Τελικά το πολύ 1.000 θέσεις εργασίας θα φέρει το πετρέλαιο στη Δυτική Ελλάδα

31.10.14


Ανακοινώσεις για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στη Δυτική Ελλάδα έκανε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης και τα νούμερα που παρουσίασε προσφέρονται για να γκρεμιστούν ακόμα μερικοί ελληνικοί μύθοι.

Να ένα απόσπασμα από το σχετικό ρεπορτάζ του In.gr:

Ειδικότερα, όπως σημείωσε ο Γιάννης Μανιάτης, οι έρευνες στο Πατραϊκό Κόλπο θα ξεκινήσουν το 2015, ενώ το κοίτασμα των υδρογονανθράκων αποτιμάται στα 14 δισεκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος «τα ετήσια έσοδα για την τοπική κοινωνία θα ανέλθουν από 110 έως 150 εκατομμύρια ευρώ, ενώ θα δημιουργηθούν και 1.000 άμεσες ή έμμεσες νέες θέσεις εργασίας».

Είναι λίγες 1.000 θέσεις εργασίας; Είναι ασήμαντα έσοδα της τάξεως των 110-150 εκατομμυρίων ευρώ; Φυσικά και όχι, πόσο μάλλον από τη στιγμή που μιλάμε για μια περιοχή με τρομακτική ανεργία κι αν πράγματι δεν τεθεί σε κίνδυνο η τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, ορθώς προωθείται η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων.

Το θέμα είναι ότι διάφοροι ψεκασμένοι και μη προσπαθούσαν να μας πείσουν ότι η χώρα θα έβρισκε σύντομα τόσο πολύ πετρέλαιο ώστε δεν θα χρειαζόταν να δουλεύουμε, κάτι που φυσικά συνέδεαν με την «επιβολή οικονομικής δικτατορίας» στη χώρα.

Ελπίζω τώρα να πειστούν όλοι ότι δεν πρόκειται σύντομα να κερδίσουμε το τζόκερ ως χώρα κι ότι καλό θα ήταν να αρχίσουν να παράγουμε και τίποτα πιο χειροπιαστό.