Οι αγορές προσπαθούν φιλότιμα να αποτρέψουν μια εθνική προδοσία

15.10.14


Στο 7,85% έφτασε σήμερα το επιτόκιο του 10ετούς ελληνικού ομολόγου έναντι του 7,01% στο οποίο βρισκόταν χθες παρουσιάζοντας ραγδαία άνοδο. Δεν ξέρω πόσοι τον θυμούνται αλλά η Ελλάδα το 2010 επέλεξε τον δρόμο του Μνημονίου πριν το επιτόκιο ξεφύγει τόσο πολύ. Την ίδια ώρα, το Χρηματιστήριο Αθηνών καταρρέει.

Ο βασικός λόγος για όλα αυτά είναι η απόφαση της κυβέρνησης Σαμαρά να δαιμονοποιήσει και να διακόψει το τακτικό πρόγραμμα δανεισμού της χώρας, ελπίζοντας ότι μια έξοδο στις αγορές θα της εξασφαλίσει την πολιτική επιβίωση της.

Ο όρος «προδοσία» έχει χρησιμοποιηθεί πάρα πολλές φορές τα τελευταία χρόνια για ένα σωρό απίθανους λόγους, γι' αυτό και έχει πια ευτελισθεί, αλλά αυτή τη φορά νομίζω ότι περιγράφει με ακρίβεια τους εγκληματικούς ελιγμούς Σαμαρά και Βενιζέλου. Επαναλαμβάνουν καθημερινά ότι προτιμούν να επιβαρύνουν τις επόμενες γενιές της χώρας με ακριβότερο δανεισμό παρά να συνεχίσουν τον δύσκολο δρόμο της συνεχούς αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας τους από την Τρόικα.

Ευτυχώς, οι αγορές δεν δείχνουν πρόθυμες να μας δανείσουν ούτε 1 ευρώ και τα σχέδια τους αναβάλλονται εκ των πραγμάτων. Το πρόβλημα είναι ότι η αναξιοπιστία του πολιτικού συστήματος μας καθιστά ξανά τη χώρα «ειδική περίπτωση» εντός της Ευρωζώνης σε μια περίοδο έντονης γεωπολιτικής αστάθειας.

Για ακόμα μια φορά, αδυνατώ να καταλάβω από που προκύπτει η τόση βεβαιότητα μας ότι και πάλι στο τέλος θα τη γλυτώσουμε.

10 σχόλια:

 1. ευχή και κατάρα15 Οκτωβρίου 2014 - 8:13 μ.μ.

  Ενδιαφέρουσα άποψη. Αν δεχτούμε το σημερινό σαν προδοσία, τότε το 2009 σαν τι θα το χαρακτηρίσουμε; Έχει υπερθετικό η προδοσία να το προσαρμόσουμε στο 2009; Και κάτι άλλο: υπάρχει μερίδιο της αξιωματικής αντιπολίτευσης που οι δημοσκοπήσεις τη φέρνουν σαν αυριανή κυβέρνηση και είναι φυσικό κάθε της λόγος να έχει πια και αυτός τη δική της αξία; Όταν ο Τσίπρας το διαλαλεί σε όλους τους τόνους με την πιο στεντώρεια φωνή που μπορεί να διαθέσει το ντουντουκοκόμμα του ότι ΔΕΝ ΘΑ ΤΗΡΗΣΕΙ ΚΑΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ-κατά παράβαση ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥ, εκτός του Συντάγματος και των εσωτερικών μας νόμων, που ουσιαστικά ζητούσε ΣΥΝΑΠΟΦΑΣΕΙΣ χωρίς να έχει ακόμη τη ψήφο του λαού παρά μόνο των δημοσκοπικών εταιρειών.
  Τόχουμε ξαναγράψει. Χρειάζεται σοβαρότητα στη πολιτική μας κριτική και να μην μας καθοδηγεί το θυμικό, ειδικά σε τόσο λεπτά ζητήματα που τόσο κρίσιμα αποδεικνύονται για την ίδια την επιβίωση μας σαν λαού. Ο αντιβενιζελισμός δεν είναι καλός σύμβουλος και εν πάση περιπτώσει πρέπει να βάζουμε και κάποια όρια όταν ριψοκινδυνεύουμε περισσότερα από όσα είναι πιθανό-δηλαδή εντελώς απίθανο-ότι θα κερδίσουμε, χτυπώντας άκριτα τη σκιά μας και τον εφιάλτη της μανίας καταδιώξεως μας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Η βεβαιότητα οτι δεν πρόκειται να εχουμε περιπέτειες προκύπτει απο το γεγονός οτι κανένας έλληνας πολιτικός πρόκειται να τολμήσει ποτε να μας βγάλει απο το ευρω . Απο την άλλη η ύφεση και η υψηλή ανεργία ειναι σίγουρο αποτέλεσμα για την ελλαδα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Μα τι περιμένεις από τις "αγορές" ?


  - 9,86 % ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ
  ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΗ ΠΡΟΝΟΜΙΟΥΧΟΥΣ
  ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ .  Κυβερνητική σταθερότητα και ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ ,
  με βάση την σημερινή κοινοβ. πλειοψηφία
  πάνω στο πλαίσιο ΓΑΠ της 26/10/2011 .

  ΟΧΙ μετά τις κ@λοτούμπες γιά την ΚΑΡΕΚΛΑ
  τώρα ΚΑΙ μπούρδες για την ΚΑΡΕΚΛΑ .

  Πάψτε Τ Ω Ρ Α τις φούσκες
  «πετάμε το ΔΝΤ εξω» και
  «τέρμα στο μνημόνιο»
  «σκίζουμε το μνημόνιο» κ.λπ.

  Μακρυά ΚΑΙ από Γεωργιάδηδες
  ΚΑΙ από Στρατούληδες .

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Το 2009 θα το περιέγραφα ως εθνική σωτηρία.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Αναρωτιέμαι αν το ευρώ μας προσφέρει κάτι σε περίπτωση που έχουμε αποφασίσει να είμαστε μια παραπαίουσα βαλκανική χώρα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Οι αγορές δεν προεξοφλούν μόνο την προσπάθεια απεμπλοκής από τον έλεγχο της τρόικας αλλά και την ιδιαίτερα αυξημένη πιθανότητα πρόωρων εκλογών και ανόδου στην εξουσία του ΣΥΡΙΖΑ. Ας έρθει με το καλό ο ΣΥΡΙΖΑ στα πράγματα και εδώ θα είμαστε να βλέπουμε πως θα χορεύουν τα σπρεντς.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Σου έχω ξανατονίσει ότι η πλειοψηφία των αναγνωστών δεν είμαστε ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ αλλά του ΠΑΣΟΚ. Οπότε δεν μπορώ να αντιληφθώ τη σκοπιμότητα της επίθεσης στον Τσίπρα ο οποίος μελλοντικά δεν θα τηρήσει καμιά από τις κυβερνητικές αποφάσεις, τη στιγμή που οι ίδιοι οι βουλευτές που εκπροσωπούν την ψήφο μας αποδομούν τις αποφάσεις και τους νόμους που και οι ίδιοι έχουν ψηφίσει φέρνοντάς μας σε αμηχανία.
  Και το γεγονός ότι θες να χαρακτηρίσεις το 2009 ως προδοσία μας οδηγεί να αμφιβάλουμε για την πνευματική ή ψυχολογική σου υπόσταση.

  Και σε ξαναρωτώ για άλλη μια φορά: Έχεις ψηφίσει ΠΑΣΟΚ πάνω από 2 φορές;

  Και σου ξαναθυμίζω: Εμείς είμαστε το ΠΑΣΟΚ, ο δε Βενιζέλος είναι φερτός και μάλιστα όχι σαν σοσιαλιστής αλλά σαν δικηγόρος, επέζησε δε χάρις στην πραγματικά μεγάλη ικανότητά του στις μηχανορραφίες, στους βυζαντινισμούς και στην εξυπηρέτηση συμφερόντων.
  Kατάλαβέ το: Δεν είμαστε αντιβενιζελικοί, είμαστε ΠΑΣΟΚ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Κληρονομικό Αδικο16 Οκτωβρίου 2014 - 12:19 π.μ.

