Μια ουσιαστική κριτική εφ' όλης της ύλης στην κυβέρνηση Σαμαρά από έναν βουλευτή του ΠΑΣΟΚ

10.10.14


Στον πρώην υφυπουργό Παιδείας Συμεών Κεδίκογλου ανήκει προς το παρόν η πιο ουσιαστική ομιλία βουλευτή της συγκυβέρνησης κατά τη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Σαμαρά.

Ακολουθούν τα πιο σημαντικά αποσπάσματα της τοποθέτησης του.

-Για τη φοροδιαφυγή

Ακούσατε τις προηγούμενες μέρες από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ότι η Ελβετία ανακοίνωσε ότι έχει έρθει σε συμφωνία με όλες τις χώρες που έχουν καταθέτες στις ελβετικές τράπεζες σαν προϊόν μαύρου χρήματος ή φοροδιαφυγής για να πληρώσουν κάποιο ποσοστό φόρου, εκτός –λέει- από δύο χώρες: Την Ιταλία και την Ελλάδα.

Εγώ θυμάμαι σαν Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, τον τότε Υπουργό Οικονομικών και σήμερα Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να έχει πάει στην Ελβετία, να συνομιλεί με τις ελβετικές αρχές για να έρθουμε σε κάποια συμφωνία. Τι μεσολάβησε και έχουμε αφήσει αυτήν την προσπάθεια;

-Για την αποπομπή Θεοχάρη

Διορίσαμε στη θέση του Γενικού Γραμματέα Εσόδων τον κ. Θεοχάρη για πέντε χρόνια. Το συμφωνήσαμε αυτό. Όλοι συμφωνήσαν, επίσης, ότι ήταν πολύ πετυχημένος στο έργο του. Αυτό είπε η Τρόικα. Το είπε ο ίδιος ο Υπουργός ο κ. Στουρνάρας που του έπλεξε το εγκώμιο. Άρα, ποιος ο λόγος να αντικατασταθεί και να φύγει από τη θέση του; Εάν μου δώσετε μια απάντηση ή ένα επιχείρημα θα το καταλάβω. Διαφορετικά, θα αρχίσει ο κόσμος που πραγματικά είναι καχύποπτος να πιστεύει ότι τα έβαλε με κάποια συμφέροντα ή ότι δεν λειτούργησε όπως κάποιοι θα ήθελαν να λειτουργήσει και για αυτό το λόγο απομακρύνθηκε. Άρα, λοιπόν, πρέπει να κάνουμε πολλά για να πείσουμε τον κόσμο ότι πραγματικά το σαράκι της φοροδιαφυγής το κυνηγάμε.

-Για τον διορισμό αθλητών στη Γενική Γραμματεία Εσόδων

Να σας πω μια τελευταία απόφαση, την οποία συνυπέγραψε ο κ. Χαρδούβελης και ο κ. Ανδριανός. Με αυτήν την απόφαση, λοιπόν, διορίζονται αθλητές, πρώην πρωταθλητές, σαν εφοριακοί. Και δεν έχω πρόβλημα εγώ με τους αθλητές. Βεβαίως και παλιά έπαιρναν θέσεις, αλλά θέσεις σχετικές με τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού κοκ. Σε αυτό το κρίσιμο πόστο βάζουμε αθλητές, οι οποίοι –προσέξτε- δεν έχουν τις σπουδές των εφοριακών; Ο ένας είναι πολιτικός μηχανικός. Ο άλλος είναι απόφοιτος ΤΕΦΑΑ. Έτσι, λοιπόν, δίνουμε το μήνυμα ότι δίνουμε τη μάχη για τη φοροδιαφυγή;
Έρχομαι τώρα σε κάποια θεσμικά ζητήματα. Αφήστε τα οικονομικά, γιατί πολλές φορές λέμε ότι αναγκαζόμαστε και τα κάνουμε γιατί μας τα επιβάλλουν η Τρόικα, οι δανειστές κοκ. Μα, στα άλλα ζητήματα που είναι δική μας υπόθεση, τι κάνουμε;

-Για ΕΡΤ και Βούλτεψη

Πάρτε την υπόθεση της ΕΡΤ για την οποία κόντεψε να πέσει η Κυβέρνηση. Είχαμε πει ότι σε δύο μήνες θα έχουμε την επόμενη ΕΡΤ. Μέχρι χθες δεν είχαν διοριστεί ούτε οι πρώτοι είκοσι δύο υπάλληλοι στην ΕΡΤ. Αυτό χρειάζεται κάποιος να μας το επιβάλλει;
Βεβαίως, δεν είχαμε και την παρέμβαση της κυβερνητικής εκπροσώπου για την ομιλία του κ. Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη; Μια παρέμβαση –πιστεύω- «χαζή» με την έννοια ότι έκανε πολύ περισσότερη ζημιά πολιτική από το να μεταδιδόταν οποιαδήποτε ομιλία.
Αυτό, όμως, δείχνει μια νοοτροπία με την οποία γυρνάμε πολλά χρόνια πίσω, για την οποία ο κ. Ζούλας, που δεν ανήκει σε εμάς, τα είπε και παραιτήθηκε από το διοικητικό συμβούλιο.

