Παραίτηση-μυστήριο του Έλληνα πρέσβη στο Βερολίνο μετά το ταξίδι-φιάσκο του Σαμαρά

25.9.14Την παραίτηση του από τη θέση του πρέσβη της Ελλάδας στο Βερολίνο υπέβαλε χθες ο κ. Παναγιώτης Ζωγράφος, λίγες μόνο ώρες μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης του Αντώνη Σαμαρά στο Βερολίνο και την πολιτικά αποτυχημένη συνάντηση του με την Άγκελα Μέρκελ.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το σχετικό ρεπορτάζ της ελληνικής έκδοσης της Deutsche Welle η οποία επικοινώνησε με τον Έλληνα διπλωμάτη. Να τι εκτιμά ο συντάκτης του ρεπορτάζ:

H απάντηση σχετίζεται μάλλον με την πληροφορία ότι ο Παναγιώτης Ζωγράφος εισέπραξε στο Βερολίνο τη δυσαρέσκεια του πρωθυπουργικού γραφείου, επειδή όπως του καταλογίσθηκε δεν είχε προσφέρει ικανοποιητική εικόνα των γερμανικών διαθέσεων σε ότι αφορούσε τη συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ. Μάλιστα γίνεται λόγος για «φραστικό επεισόδιο» του Χρύσανθου Λαζαρίδη με τον κ. Ζωγράφο στο ξενοδοχείο HILTON.

Και μάλλον σε αυτό το σημείο ξεχείλισε το ποτήρι για τον Έλληνα πρέσβη. Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες της Deutsche Welle o κ. Ζωγράφος είχε γραπτώς ενημερώσει από καιρό το πρωθυπουργικό γραφείο, ότι η περιρρέουσα ατμόσφαιρα στο Βερολίνο δεν ενδείκνυται για επίσκεψη και ότι ο πρωθυπουργός, δεν πρόκειται να εισπράξει δημόσια στήριξη της καγκελαρίου. Ο κ. Ζωγράφος είχε προτείνει αναβολή του ταξιδιού, και συγκεκριμένα για μια ημερομηνία μετά τη σύσταση της νέας Κομισιόν. Το σκεπτικό του ήταν ότι με έναν πρόεδρο Ζαν Κλωντ Γιούνγκερ και μια Κομισιόν θα μπορούσαν τα ελληνικά αιτήματα να υποστηριχτούν με ποιο πειστικό τρόπο και να βρουν μεγαλύτερη απήχηση στην καγκελάριο. Όμως το Μαξίμου έκρινε για δικούς του λόγους ότι η επίσκεψη θα έπρεπε να γίνει τώρα. Με τα γνωστά αποτελέσματα.

Φαίνεται εξαιρετικά πιθανό η κυβέρνηση να σκότωσε απλώς τον αγγελιοφόρο επειδή δεν της άρεσε το μήνυμα.