  Σού έχω απαντήσει άπειρες φορές γκεμπελάκο ότι ΠΑΣΟΚ είμαι ήδη από το 1989-αφήνω απέξω τον κεντρώο πατέρα μου, που ψήφιζε ΠΑΣΟΚ αλλά από άλλη αφετηρία από τη δικιά μου.
  Καταλάβετε το λοιπόν κι εσείς: ΔΕΝ ΕΙΣΤΕ ΠΑΣΟΚ είστε οπαδοί της δυναστείας, είστε γιωργοπαπανδρεϊκοί. Ο σωστός πασόκος ξέρει ότι είναι αντιδημοκρατικό να κληρονομούνται οι ηγεσίες-άλλωστε αυτή είναι η μεγάλη και ΜΟΝΗ ουσιαστικά παρακαταθήκη που άφησε ο Ανδρέας Παπανδρέου: το ότι δεν τεμαχίζεται και δεν τιμαριοποιείται είναι αυτονόητο-άφησε όμως την εντολή ότι ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΔΕΝ ΚΛΗΡΟΝΟΜΕΙΤΑΙ γιατί ήξερε πολύ καλά ότι για κάποιους αυτό δεν ήταν αυτονόητο.
  Ασφαλώς και είμαι από αυτούς που στηρίζουν το Βενιζέλο γιατί τον θεωρώ ό,τι καλύτερο θα μπορούσε να μας προκύψει σαν ηγεσία. Αλλά πέρα από αυτό εγώ είμαι με το θεσμικό ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ των θεσμικών, δημοκρατικών διαδικασιών και σε καμιά περίπτωση των μεσαιωνικής αντίληψης δαχτυλιδιών και των όλων αυτών μεθοδεύσεων. Το ΠΑΣΟΚ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ κανενός, πολύ περισσότερο δεν είναι ιδιοκτησία οικογενειακή: αν ήταν έτσι δεν θα ενέπιπτε στη πολιτική αλλά στο κληρονομικό και το οικογενειακό δίκαιο και θα καλούνταν οι κληρονόμοι να πληρώσουν φόρους κληρονομίας-για να κάνουμε και λίγο πικρό χιούμορ. Ο Βενιζέλος δεν διεκδίκησε τέτοια ιδιοκτησιακή σχέση με το κόμμα. Άλλοι το έκαναν και συνεχίζουν να το κάνουν. Σ'αυτούς να στρέψεις τις αιτιάσεις για το αν είναι ΠΑΣΟΚ ή όχι και αν σαν ΠΑΣΟΚ φέρνουν προεκλογικές επικοινωνιακές γυροβολιές με Κουβέληδες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Αφού είσαι με το θεσμικό ΠΑΣΟΚ, γιατί είσαι με τον Βενιζέλο;
  Δε θα έπρεπε να σέβεσαι την άποψη της βάσης του κόμματός σου, οι οποίοι σε ΟΛΕΣ τις δημοσκοπήσεις δε δέχονται τον Βενιζέλο ως αρχηγό του ΠΑΣΟΚ; Το μεγάλο πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ είναι κυρίως αυτό μας αρέσει δε μα ς αρέσει...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Όπως καταλαβαίνεις ακόμα κι εσύ, το ποσοστό αυτών, που υποστηρίζουν Βενιζέλο ειδικά χωρίς κάποιο όφελος δεν είναι στατιστικά μετρήσιμο. Και ξέρεις δεν είναι λοξός ο γυαλός, μάλλον εσύ λοξά αρμενίζεις.

  ΑπάντησηΔιαγραφή