Τώρα πια ξέρουμε ότι η Χρυσή Αυγή υπήρξε ανεπίσημος κυβερνητικός εταίρος της συγκυβέρνησης

20.9.14


Την εβδομάδα που μας πέρασε, η Εφημερίδα των Συντακτών αποκάλυψε κάτι που σε οποιαδήποτε άλλη χώρα θα είχε προκαλέσει την παραίτηση της κυβέρνησης και το ντροπιαστικό τέλος πολλών ατομικών πολιτικών σταδιοδρομιών.

Αρχικά, η εφημερίδα αποκάλυψε ότι ο Τάκης Μπαλτάκος, με την ιδιότητα του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης, επικοινωνούσε τακτικά με τους βουλευτές της οργάνωσης και τους υπαγόρευε μάλιστα τη στάση που θα τηρήσουν σε διάφορες ψηφοφορίες ενώ η επικοινωνία συνεχίστηκε και μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Το εντυπωσιακό είναι ότι ο Μπαλτάκος επιβεβαίωσε το ρεπορτάζ, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι «εθνικοί λόγοι» επέβαλλαν τη συμπόρευση Χρυσής Αυγής-Νέας Δημοκρατίας, κάτι που επιβεβαιώνει ότι η επικοινωνία του με το νεοναζιστικό μόρφωμα ήταν απολύτως συνειδητή και αποτελούσε σημαντικό κομμάτι των αρμοδιοτήτων που του είχε αναθέσει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Τι καινούργιο προκύπτει από όλες τις παραπάνω αποκαλύψεις; Η Φιλοθέη Βαρσάμη κάνει μια πολύ ωραία σύνοψη, μέσω του Facebook:

Η Χρυσή Αυγή λειτουργούσε μεθοδευμένα in praxis ως το ακροδεξιότερο δεκανίκι της κυβέρνησης: Η Χρυσή Αυγή κάφριζε και ο Μπαλτάκος στα κρυφά την επικροτούσε και συναλλασσόταν μαζί της ζητώντας τη θετική ή την αρνητική ψήφο της. Μπορεί στους δημοσιογράφους να δήλωνε ότι θεωρούσε «απευκταίο αλλά όχι απίθανο ενδεχόμενο» τη συνεργασία του κόμματός του μαζί της, ήδη όμως γνώριζε -και δεν το γνώριζε μόνος του (μιλάμε για το δεξί -στην κυριολεξία- χέρι του πρωθυπουργού) ότι η συνεργασία υπήρχε, απέδιδε και λειτουργούσε ως τετελεσμένο γεγονός. 

Χθες ο Μπαλτάκος επιβεβαίωσε τα μηνύματα και την επικοινωνία του με τους Χρυσαυγίτες για την υπερψήφιση ή την καταψήφιση συγκεκριμένων νομοσχεδίων. Επιβεβαίωσε, δηλαδή, τη συνεργασία του (με την ιδιότητα ως γγ του υπουργικού συμβουλίου της συγκυβέρνησης) με τη σήμερα φερόμενη ως εγκληματική οργάνωση Χρυση Αυγή. 

Προκειμένου να μην έχουμε αμφιβολίες ότι η κυβέρνηση μια χαρά γνώριζε τι εστί Χρυσή Αυγή όταν συνεργαζόταν μαζί της, θα υπενθυμίσω τις 32 δικογραφίες που κρατούσε ο Δένδιας στο συρτάρι και, μολονότι προγενέστερες, δέησε να τις στείλει στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ΜΕΤΑ τη δολοφονία Φύσσα και τη σύλληψη των πρώτων μελών της. Έγραφε στο συνοδευτικό έγγραφο ο Δένδιας: «η δραστηριότητα αυτή εκτρέπεται των ορίων μεμονωμένων περιστατικών, προκαλεί το δημόσιο αίσθημα, υπονομεύει την αυθεντία του κράτους δικαίου, προσβάλλει τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη και την εσωτερική ασφάλεια της χώρας. Η δραστηριότητα αυτή εκθέτει όχι μόνον τους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς, αλλά και την ίδια τη χώρα, τη δημοκρατική της παράδοση, το νομικό της πολιτισμό, τις δεσμεύσεις της υπό το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». 

Και ενώ όλα αυτά ήταν γνωστά και μασουριασμένα στου συρταριού του τον πάτο, με αυτών τις ψήφους κυβερνούσαν.

Θυμίζω ότι πολύ σπουδαίοι άνθρωποι, κατά το «very serious people» του Krugman, θεωρούν ότι αυτή η κυβέρνηση έσωσε τη χώρα και ότι το ΠΑΣΟΚ της προσθέτει μάλιστα «προοδευτικό χαρακτήρα».

16 σχόλια:

 1. με συγχωρείτε αλλά από το 'κάποιοι της ΝΔ ήταν σε επικοινωνία με κάποιους της Χ.Α.' μέχρι το 'η Χ.Α. έπαιρνε γραμμή από τη Ν.Δ.' χρειάζονται περισσότερα πειστήρια από το να έχει κάποιος Μπαλτάκος κάποια επικοινωνία.
  Και αυτό προφανώς έχοντας υπ' όψη ποιανού όργανο (με την ίδια λογική) είναι η ΕφΣυν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ο «κάποιος Μπαλτάκος» ήταν γενικός γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου, πανταχού παρών ως ο πιο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Υπάρχουν κάποια αντικειμενικής αξίας στοιχεία που παραμελούνται στο συλλογισμό. Ο Μπαλτάκος δεν είναι πια γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου. Και-σύμφωνα με τα λεγόμενα τουλάχιστον αυτού που τον απέλυσε-δεν είναι πια γραμματέας γιατί ενήργησε καθ'υπέρβαση καθηκόντων. Θέλω να πω ότι αυτό που πρέπει να αποδειχτεί είναι ότι υπάρχει αιτιώδης συνάφεια ανάμεσα στα όσα εντέλλονταν ο Μπαλτάκος στους Χρυσαυγίτες και αν αυτά ήταν και γραμμή και εντολή του Σαμαρά. ΑΥΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΧΤΕΙ. Δεν ξέρω αν καταλαβαίνετε τι θέλω να πω, αλλά πρέπει να αποδειχτεί-νομικά μιλάμε-αυτή η εντολή. Αλλά όχι μόνο αυτό: πρέπει επίσης να αποδειχτεί ότι η εντολή έβρισκε ανταπόκριση στους χρυσαυγίτες. Έχει κανείς υπόψη του να έχουν συναίνέσει σε κάτι ως τώρα; Εγώ ομοφωνία βλέπω μονο με ΣΥΡΙΖΑ και Καμμένο. Ποιες διάολο εντολές τους δίνονταν και αυτοί τις υλοποιούσαν; Επαναλαμβάνω: δεν μπορώ να θυμηθώ καμιά στρατηγικής σημασίας απόφαση της Βουλής που την εισηγήθηκε η κυβέρνηση δεν θυμάμαι να έχει γίνει αποδεκτή από τη Χρυσή Αυγή. Μήπως το μπλογκ μπορεί να μας τις θυμίσει για όσους τυχόν το ξεχάσαμε ή δεν το έχουμε αντιληφθεί;
  Υ.Γ. Η υστέρω ΣΥΡΙΖΑία που μας παραπέμπεις είναι η σωσίας της Κωνσταντοπούλου αλλά με ακόμη ελλειπέστερη νομική συγκρότηση. Μια σούπερ γουάου επιτυχημένη...χασοδίκης που ευελπιστεί την ημιμάθεια της να την κάνει καριέρα-όπως τόσοι και τόσες εκεί μέσα-στο ΣΥΡΙΖΑ. Αν δεν ήταν η Κωνσταντοπούλου αυτή θα αποκαλούσα Ελένη Λουκά του ΣΥΡΙΖΑ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ΚΛΑΚΑΔΟΡΟΣ-ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΗΣ20 Σεπτεμβρίου 2014 - 10:30 μ.μ.

  πρωτον ο Μπαλτακος παραιτηθηκε δεν αποπεμφηκε. δευτερον σε παραπεμπω σε νομοσχεδια οπως το αντιρατσιστικο το συμφωνο συμβιωσης το γενος στις στρατιωτικες σχολες η ιθαγενεια ο διορισμος μουφτηδων στην Θρακη οπου ΝΔ και ΧΑ εχουν αν οχι ιδιες παραπλησιες θεσεις. και μιλαμε για προσφατα που ενισχυθηκε η ΧΑ μην παμε παλαιοτερα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. τι ψεκασμένες θεωρίες είναι αυτές? πότε η Χρυσή Αυγή υπερψήφισε νομοσχέδιο της κυβέρνησης? τι άλλο θα ακούσουμε!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Διάβασε τις παραπομπές του άρθρου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Ας είναι καλά ο συνωμότης-εκβιαστής που ανέτρεψε την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ μέσα στη βουλή και μας έφερε τον Σαμαρά και τον Μπαλτάκο να κυβερνάνε και αυτός να κάνει από πίσω την ουρά τους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Χα! Αυτά είναι τα σημαντικά; Κι εγώ νόμιζα ότι ήταν οι ψηφοφορίες στη Βουλή για ψήφο εμπιστοσύνης και μομφή κατά της κυβέρνησης. Αν κάθε σύμπτωση σε κάποιες ιδέες είναι και γραμμή Μπαλτάκου, πές τότε ποιος Μπαλτάκος του ΣΥΡΙΖΑ περνάει τη γραμμή στους Χρυσαυγίτες και συμφωνούν μαζί του-με το ΣΥΡΙΖΑ. Μήπως ο με ομολογία του ίδιου ο Παναγούλης; ο κατά δήλωση του συνομιλητής των χρυσαυγιτλων και επίσης κατά δήλωση του γνωρίζοντας τις επόμενες κινήσεις τους; Εντάξει παίδες, τραβηγμένο απ'΄τα μαλιά ότι συνήψαν εταιρία κυβέρνηση και Χρυσή Αυγή επειδή ένας κυβερνητικός παράγοντας αυτοσχεδίαζε. Εγώ έχω μια άλλη λογική-0εξίσου τραβηγμλενη απ'τα μαλλιά: το cui bono, το ποιος ωφελείται από τις σαχλαμάρες του Μπαλτάκου, που μοιάζει σχεδόν να θέλει να εκθέσει εκδικούμενος αυτούς που τον παραίτησαν: μήπως αυτοί που στις ευρωεκλογές-και ενώ έχει συμβεί ήδη η δολοφονία Φύσσα μιλάγαν για παραστρατημένους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής;-βλέπε δηλώσεις Νίκου Βούτση. Οκ, το καταλαβαίνω, έγινε μια γκάφα με ένα ανεύθυνο άτομο που την ευθύνη της τοποθέτησης του σε ένα τόσο υψηλό πόστο ασφαλώς την έχει ο Σαμαράς αλλά από αυτό το σημείο μέχρι να μιλάμε για εταιρική σχέση με τη Χρυσή Αυγή παραβλέποντας το καταλυτικό γεγονός να είναι αυτή η κυβέρνηση που έχει κλείσει όλο τον ηγετικό της πυρήνα της Χρυσής Αυγής στη φυλακή, πάει πολύ. Καταντάει στρουθοκαμηλισμός απ'την ανάποδη.Επιμένω ότι στις στρατηγικής σημασίας επιλογές της κυβέρνησης η Χρυσή Αυγή είναι απέναντι και δίπλα στο ΣΥΡΙΖΑ. Αν λοιπόν κάποιος καθοδηγεί με εντολές τη Χρυσή Αυγή κάπου, παρακαλώ να μού βρείτε ποιος είναι ο Μπαλτάκος του ΣΥΡΙΖΑ που τον φέρνει σε επαφή με το νεοναζιστικό μόρφωμα. Τη λογική σας χρηησιμοποιώ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Παίξτο κι εσύ μαζί με τον καλύτερο βιολιστή όλων των εποχών,τον David Oistrach. Το πρώτο μέρος, το λίγο παραπονιάρικο.(Μη στο βάλω όλο το κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα του Μπετόβεν και βαρυστομαχιάσεις-τόχετε εσείς οι παπανδρεϊκοί. Ούτε ο Ρέλος θα το άντεχε). Θα μπορούσα βέβαια να σού βάλω το λυγμικό βιολί του Γιώργου Κόρου αλλά σαν αμερικανοτραφής που.είναι ο ηγέτης σας ούτε την εθνική λαϊκή μας παράδοση έδειξε ποτέ να εκτιμά. Οπότε Μπετόβεν! Πάμε μαέστρο!
  https://www.youtube.com/watch?v=IW5BuC9Lh08

