Ο Βενιζέλος επέλεξε να ταυτίσει οριστικά το ΠΑΣΟΚ με τη Νέα Δημοκρατία

2.10.14


Δεν έχω καταλάβει από τις πολλές διαφορετικές κυβερνητικές διαρροές αν η πρόταση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ήταν ιδέα του Ευάγγελου Βενιζέλου αλλά νομίζω ότι έχω κατανοήσει πλήρως σε τι εξυπηρετεί τους προσωπικούς σχεδιασμούς του.

Αρχικά, αξίζει κανείς να υπενθυμίσει ότι πρόσφατα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, υπουργός Εξωτερικών, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, επικεφαλής της Ελιάς και αρχηγός της Δημοκρατικής Παράταξης είχε μιλήσει για «κυβέρνηση με προοδευτικό πρόσημο» κλείνοντας το μάτι για μετεκλογική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Το ενδεχόμενο να χρειαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ έναν κυβερνητικό εταίρο δεν είναι μακρινό, καθώς από τη στιγμή που το σενάριο Κουβέλη για την Προεδρία της Δημοκρατίας κάηκε, κανένα πρόσωπο δεν μπορεί να συγκεντρώσει 180 ψήφους βουλευτών κι άρα οι εκλογές πλησιάζουν.

Με την πρόταση όμως να ανανεωθεί η ψήφος εμπιστοσύνης από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ σε μια (ακρο)δεξιά κυβέρνηση που καταρρέει από εβδομάδα σε εβδομάδα, ο Βενιζέλος εξασφαλίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα δεχθεί καν να συζητήσει το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι ο ίδιος θα μπορεί να παραμείνει αρχηγός του ακόμα πιο συρρικνωμένου κόμματος καθώς κανένα αίτημα περί «αλλαγής πολιτικής» δεν θα μπορεί να διατυπωθεί στα σοβαρά από ανθρώπους που λίγους μήνες πριν θα έχουν ανανεώσει ξανά την εμπιστοσύνη τους στον Αντώνη Σαμαρά.

Ουσιαστικά, ο Βενιζέλος ταυτίζει οριστικά και αμετάκλητα το ΠΑΣΟΚ με τη Νέα Δημοκρατία, ευελπιστώντας από κοινού με τον Αντώνη Σαμαρά ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα είναι μια «αριστερή παρένθεση» η οποία θα οδηγήσει ξανά σε μια συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-Νέας Δημοκρατίας. Ο Βενιζέλος αποδέχεται ως ενδεχόμενο το να στείλει ακόμα περισσότερους παραδοσιακούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ καθώς για τον ίδιο δεν έχει ιδιαίτερη σημασία το αν θα είναι αρχηγός ενός κόμματος του 8% ή του 6%. Του αρκεί να είναι το ΠΑΣΟΚ στη Βουλή ώστε ο ίδιος να παραμένει «στα κόλπα».

Η παγίδα που έστησε σε όσους πιθανώς σχεδίαζαν να τον αμφισβητήσουν μοιάζει τέλεια. Κανείς βουλευτής του ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να λάβει ατομικά την απόφαση να ανατρέψει την κυβέρνηση, πόσο μάλλον όταν η συγκεκριμένη ψήφος εμπιστοσύνης ζητείται αόριστα επί του συνόλου της ασκούμενης πολιτικής κι όχι για κάποιο συγκεκριμένο ζήτημα.

Να τον χαίρονται αυτοί που τον στήριξαν κι αυτοί που τον ανέχθηκαν.

11 σχόλια:

 1. να μου το θυμηθείς. στο τέλος βενιζέλος και σαμαράς θα κατέβουν σε ενιαίο στις εθνικές εκλογές. εξάλου και οι δύο είναι "δημοκρατική παράταξη".

  όσο για τους βουλευτές του "πασοκ", είναι δεδομένο ότι θα προσκυνήσουν εκ νέου. μαγκιές ήξεραν να κάνουν μόνο επί Γιώργου. νόμιζαν τότε οι άθλιοι ότι θα άλλαζαν τον Γιώργο, θα του φόρτωναν τα πάντα και αυτοί θα την έβγαζαν καθαρή. σήμερα δεν τρέφουν τέτοιες ψευδαισθήσεις. γνωρίζουν ότι το τέλος του βενιζέλου θα σημάνει και το δικό τους τέλος. και τα 8.000 ευρώ που να τα βρίσκεις στις μέρες μας. οπότε βουρ στη βουλή για ψήφο εμπιστοσύνης. και με τα δύο χέρια. και στις εκλογές στο ίδιο ψηφοδέλτιο με τον σαμαρά.
  βέβαια, όλα αυτά δημιουργούν αποστροφή στον πάλαι ποτέ κόσμο του πασοκ που πλέον είναι δεδομένο ότι πάει όλος συριζα. σε αυτή τη φάση, τουλάχιστον.
  ελπίζω ο γαπ και οι βουλευτές που είναι κοντά του να βρουν τρόπο να διαφορποιηθούν. εγώ θα ήθελα να καταψηφίσουν την κυβέρνηση. αντιλαμβάνομαι όμως ότι είναι σχεδόν απίθανο. ωστόσο, μπορούν να απέχουν από την ψηφοφορία...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ευχή και κατάρα2 Οκτωβρίου 2014 - 1:10 μ.μ.

  Υπάρχει και η άλλη ανάγνωση. Ο Βενιζέλος επέλεξε να ταυτιστεί με την ευρωπαϊκή στρατηγική που σαράντα χρόνια τώρα η Ελλάδα έχει χαράξει και όχι να γίνει ενεργούμενο της αντιευρωπαϊκής, φιλοαμερικανικής υστερίας με πρόσχημα το μνημόνιο. Η Ευρώπη έχει δημοκρατικούς θεσμούς και κάποτε αυτοί οι θεσμοί θα φέρουν τις κοινωνικές δυνάμεις στο προσκήνιο. Δεν μπορεί όμως προς χάρη της κακής συγκυρίας της οικονομικής κρίσης-που οι αμερικανοί μας την φόρτωσαν, μην το ξεχνάμε αυτό-να εγκαταλειφθεί μια ευρωπαϊκή στρατηγική. Υπάρχει πολιτικό κόστος που το πληρώνεις τώρα αλλά το εισπράττεις σαν κέρδος μακροπρόθεσμα-αυτή είναι η υπεύθυνη πολιτική επιλογή του Βενιζέλου. Όλα τα άλλα είναι ρητορείες για το σήμερα και κλάματα για το αύριο

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Εσύ αν ήταν να διαλέξεις μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ τι θα διάλεγες;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Δεν βρέθηκες ποτέ σ'αυτό το δίλημμα. Έτσι κι αλλιώς τον ψήφισες το Μάιο. Δεν έχεις κανένα δίλημμα όταν σε οδηγεί ο αντιβενιζελισμός. Αν κάποιοι ενοχλούνται για την ορκισμένη φιλοευρωπαϊκότητα του Βενιζέλου ας πίεζαν το ΣΥΡΙΖΑ να συμμετάσχει στη κυβέρνηση-από κυβερνητική θέση θα μπορούσε και τις ισορροπίες να αλλάξει και να πετύχει-αν μπορούσε τέλος πάντων-κοινωνικότερες εκδοχές μνημονίου. Κάνει όμως ο ΣΥΡΙΖΑ το ίδιο ακριβώς λάθος που έκανε ο Παπανδρέου: νομίζει ότι αν γίνει κυβέρνηση θα μπορέσει να πετύχει έστω και το 1% των απατηλών υποσχέσεων του. Αν δεν ξεπουλήσει σε άλλους πιθανούς δανειστές πάγιο εθνικό πλούτο-π.χ. ΑΟΖ, το υποψιάζομαι πολύ γι'αυτό το γράφω-τότε δεν θα μπορέσει να ανταπεξέλθει και σύντομα θα βρεθεί στην ίδια μετέωρη θέση που βρέθηκε ο Παπανδρέου, μετη διαφορά όμως ότι η δεύτερη φορά θα έχει το χαρακτήρα της καταδίκης για ό,τι έχει επιτευχθεί.
  Κλείνοντας το ξαναλέω: όταν μιλάμε για πολιτική χρησιμοποιούμε μόνο τη λογική και ΠΟΤΕ΄το θυμικό.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Να και χατζατζάρης "αντιαμερικάνος" τώρα τελευταία ! !
  Μα τι βλέπουνε τα μάτια μας .