Γιατί τα λέω αυτά; Διότι είναι κυβερνητική εκπρόσωπος, που σημαίνει ότι εκπροσωπεί κι εμάς, το ΠΑΣΟΚ, και σε αυτού του τύπου τις συμπεριφορές εγώ δεν δίνω ψήφο εμπιστοσύνης.
Επίσης, άκουσα τις προάλλες να λέει, «Μαζί με τους τσιγγάνους, ξέρετε, υπάρχουν και άνθρωποι». Δεν ξέρω αν είναι ρατσίστρια, αλλά αν δεν είναι ρατσίστρια σημαίνει ότι δεν είναι ακριβολόγος. Και αν δεν είναι ακριβολόγος, δεν έχει το βασικό προσόν που πρέπει να έχει μία κυβερνητική εκπρόσωπος.

-Για τα θερινά τμήματα

Έρχομαι, λοιπόν, σε ένα άλλο θέμα που το ζήσαμε όλοι οι συνάδελφοι στα Θερινά Τμήματα. Πραγματικά, κύριοι συνάδελφοι, είχα την εντύπωση πως ό,τι νομοσχέδιο υπήρχε, με, αν θέλετε θα πω, σκοτεινά σημεία ή αμφιλεγόμενα σημεία, τα κρατούσαμε όλη τη χρονιά για να τα φέρουμε στα Θερινά Τμήματα. Πραγματικά, δεν ήξερα τι θα έρθει την άλλη μέρα να ψηφίσω. Και είχαμε το φαινόμενο για πρώτη φορά να έρχεται τροπολογία σε άσχετο νομοσχέδιο 9 η ώρα το βράδυ της Παρασκευής, να λέει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, «Εγώ δεν μπορώ να πάρω απόφαση, γιατί δεν προλαβαίνω να μελετήσω τις συνέπειες», αλλά εγώ να καλούμαι να ψηφίσω. Κι αν κάποια στιγμή, ξέρετε, δεν ψηφίζουμε, αντικαθιστάμεθα από άλλους συναδέλφους. Αυτό είναι ζήτημα δημοκρατίας και σας καλώ όλους τους συναδέλφους, όλους τους Βουλευτές, όλων των πτερύγων να δούμε πώς θα το αντιμετωπίσουμε.

10 σχόλια:

 1. Δεν δον υποχρεώνει κανείς να ψηφίσει. Όταν τα περνούσε νύχτα ο Γιώργος ήταν καλά;

  Τα ίδια και για τον Μωραίτη. Το λέω εκ των προτέρων, αφού είναι σίγουρο ότι θα του αφιερώσεις μια ανάρτηση αρκεί η ομιλία του να είναι σε στυλ "Γιώργο γερά να φύγει η δεξιά"

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ευχή και κατάρα10 Οκτωβρίου 2014 - 5:55 π.μ.

