Τέσσερις ιδέες για την...αποποινικοποίηση της αποτυχίας στην Ελλάδα

3.9.14


Παρακολουθώ διάφορους πολιτικούς στα social media και συνήθως βρίσκω φοβερά βαρετές τις παρεμβάσεις καθώς οι περισσότεροι από αυτούς είναι απλοί σχολιαστές της πολιτικής επικαιρότητας, στην οποία μοιάζει να τους αρκεί να συμμετέχουν ως κομπάρσοι.

Χθες, παρατήρησα τυχαία στο Facebook ότι ο νεαρός βουλευτής Χίου του ΠΑΣΟΚ Κώστας Τριαντάφυλλος είχε κοινοποιήσει ένα απόσπασμα από μια πρόσφατη ομιλία του στη Βουλή υπό τον τίτλο «Τέσσερα απλά βήματα για την Ελλάδα της δημιουργικότητας».

Νομίζω έχει ενδιαφέρον, αν και το πιο σημαντικό είναι ότι μπαίνει στον κόπο να τιμήσει τη λαϊκή εντολή που έλαβε και να πει δυο πράγματα από το βήμα της Βουλής για το μέλλον αυτής της χώρας, είτε κανείς συμφωνεί είτε διαφωνεί:

Σήμερα, ένας νέος άνθρωπος δεν μπορεί να αξιοποιήσει το ταλέντο του στην Ελλάδα και να ξεφύγει από το φάσμα της ανεργίας ή της αδράνειας διότι έχει ποινικοποιηθεί νομικά, κοινωνικά και πολιτικά η έννοια της αποτυχίας.

Μια ανοικτή κοινωνία, μια χώρα η οποία σέβεται τη νέα γενιά και πιστεύει στους ανθρώπους της, πρώτα από όλα ως προτεραιότητα βάζει την αξιοποίηση του ταλέντου του καθενός, γιατί ο κάθε νέος ή νέα, ο κάθε άνθρωπος σε αυτή τη χώρα έχει ένα ταλέντο.

Αν, λοιπόν, δοθεί η δυνατότητα να αξιοποιηθεί το ταλέντο, αν αποποινικοποιηθεί η ενδεχόμενη αποτυχία του και ενθαρρυνθεί η νεανική επιχειρηματικότητα και καινοτομία, τότε ένα μεγάλο μέρος του προβλήματος της ανεργίας των νέων, θα έχει επιλυθεί ως ένα βαθμό.

Πώς μπορεί να γίνει αυτό;

Χωρίς επιδοτήσεις.

Τέσσερα πράγματα χρειάζονται: 

Μηδενικό γραφειοκρατικό ή φορολογικό κόστος για την ίδρυση της εταιρείας, τρία χρόνια αφορολόγητο, τρία χρόνια απαλλαγή από ΤΕΒΕ (OAEE) ή οποιαδήποτε άλλη ασφάλιση, τρία χρόνια απαλλαγή από ανταποδοτικά τέλη.

Με αυτόν τον τρόπο, όποιος θέλει να επιχειρήσει, δεν θα αναλαμβάνει το τεράστιο ρίσκο αποτυχίας, με κίνδυνο να καταστρέψει τη ζωή του ένας νέος άνθρωπος. Με αυτόν τον απλό τρόπο, η χώρα αποδεικνύει ότι θέλει το ταλέντο του καθενός και της καθεμιάς και ότι δίνει τη δυνατότητα να το αναπτύξει.

Ένα τέτοιο σχέδιο μιας Ελλάδας της δημιουργίας, θα μπορούσε να περπατήσει και, κυρίως, να έχει σύμμαχο τη νέα γενιά.

10 σχόλια:

 1. Πάει τελειώσαμε σαν χώρα ,γι αυτό ας ακολουθήσουμε τον μεγάλο οραματιστή Ν.Μπίστη............

