Πρωτοφανής αποδοκιμασία της στρατηγικής Σαμαρά από ξένους οικονομολόγους

18.10.14


Δεν ξέρω πόσοι το πήραν χαμπάρι αλλά χθες ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αντώνης Σαμαράς έγινε διεθνές ρεζίλι, κάτι που κανονικά θα έπρεπε να έχει ανοίξει μια συζήτηση για την αντικατάσταση του και για την παραίτηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε το πρακτορείο Bloomberg σε οικονομολόγους, το 85% αυτών εκτίμησε πως η πρόταση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για πρόωρη έξοδο από τα μνημόνια δεν είχε νόημα με οικονομικούς όρους, εν μέρει λόγω και της επιμονής του Μάριο Ντράγκι ότι οι χώρες που αξιολογούνται ως junk πρέπει να παραμείνουν υπό καθεστώς ενός προγράμματος επιτήρησης, αν θέλουν να επωφεληθούν από τα νέα ευνοϊκά μέτρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ο οικονομολόγος Τζέιμς Νίξον της Oxford Economics Ltd σημειώνει στο Bloomberg: «Αυτό που πρέπει να κάνει η Ελλάδα είναι να δεσμευτεί σε ένα ισχυρό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Η κυβέρνηση κάποια στιγμή πήρε το πόδι της από το πεντάλ του γκαζιού για να αυξήσει τη δημοτικότητά της». «Η κυβέρνηση είναι ως ένα βαθμό απελπισμένη και θέλει να αφήσει το «γκάζι» των μεταρρυθμίσεων και να χαλαρώσει λίγο, επιχειρώντας να αυξήσει τη δημοτικότητά της», αναφέρει ο Τζέιμς Νίξον.

Θυμίζω ότι η Παραπολιτική είχε αναρωτηθεί αν υπάρχει έστω κι ένας αναλυτής που να βρίσκει καλή ιδέα τη βιαστική έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο, σημειώνοντας ότι οι αγορές απέτρεψαν κάτι σαν μια συνειδητή εθνική προδοσία.

Ας συνεχίσουμε όμως να συζητάμε στην Ελλάδα αν για όλα φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ.