ώρα που τα ΜΜΕ μας ταϊζουν σανό για τις συζητήσεις με την Τρόικα στο Παρίσι και τους αχάριστες Έλληνες που αποδοκίμασαν τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο Πάσχος Μανδραβέλης αναδεικνύει ένα ιδιαίτερα σημαντικό θέμα μέσα από τις σελίδες της Καθημερινής.

Στο σημερινό του άρθρο, ο γνωστός δημοσιογράφος αναφέρει:

(...)Να θυμίσουμε στους αναγνώστες ότι ο κ. Ευ. Βενιζέλος είναι ένας από εκείνους που τσακώνονται για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ.

Να θυμίσουμε επίσης στους αναγνώστες ότι με το άρθρο 12 του νόμου 3842, που θεσμοθέτησε η κυβέρνηση του έτερου που τσακώνεται για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ, κ. Γ. Παπανδρέου, «καταργήθηκε από 1.1.2010 η φοροαπαλλαγή ιερών ναών, μητροπόλεων και ιερών μονών, συμπεριλαμβανομένων των Ιερών Μονών του Αγίου Ορους για τα εισοδήματα από εκμίσθωση κτισμάτων και γαιών των νομικών αυτών προσώπων». Με τον ίδιο νόμο καθιερώθηκε η φορολόγηση της μεγάλης μόνο ακίνητης περιουσίας με υψηλό αφορολόγητο όριο 400.000, και περιελάμβανε κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο και επομένως και τα θρησκευτικά νομικά πρόσωπα. Η απαλλαγή από τον φόρο ίσχυε μόνο για τα ακίνητα που χρησιμοποιούνταν για λατρευτικό/θρησκευτικό σκοπό, δηλαδή τους ναούς (άρθρο 29).

Με τον νόμο 4223/2013 η κυβέρνηση έκανε «Ενιαίο» τον Φόρο Ακινήτων προς τα κάτω. Κατήργησε το αφορολόγητο των 400.000 ευρώ, αλλά θέσπισε το αφορολόγητο της τεράστιας εκκλησιαστικής περιουσίας. Τις τελευταίες πινελιές του χύδην πελατειασμού έβαλε η τροπολογία των 16 βουλευτών της Ν.Δ., την οποία έκανε ασμένως δεκτή ο κ. Λοβέρδος και μάλιστα στο νομοσχέδιο για την «Ιδρυση και οργάνωση Συμβουλίου Εθνικής Πολιτικής για την Παιδεία».

Να σημειώσουμε ότι κατά την ψήφιση αυτής της τροπολογίας ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε «παρών», ενώ το 2010 είχε καταψηφίσει τον νόμο που προέβλεπε τη φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας. 

Λοιπόν; Είναι όλοι το ίδιο; Γράφει πουθενά στο Μνημόνιο τίποτα υπέρ της εκκλησιαστικής περιουσίας;

4 σχόλια:

 1. είσαι τελικά ένας "μάο μάο τζιχαντιστής"! και γω το ίδιο!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Μετά από μερικά χρόνια θα πάθουμε τα ίδια ! Δεν αλλάζουμε με τίποτε μόνο δανεικά και θα μας φταίνε οι άλλοι!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Να 'ταν μόνο η εκκλησιατική περιουσία. Ότι καλό πήγε να γίνει από την κυβέρνηση ΓΑΠ (που βεβαίως προηγουμένως είχε εγκληματίσει με τον πολιτικό καιροσκοπισμό ως αντιπολίτευση, όταν υποσχόταν εξαγορές λιμανιών και ΟΤΕ, αυξήσεις στους μισθούς που θα δημιουργούσαν... ζήτηση και άλλα απίθανα) ξηλώθηκε στα επόμενα χρόνια από τους Σαμαρά Βενιζέλο. Ο δε τελευταίος ανασχηματισμός που έφερε στα υπουργεία τους Γιακουμάτους και τους Κικίλιες αποτέλεσε την ταφόπλακα κάθε μεταρρυθμιστικής προσπάθειας και της κυβέρνησης συνεργασίας γενικότερα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Μην γίνεστε κακοί, έχουν πέσει οι δουλειές τελευταία και μια κι ο «μεγάλος» δεν βοηθάει, βοήθησε η κυβέρνηση.
  http://www.dikaiologitika.gr/eidhseis/kosmos/39806/oi-politikoi-gamoi-kai-ta-symfona-symviosis-kerdizoun-tous-thriskeftikoys

  ΑπάντησηΔιαγραφή