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Νομίζω ότι δεν διάβασες αρκετά προσεχτικά τη δήλωση του. Η συγκεκριμένη διατύπωση που χρησιμοποιεί: "...ο Β.Βενιζέλος και οι υγιείς δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ..." δεν σημαίνει ότι ο Β.Βενιζέλος τοποθετείται κατ' ανάγκη στις υγιείς δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ. Κατά κάποιο τρόπο αφήνει στην ελεύθερη βούληση του αναγνώστη-ακροατή το αν θα εντάξει τον Βενιζέλο στις υγιείς ή μη υγιείς πολιτικές δυνάμεις.
  Κάνει ωστόσο ένα λάθος. Η διατύπωσή του θα είχε κάποιο νόημα αν ο Βενιζέλος αποτελούσε ένα αμφιλεγόμενο, πολιτικά, πρόσωπο. Κάτι που μπορεί να ίσχυε στο παρελθόν αλλά όχι πια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. μια χαρά τα λέει, αρκετά με τους ¨λεφτά υπάρχουν"

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ενδιαφέρον.
  1) Ποιος θα πληρώνει τους φόρους για να πληρώσουμε τους δανειστές;
  2) Ποιος θα πληρώνει τις εισφορές για να πληρωθουν οι ΔΥ και συνταξιούχοι;
  3) Μετά τα 3 χρόνια, θα τον πηδήξουν στη φορολογία δηλαδή;
  4) Αν δεν βγάλει πολλά χρήματα μετά τα 3 χρόνια το κράτος θα θεωρεί ότι είναι επιτυχημένος όποτε και πληρώνει 800 ευρώ το δίμηνο στο τεβε;
  κάνω και εγώ τις εξής προτάσεις:
  α) μαζική συρρίκνωση του κράτους με απολύσεις
  β) κανεις συνταξιούχος πριν τα 65 με άμεση εφαρμογή.
  γ) σταδιακή μείωση του πλυθησμού. Η χώρα δεν μπορει να αντέξει 10 εκ.
  δ) άνθηση της βιομηχανίας πορνό, σαν επαγγελματική διέξοδο σε έλληνες και ελληνίδες.
  ε) πώληση αρχαίων μνημείων σε πλούσιες χώρες του βορρά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. "το παραμύθι του Σαμαρά και του Βενιζέλου"

  Ναι, είμαι σίγουρος ότι ο Παπανδρέου που υπέγραψε τα Μνημόνια θα εφάρμοζε διαφορετική πολιτική, η Τρόικα θα του έλεγε ότι έχει το ελεύθερο να κάνει ότι θέλει και ότι όταν έβγαινε έξω θα έλεγε πως δεν βγαίνουμε από την κρίση, αφού είναι κυβερνητική υποχρέωση να βγάζεις μόνος σου τα μάτια σου! Τι παραλογισμός είναι αυτό;

  Ο Παπανδρέου δεν έχει καμία απολύτως ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση; Όταν ο καθιστός Βούδας της πολιτικής εδέησε να πει το μοναδικό σωστό πράγμα της θητείας του, δηλαδή ότι πρέπει να ληφθούν αναγκαστικά σκληρά μέτρα, έπεσε το Παπανδρεϊκό σύμπαν να τον φάει. Δεν λέμε ότι δεν έχει ευθύνες η κυβέρνηση Καραμανλή, έχει τεράστιες. Λέμε για την ψηφοθηρική λογική, ΟΛΟΙ οι Παπανδρεϊκοί ήξεραν ότι πάμε για φούντο και έλεγαν τα αντίθετα. Να μη μιλήσω για το καταστροφικό πρώτο εξάμηνο, όπου έψαχναν να βρουν λεφτά για να δώσουν παροχές επειδή είχαν πλειοδοτήσει προεκλογικά.

  Έχεις επιλεκτική μνήμη φίλε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Ο Ανδρέας Παπανδρέου ποιον ρώτησε και τον πήρε στο ΠΑΣΟΚ; Πάλι τον Μπακατσέλο τον αποστάτη του πατέρα του; Τη λογική τη χρησιμοποιείς ποτέ ή μένεις σε ό,τι σας δίδαξε ο Γιωργάκης;


  Υ.Γ.Από αυτά που διάβασες μέχρι αυτά που κατάλαβες-σε δέκα γραμμές σχόλιο τρομάρα σου!-συνάγω ότι έκανες τις ίδιες σπουδές με το ίνδαλμα σου. Και κάτι ακόμα: Όταν ο δικός σου, τριανταπεντάρης μαντραχαλάς πια έφευγε απ'την Ελλάδα του διωκόμενου Ανδρέα Παπανδρέου για να συνεχίσει-λέει ;-) - τις σπουδές του, ο Βαγγέλης Βενιζέλος, υφηγητής ήδη του Συνταγματικού Δικαίου, οργάνωνε την υπεράσπιση του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ. Όσο η φυγομαχία είναι η μόνιμη και σταθερή ιδιότητα του πρώτου, τόσο η αυταπάρνηση είναι του δεύτερου-διάβασε και τις σημερινές δηλώσεις του Μπουτάρη για να το συνειδητοποιήσεις αυτό.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Είναι θετικό να γίνονται συγκεκριμένες προτάσεις στην κατεύθυνση μάλιστα της μείωσης των επιβαρύνσεων της νεανικής επιχειρηματικότητας. Οι νέοι σε αυτή τη χώρα είναι τα μεγάλα θύματα της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί και αυτοί που φταίνε λιγότερο από όλους γι' αυτή. Είναι σχεδόν ανήθικο να τους βάζουμε να πληρώνουν εισφορές για να παίρνουν κάποιοι σύνταξη από 50, τη στιγμή που οι ίδιοι είναι σχεδόν απίθανο να δουν σύνταξη πριν τα 67 (και αρκετά μικρότερη ενδεχομένως).
  Οι εισφορές τους θα πρέπει να είναι, λοιπόν, μικρότερες αναλογικά, όχι όμως μηδενικές. Για την μηδενική τους φορολόγησή για μια τριετία, υπάρχει επίσης το αντεπιχείρημα ότι αν είναι ικανοί επιχειρηματίες τότε ας συμβάλλουν και αυτοί στα δημόσια έσοδα.
  Γενικά οι προτάσεις Τριαντάφυλλου δεν ακούγονται για πρώτη φορά. Φα΄΄ινονται να είναι ωστόσο κάπως αποσπασματικές.
  Η χώρα χρειάζεται νέο παραγωγικό μοντέλο με έμφαση
  1. στις μικρές ασφαλιστικές εισφορές (με αντίστοιχη μείωση των δαπανών του κράτους για συντάξεις),
  2. στη χαμηλότερη φορολογία των επιχειρήσεων (κυρίως σε αυτή των ατομικών επιχειρήσεων και των ΟΕ) και ειδικά της έμμεσης (φόροι στα καύσιμα και στον ΦΠΑ) με αντίστοιχη συρρίκνωση των κρατικών δαπανών, μεχρις ότου, τουλάχιστον, η οικονομία αρχίσει να αποδίδει ξανά.
  3 Γρηγορότερη απονομή δικαιοσύνης σχετικά με οικονομικές, τουλάχιστον, υποθέσεις.
  4. Έμφαση στην έρευνα και στη τεχνολογία.
  5. Κατάργηση της πολυνομίας με ένα καλό σκανάρισμα των νόμων και ξαναγράψιμο της νομοθεσίας από την αρχή.
  Επειδή, ωστόσο, πολιτικό προσωπικό για να υλοποιήσει τα παραπάνω δεν φαίνεται να υπάρχει στον ορίζοντα, ας ευχηθούμε να φτάσουμε σύντομα στο πάτο μήπως και αρχίσουμε κάποια στιγμή να μετράμε προς τα πάνω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Πάντα στην Ελλάδα, για κάθε πρόβλημα, κάθε φορά, πρέπει να ανακαλύπτουμε την Αμερική. Υπάρχουν χώρες που έχουν λύσει παρόμοια προβλήματα και μάλιστα κάποιες είναι και γείτονες και "τριτοκοσμικές" ή μάλλον "αναπτυσσόμενες".

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Καλά είσαι μεγάλη ορτινάτσα !

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Υποκλιθείτε στο νέο αναμορφωτή, στο νέο ηγέτη και διαμορφωτή της υγιούς δημοκρατικής παράταξης!!!
  Αφού απέτυχε με την ελιά διευρύνει τον κύκλο των χαμένων πολιτικών!!
  Ο πολιτικός γυρολόγος απλώνει ευρύτερα την πραμάτεια του!!!
  Και αν αποτύχει και αυτό το εγχείρημα ποιο θα είναι το επόμενο βήμα που θα σας κρατήσει στην εξουσία;
  Θα περιμένουμε στην άλλη επέτειο ενός ιστορικού κινήματος να μας το ανακοινώσετε!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή