Γιατί να μειωθεί ο ανώτατος συντελεστής του φόρου εισοδήματος από το 42% στο 32%;

10.10.14


Χαζεύω τις ομιλίες των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας στη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και παρατηρώ ότι η κομματική γραμμή περιλαμβάνει συνεχείς αναφορές στις «φοροελαφρύνσεις» που έρχονται.

Ως φοροελάφρυνση, παρουσιάζεται η πρόταση μείωσης του ανώτατου συντελεστή του φόρου εισοδήματος από το 42% που βρίσκεται σήμερα στο 32%. Άραγε στο ΠΑΣΟΚ συμφωνούν με τη συγκεκριμένη πρόταση; Τη βρίσκουν κοινωνικά δίκαιη;

Αν ρίξετε μια ματιά εδώ, θα διαπιστώσετε ότι ούτε και σε πρότυπες καπιταλιστικές οικονομίες (π.χ Γερμανία, Ολλανδία) δεν υπάρχει τόσο χαμηλός συντελεστής φορολόγησης των υψηλών εισοδημάτων και μάλλον κανείς δεν τολμά εκεί να χαρακτηρίσει «φοροελάφρυνση» την πρόταση να πληρώνουν λιγότερο οι πλούσιοι.

Ο «κεντροαριστερός» κ. Χαρδούβελης συμφωνεί;

5 σχόλια:

 1. Υπάρχει βέβαια και η γειτονική Βουλγαρία που έχει συντελεστή 15% για όλα τα εισοδήματα , οπου οι περισσότεροι με συντελεστές 42% και πάνω στα ανώτατα εισοδήματα τους έχουν ήδη "μετακομήσει" φορολογικά.


  το 32% του κάτι είναι περισσότερο απο το 42% του τίποτα. Τί έχουν να πούνε για αυτό άραγε η κεντροαριστεροί?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Από πού έρχονται τα χαστούκια;10 Οκτωβρίου 2014 - 1:02 μ.μ.

  Σε οικονομικές αναρτήσεις αποφεύγω να σχολιάζω γιατί, πέρα από τα οικογενειακά οικονομικά μου, δεν σκαμπάζω τίποτα περί οικονομίας. Θυμάμαι όμως-και πρέπει να πω ότι είχα εκπλαγεί και πολύ δυσάρεστα εκτός των των πολλών άλλων-ότι ο Μίμης Ανδρουλάκης-(τον έφερε στο κόμμα ο Παπανδρέου και μάλιστα αριστίνδην σαν πρώην διαπρύσιο κατήγορο του Ανδρέου Παπανδρέου προφανώς)-ζητούσε να κατέβει ο ανώτατος συντελεστής στο απίθανο 25%! Έλεγε εκεί διάφορα οικονομίστικα με τον συνήθη τρόπο που φασκιώνει τις ανοησίες του ο περιβόητος αυτός φαφλατάς και σκεφτόμουν μέσα μου γι'αυτούς τους πρώην επαγγελματίες αριστερούς ότι τελικά είναι αυτοί που γίνονται οι πυλώνες του συστήματος-της πλουτοκρατίας που λέει και ο ανανήψας-από Υπουργική θέση πια παρακαλώ!-αριστερός ξανά Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Ε ρε Burberry που θα φορεθεί σαν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Για τα ατομικά εισοδήματα μιλούσε για 25%;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Είναι τεράστιο λάθος να μειωθούν οι άμεσοι φόροι, όταν έχεις τόσο υψηλούς και τόσους πολλούς έμμεσους φόρους. Το πρώτο που ιθα έπρεπε να κάνουν στη κυβέρνηση (θα έπρεπε να είχε γίνει εδώ και πάρα πολλά χρόνια στη πραγματικότητα) είναι να μειώσουν τους έμμεσους φόρους (ΦΠΑ, ειδικοί φόροι και φόροι υπερ τρίτων) καθώς επίσς και τις εξωπραγματικές για τα παγκόσμια δεδομένα ασφαλιστικές εισφορές που ισχύουν στη χώρα μας. Διότι αυτά όλα είναι που δημιουργούν στρεβλώσεις στην οικονομία, κοινωνικές αδικίες και αποτελούν αντικίνητρα για επενδύσεις.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Παραπολιτικέ, ελπίζω να μην ξεχνάμε τι αυτό (Ραγκούσης): « Από τότε και μετά (Ιανουαριος 2013), για να μετατρέψει σε προσωπικό του εισόδημα ένας επιχειρηματίας τα κέρδη της επιχείρησής του....καταβάλει πλέον μόλις 10% φόρο από 25% που είχαμε καθιερώσει το 2010!)». Αυτό και αν είναι «φοροελαφρυνση»!
  Τα υπόλοιπα εδώ


  http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.article&id=30042

  ΑπάντησηΔιαγραφή