Ποτάμι: Κανόνες για το πόσοι μετανάστες θα ζουν σε κάθε γειτονιά, να φεύγουν όταν δεν έχουν δουλειά

5.10.14


Δεν ξέρω αν ο Σταύρος Θεοδωράκης προσάρμοσε τις «θέσεις» του προσωπικού κόμματος που διατηρεί στο ακροατήριο του Αγίου Παντελεήμονα στο οποίο απευθύνθηκε σήμερα αλλά σίγουρα οι απόψεις που διατύπωσε για τη μετανάστευση αξίζει να λάβουν δημοσιότητα.

Ο σπουδαίος αυτός προοδευτικός ηγέτης που ήρθε να γκρεμίσει το παλιό και να φέρει το νέο, το καινοτόμο και το διαφορετικό, μεταξύ άλλων, υποστήριξε:

-Δεχόμαστε νόμιμους μετανάστες ανάλογα με τις ανάγκες που έχουμε σε δουλειές. Μετανάστες που έρχονται νόμιμα, έχουν χαρτιά και δεν πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης. Και φεύγουν όταν τελειώσει η δουλειά τους.

-Κάθε γειτονιά πρέπει να έχει όσους μετανάστες μπορεί να αντέξει. Πρέπει να αποτρέπουμε την γκετοποίηση που με την σειρά της παράγει εγκληματικότητα και θρέφει τα κυκλώματα εκμετάλλευσης των μεταναστών και των προσφύγων.

-Θα πρέπει να υπάρχει πολιτική κοινωνικής ένταξης μεταναστών και προσφύγων σε όλες τις πόλεις ανάλογα με τον πληθυσμό και τα τοπικά χαρακτηριστικά της αγοράς.

-Η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να βάζει κανόνες για το πόσοι μετανάστες μπορούν να ζουν σε μια περιοχή και σε συνεργασία με το κράτος να ελέγχει πόσοι μένουν σε κάθε διαμέρισμα και υπό ποιες συνθήκες.

-Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες που θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα πρέπει να μιλάνε τη γλώσσα μας και να αποδέχονται τις ευρωπαϊκές αξίες.

Με λίγα λόγια: οι νόμιμοι μετανάστες δεν θα ζουν όπου γουστάρουν, θα προσαρμόζονται στην αγορά της γειτονιάς τους κι όταν μένουν άνεργοι, να πηγαίνουν από εκεί που ήρθαν. Παλιά τους έλεγαν σκλάβους.

8 σχόλια:

 1. Ο άνθρωπος είναι ο απόλυτος λαικιστης. Λέει παντα αυτό που θέλει να ακούσει το ακροατήριο. Δε νομιζω οτι αξίζει να ασχολεισαι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Είναι συμβατό με το Διεθνές Δίκαιο να απαιτείται ικανότητα συννενόησης στην ελληνική γλώσσα ως προϋπόθεση για τη χορήγηση ασύλου σε πρόσφυγες;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Είναι συμβατό άμα θέλουνε να αποκτήσουνε την ελληνική ιθαγένεια σίγουρα. Για χορήγηση ασύλου δε νομίζω να είναι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Μη σταματήσεις να τα λες Παραπολιτικέ! #ποτέ#

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Οι αριστεροί ακούνε μετανάστης και λαθρομετανάστης και τραβάνε μαλακία...

  σύντροφοι, αν τελειώνει η δουλειά σου κάπου και δεν έχεις δουλειά να κάνεις ποιος θα σε ταϊζει; Τα εκατομμύρια των αριστερών στις τράπεζες; Που το είδατε αυτό;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Ώριμες και προσαρμοσμένες στην σημερινή πραγματικότητα θέσεις από τον Σταύρο Θεοδωράκη. Η συνάντησή του με πολιτικές θέσεις όπως αυτές του δημιουργούν την ελπίδα για προσέγγιση σε κρίσιμα ζητήματα και ανάπτυξης του πραγματικού μεταρρυθμιστικού πόλου. Υπάρχουν πολλοί που εξακολουθούν να προσεγγίζουν το ζήτημα της μετανάστευσης με τις ιδεολογικές (και καθόλου πραγματιστικές) προσεγγίσεις πριν από 10 χρόνια. Τότε η Ευρώπη καλούσε μετανάστες για να δυναμώσει το εργατικό της δυναμικό ενώ σήμερα έχει γεμίσει με ανέργους. Καλό θα ήταν να βγάλουμε τις παρωπίδες της πεθαμένης "πολυπολιτισμικότητας" και να κοιτάξουμε πως θα βγάλουμε τις κοινωνίες μας από την βαθιά κρίση. Και σίγουρα αυτό δεν μπορεί να γίνει με τα γκέτο γεμάτα από άνεργους μετανάστες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Για να μεταναστεύσεις νόμιμα σε άλλες χώρες, όπως στις ΗΠΑ και στην Αυστραλία, πρέπει να έχεις κάποια προσόντα που χρειάζονται στη χώρα υποδοχής και να μιλάς τη γλώσσα με την οποία θα συνεννοείσαι. Αν μεταναστεύσεις παράνομα και δεν έχεις δικαίωμα να ζητήσεις άσυλο σύμφωνα με ό,τι ισχύει διεθνώς, τότε πρέπει να πας πίσω στη χώρα σου. Αυτήν την πολιτική εφαρμόζουν οι εταίροι μας.

  Ακόμη και πολίτης χώρας ΕΕ να είσαι, πολλοί δεν ξέρουν ότι η χώρα υποδοχής έχει το δικαίωμα να σε διώξει αν δεν είσαι οικονομικά ενεργός και δεν έχεις πόρους από αλλού. Αναλυτικές εξηγήσεις εδώ: http://eurorights.net/euro-rights-blog-germanys-plans-to-deport-eu-migrants/

  "If non-active EU citizens become an unreasonable burden on the social
  assistance system of the host Member State they lose their right of
  residence (Article 14(1) Directive). ‘Where citizens do not meet these
  conditions, they may be issued with an order to leave the territory.’ (Answer by Mrs Reding on behalf of the Commission to a question by a MEP, 17 March 2014)"

  Τέλος οι πρόσφυγες δεν πρέπει να γκετοποιούνται και να τους στέλνουν οι αρχές σε συγκεκριμένες περιοχές. Δεν θα μπορέσουν ποτέ να ξεφύγουν από το περιθώριο και να γίνουν ενεργά μέλη της κοινωνίας μας με αυτόν τον τρόπο. Δεν λέει ο Θεοδωράκης ότι οι νόμιμοι μετανάστες από τη Βραζιλία ή τη Λετονία δεν θα μπορούν να μένουν στο Κολωνάκι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Παραπολιτικέ αν δεν βαριέσαι διάβασέ το. Επίσης για προσπάθησε να πας στον Καναδά...(ισως χρειαστείς κάτι παραπάνω από ένα εισιτήριο).
  http://topotami.gr/idisis/gnosto-pasok/

  ΑπάντησηΔιαγραφή