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Και βέβαια ΠΑΣΟΚ χωρίς τον ΒΒ

  αλλά με ΓΑΠ και περισσότερους "κηπουρούς" !

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. κατάρα και ευχή2 Οκτωβρίου 2014 - 3:18 μ.μ.

  Βαγγελάκη, γιατί δεν γράφεις το όνομά σου βρε ατιμούλικο;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Από το ΚΟΔΗΣΟ προέρχεται και εκεί θα το πάει το ΠΑΣΟΚ. εξαφανισμένο να αφομοιωθεί από τη ΝΔ. Προδότης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Μα ο Βενιζέλος δεν είναι πολιτικός.Είναι ένα μιντιακό κατασκεύασμα.Από όσα υπουργεία έχει περάσει δεν έχει αφήσει τίποτα.Ούτε σαν υπουργός πολιτισμού,ούτε σαν υπουργός οικονομικών,ούτε σαν υπουργός εξωτερικών.Απλά ικανοποιεί την ματαιοδοξία του,το ψώνιο του.Επειδή είναι αρχομανής και ζει μόνο για την εξουσία και τους τίτλους.Έχει μάθει μια ζωή μέσα στη χλιδή και τα πλούτη(σύζυγος Μπακατσέλου γαρ).Κάθε τόσο μας λέει ότι κάνει αγγαρεία και ότι δεν έχει ανάγκη την πολιτική.Σαν να μας λέει ότι μας κάνει χάρη που ασχολείται με τα κοινά,με εμάς τους απλοϊκούς θνητούς.Ποιος;Ο άρχοντας!Που στην πράξη αποδεικνύεται ένα ανθρωπάκι,που ακολουθεί πιστά πίσω από τον Σαμαρά,χωρίς πολιτικό στίγμα,χωρίς ιδεολογία και όραμα.Το μόνο του στήριγμα είναι η διαπλοκή: ΔΟΛ και τραπεζίτες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Κατ΄αρχήν συμφωνώ, αλλά αυτά που λέτε
  ΔΕΝ ΙΣΧΥΟΥΝ ΓΙΆ ΟΛΗ ΤΗΝ Κ.Ο. ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ .
  Δεν έχουμε κυβέρνηση Σαμαρά/ΠΑΣΟΚ
  αλλά κυβέρνηση Σαμαρά/ΒΒ,

  που είναι μεγάλος κίνδυνος γιά την χώρα,
  αλλά δυστυχώς κυβέρνηση τσίριζα
  είναι ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ .


  Οι Μερκοζύδες, οι "αγορές" κ.λπ.

  δηλ. οι αιώνιοι έμποροι των εθνών

  και οι εγχώριοι συνεργάτες τους
  ΔΕΝ ΑΣΤΕΙΕΥΟΝΤΑΙ .
  Δεν έχουν ΚΑΜΜΙΑ αντίρρηση

  να σκάψουν το λάκκο σε λαούς,

  με πρώτη προτίμηση ( "νυν και αει" και τώρα πιό πολύ ... )
  στους μη προνομιούχους,

  υπάρχουν όμως και μερικοί που βλέπουν

  τον φόβο να πέσουν ΚΑΙ οι ίδιοι

  στους λάκκους που σκάβουν .
  Εκεί παίζεται το παιχνίδι . . .

  ΑπάντησηΔιαγραφή