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Ενώ εσείς,οι υποστηρικτές του Τούρκογλου έχετε άλλο επίπεδο και άλλη κουλτούρα.Το διαπιστώνω και από τα επιχειρήματά σου...Εγώ πάντως θα σου αφιέρωνα την παράσταση του Ευγένιου Σπαθάρη «Ο Καραγκιόζης Αντιπρόεδρος».

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Καλά! Για να δεις ότι είμαι και του λιμανιού και του σαλονιού πάρε ένα Βαμβακάρη από τους πολύ φαρμακερούς και κοίταξε μη πάρουν τα σκάγια και το δικό σου πρωθυπουργό.

  https://www.youtube.com/watch?v=IAB4N7a9f8Y

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Η ανοιχτή γραμμή σαμαρά-χα ήταν δεδομένη. Τώρα για ποιο λόγο οι παπαγάλοι του βενιζέλου υπερασπίζονται τον σαμαρά είναι αυτονόητο. οι υπόλοιποι του "πασοκ" άραγε τι κάνουν; ούτε για φτύσιμο. σιχαμένοι.
  Τώρα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. ΚΛΑΚΑΔΟΡΟΣ_ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΗΣ21 Σεπτεμβρίου 2014 - 6:12 μ.μ.

  να σου θυμισω τις ψηφοφοριες για απαλλαγη του εφοπλιστικου κεφαλαιου με το οποιο οι ΝΑΖΙ εχουν ιδιαιτερες σχεσεις τον νομο για τις ΠΑΕ οπου και παλι οι δεσμοι ειναι εντονοι και ας τα συνδυασουμε με τους τραμπουκισμους στο Περαμα στους ναυτεργατες και στις απεργιες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω φίλε μου. Εδώ δεν χρειάζεται νομική απόδειξη, καθώς δεν μιλάμε για καταδίκη από δικαστήριο αλλά για πολιτική καταδίκη από την ελληνική κοινωνία οπότε φτάνουν και οι ενδείξεις.
  Δυστυχώς τα έφερε έτσι η μοίρα ώστε ο Βενιζέλος να πρέπει να συνεργαστεί με το Σαμαρά με το γνωστό εθνικιστικό παρελθόν (Σκόπια, Δίκτυο 21 κλπ). Για εμένα χίλιες φορές να ήταν κάποιο φιλελεύθερο στέλεχος στο τιμόνι της Ν.Δ. όπως η Ντόρα που από την αρχή αντιμετώπισε το θέμα του μνημονίου με σοβαρότητα. Ο Μπαλτάκος ήταν γνωστός για τις ακραίες θέσεις του (π.χ. δηλώσεις του περί αντικομμουνισμού, απευκταίο αλλά όχι απίθανο ενδεχόμενο συγκυβέρνησης με Χ.Α.) και ο Βενιζέλος είχε θίξει πολλές φορές το θέμα στο Σαμαρά που δεν τον άκουγε. Φέρει λοιπόν ακέραια την πολιτική ευθύνη. Τώρα για το τι ακριβώς ήξερε ο Σαμαράς δεν μπορώ να βάλω το χέρι μου στη φωτιά.