  "Μια ουσιαστική κριτική εφ' όλης της ύλης στην κυβέρνηση Σαμαρά από έναν βουλευτή του ΠΑΣΟΚ ..." που-αλίμονο!-δεν είναι πια υπουργός της κυβέρνησης του! Όταν ήταν Υπουργός της κυβέρνησης του και είχε τέτοιες αφορμές για κριτική, απ'το ίδιο βήμα της Βουλής, την άσκησε;  Υ.Γ. Πάντως για να μην τον αδικώ εντελώς κι επειδή την είδα την ομιλία του στη Βουλή κι επειδή όταν τα βλέπω αυτά πρέπει και να τα εντοπίζω: συγκρότηση έχει ο λόγος του και όσα είπε τα είπε χωρίς ούτε μια στιγμή να σκύψει δουλικά μπροστά σε ένα χειρόγραφο. Από όσους έτυχε να δω εκείνη την ώρα στη Βουλή,-πριν και μετά από αυτόν- οι περισσότεροι,με την εξαίρεση των Ρήγα και Παυλόπουλου, διάβαζαν ένα χειρόγραφο που είχαν μπροστά τους, του Υπουργού Δικαιοσύνης και πρώην δικαστή, άρα εξοικειωμένου με αγορεύσεις σε ακροατήριο, μη εξαιρουμένου. Να σημειώσω ότι στο Κανονισμό της Βουλής ΜΟΝΟ ΚΑΤ' ΕΞΑΙΡΕΣΗ επιτρέπεται η προσφυγή σε κείμενο για κατά λέξη ανάγνωση και μόνο εφόσον αφορά στοιχείο ντοκουμέντου που πρέπει να αναπαραχθεί προφορικά όπως ακριβώς έχει. Να σημειώσω επιπλέον ότι δεν μιλάω για ρητορεία και ωραία σχήματα, μιλάω για ουσία. Ο Κεδίκογλου δεν είναι ρήτορας, είναι όμως ουσιαστικός ομιλητής. Αυτό είναι και το ουσιαστικό της συγκρότησης του. Ξέρει να διατυπώνει σωστά, χωρίς φιοριτούρες αυτό που θέλει να πει. Απλά, όμορφα, εύστοχα, ουσιαστικά πράγματα και αλίμονο τόσο σπάνια πια στη σημερινή Βουλή. Και κάτι ακόμη: κλάσεις καλύτερος από τον τζιτζιφιόγκο ξάδελφο του.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Πολύ σωστός!
  Αλλά δεν θα έπρεπε να τα ρωτήσει όλα αυτά στον πρόεδρό του;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Όχι, δεν έπρεπε! Γιατί αν τον ρωτούσε, πολύ πιθανό να έπαιρνε τις απαντήσεις που, ενώ θα τον αποστόμωναν, εκείνος όμως δεν θα τις ήθελε-ίσως και γι'αυτό το λόγο, εκτός από τον άλλο, δηλαδή να δώσει στίγμα ότι κάθε φορά που θα βρίσκεται εκτός κυβέρνησης θα είναι κριτικός απέναντι της.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Όαση λογικής και σοβαρότητας σε μία Βουλή - Καρνάβαλο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Ο Υπουργός του Σαμαρά και υφυπουργός των Αρβανιτόπουλου-Λάσκαρη;

  Ωραίος μπρούμελ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. ΝΑΙ, την άσκησε!! Γι'αυτό και σήμερα δεν είναι πλέον υφυπουργός. Μερίμνησε ο Βαγγέλας. Όχι που θα τον άφηνε.
  (ειλικρινά, δεν βλέπεις πως ο Βαγγέλης δεν πάει καλά? Σοβαρά μιλάω. Προσωπικά πιστεύω πως θα πρέπει να πάει είτε σε κάποιον ψυχολόγο είτε σε κάποιον ψυχίατρο!)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Τώρα στέλνει και ψυχίατρους...10 Οκτωβρίου 2014 - 9:04 μ.μ.

  Όχι φίλε μου, δεν την άσκησε παρά μόνο τις παραμονές του ανασχηματισμού, όταν προφανώς ήξερε ότι δεν θα είναι στην επόμενη κυβέρνηση.
  Υ.Γ. Αυτά τα περί ψυχίατρου είναι η επιτομή της φασιστικής λογικής. Για κάθε πολιτικό τους αντίπαλο και ο Χίτλερ και ο Στάλιν είχαν σχετικό φάκελο, χαλκευμένο φυσικά. Μετά τον Τούρκογλου, μετά τον προδότη, μετά τον προικοθήρα να τώρα και νέα κατηγορία. Μού είναι απελπιστικά δύσκολο να τα δεχτώ όλα αυτά σαν δείγμα έστω και του ελάχιστου πολιτικού ήθους. Ο "Ρέλος" σας έχει πια εξαχρειωθεί πέρα από κάθε θεμιτό ανεκτό όριο. Το φιλί του φασισμού σας αφήνει το μαύρο σημάδι του σε όλες τις εκδηλώσεις σας. Οι χρυσαυγίτες σας φθονούν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Φασίστας είσαι και φαίνεσαι.Τόσοι και τόσοι άνθρωποι ακολουθούν κάποια αγωγή.. δεν είναι κακό να ρωτήσει που οφείλεται αυτή η αλλαγή στη συμπεριφορά του. Ξαναλεω πως βλέπω τον Βενιζέλο να αντιδρά υπερβολικά. Συγγνώμη, αλλά, ειλικρινά, αυτό βλέπω εγώ, και γιαυτό το έγραψα. Πιστεύω πως την ίδια γνώμη (για την έντονη επιθετικότητα στη συμπεριφορά του το τελευταίο διαστημα) έχει αρκετός κόσμος. Δε θα μας πεις και φασίστες. Εσύ μπορεί να μην θέλεις να το δεις.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Ξανανοίγουν τα γκουλάγκ!12 Οκτωβρίου 2014 - 11:07 π.μ.

  Ναι, ναι, γιατρέ μου. Ό,τι πεις εσύ! Περαστικά σου γιατρέ μου!

  ΑπάντησηΔιαγραφή