  Ορθά κάνουμε κριτκή στο θίασο του ΣΥΡΙΖΑ με τους Στρατούληδες, Κωνσταντοπούλου κλπ που είναι ο νούμερο ένα κίνδυνος για τη χώρα, αλλά μήπως ο θίασος της Ν.Δ. με Γιακουμάτους, Βούλτεψη κλπ είναι πολύ καλύτερος; Μόνη λύση είναι η ενίσχυση του προοδευτικού πόλου εντός της κυβέρνησης, αν θέλουμε η χώρα να παραμείνει εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου όχι μόνο όσον αφορά το νόμισμα αλλά και τα θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Όσο η Νέα Δημοκρατία δεν έχει ούτε μπορεί να έχει λόγο στα εσωτερικά του ΠΑΣΟΚ άλλο τόσο δεν μπορεί και το ΠΑΣΟΚ να έχει λόγο για τη Νέα Δημοκρατία. Δεν μού πέφτει λόγος σαν Πασόκου ποιες είναι οι εσωτερικές ισορροπίες στο άλλο κόμμα. Και ούτε η όποια ευχή μου-που σε καμιά περίπτωση δεν θα περιλάμβανε την Ντόρα Μητσοτάκη-για το ποια ηγεσία θα προτιμούσα έχει καμιά αξία. Προφανώς υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στα δύο συνεργαζόμενα κόμματα αλλά αυτό που πρυτανεύει κατά απόλυτο τρόπο είναι οι στρατηγικές προτεραιότητες που απαιτεί η συγκυρία να υπηρετηθούν. Δεν θα κάνω εγώ τις γκάφες του Σαμαρά ή του Μπαλτάκου σημαία μου για να δικινδυνεύσω το στρατηγικό σκοπό και να κάνω το χατήρι στους επίσης συνομιλητές της Χρυσής Αυγής ΣΥΡΙΖΑίους-δες ομολογίες Παναγούλη και διαροή πληροφοριών για Βούτση. Δεν θα χάσω το δάσος για να επικεντρωθώ στο δέντρο. Στέλνω τον Μπαλτάκο από κει πούρθε, δίνω σήμα στο Σαμαρά να συμμαζεψει την ακροδεξιά του και αφήνω τους ΣΥΡΙΖΑίους να ζητούν ελεημοσύνη στο εκλογικό σώμα στις ευρωεκλογές από τους καημένους τους παραστρατημένους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής.Ρεαλισμός λέγεται αυτό και σε καμιά περίπτωση μοιρολατρία.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Δεν θα διαφωνήσω καθόλου σε όσα λες για τους απίθανους αριβίστες συριζαίους, αλλά δεν βλέπω γιατί επειδή το κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ επιτρέπεται να το κάνει και η Ν.Δ. Επίσης ο Μπαλτάκος δεν ήταν εσωτερικό θέμα της Ν.Δ. αλλά κυβερνητικό στέλεχος. Και όταν έχεις μια συγκυβέρνηση, σε τέτοιες ακραίες περιπτώσεις επεμβαίνεις ακόμα και στα εσωτερικά του άλλου κόμματος, υπενθυμίζω ότι με παρέμβαση Βενιζέλου δεν είδαμε τον απίθανο Φαήλο υποψήφιο Ευρωβουλευτή.
  Ο Βενιζέλος είχε μιλήσει επανειλημμένως για τον Μπαλτάκο, ο Σαμαράς έπρεπε το αργότερο μετά τις δηλώσεις του περί αντικομμουνισμού να τον διώξει. Εννοείται ότι πάνω από όλα ο στρατηγικός σκοπός, αλλά μερικές φορές ο Σαμαράς συμπεριφέρεται λες και είναι αρχηγός μονοκομματικής κυβέρνησης (κορυφαίο παράδειγμα η ΕΡΤ).

  ΑπάντησηΔιαγραφή