Έσκασε και επίσημα η φούσκα περί πρόωρης εξόδου από το Μνημόνιο

27.11.14


Χρειάστηκαν μόλις μερικές ώρες μετά το χθεσινό φιάσκο στο Παρίσι για να ανακοινώσει επίσημα η κυβέρνηση την απόλυτη αποτυχία της στρατηγικής της περί πρόωρης εξόδου από το Μνημόνιο.

Επιτρέποντας ξανά στον Αντώνη Σαμαρά να κρυφτεί, ο Ευάγγελος Βενιζέλος ήταν αυτός που ανακοίνωσε τα...μαντάτα και εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, μεταξύ άλλων, ανέφερε:

- Θα μείνουμε πιστοί στις δεσμεύσεις μας σε σχέση με μισθούς και συντάξεις.
-Δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό. Το δημοσιονομικό κενό είναι μία θεωρητική συζήτηση περί της αποδοτικότητας των μέτρων του προϋπολογισμού.

-Κοιτάξτε, το πρόγραμμα το ευρωπαϊκό τελειώνει 31 Δεκεμβρίου. Σκοπός είναι και η τελευταία εκταμίευση να γίνει πριν τις 31 Δεκεμβρίου. Αν για τεχνικούς λόγους κάποιες διαδικασίες δεν μπορούν να ολοκληρωθούν, αυτό μπορεί να παραταθεί. Αλλά νέο πρόγραμμα σημαίνει νέο δάνειο. Δεν μπορεί να υπάρξει νέο δάνειο, ούτε θα υπάρξει, ούτε χρειάζεται. Θα υπάρξει αυτό το νέο καθεστώς του ECCL, που είναι ένας προληπτικός «θώρακας» προστασίας της χώρας. Και επίσης με το ΔΝΤ, υπάρχει ένα πρόγραμμα το οποίο λήγει το 2016. Και είμαστε σε θέση το πρόγραμμα αυτό να το χρησιμοποιούμε, εφόσον το έχουμε ανάγκη. Αν, όπως έχω πει κατ’ επανάληψη, οι αγορές δίνουν τα αναγκαία κεφάλαια με συγκρίσιμο ή ακόμα και καλύτερο επιτόκιο, παίρνεις από εκεί. 

-Στόχος είναι να λυθούν τα πράγματα μέχρι το επόμενο Eurogroup, στις 8 Δεκεμβρίου. Εάν αυτό δεν καταστεί τεχνικά εφικτό, υπάρχουν πάρα πολλές λύσεις. Οι πιο απλές λύσεις είναι οι τηλεδιασκέψεις, οι οποίες, όπως ξέρετε, γίνονται συχνά -πυκνά. 

-Το ΔΝΤ έχει πρόγραμμα. Εμείς αυτό μπορούμε να το χρησιμοποιούμε αν το θέλουμε, αν το έχουμε ανάγκη. Στόχος μας είναι να επανέλθουμε φυσιολογικά στις αγορές.

Κοινώς, το Μνημόνιο παρατείνεται, το ΔΝΤ δεν φεύγει και η κυβέρνηση εξακολουθεί να διαφωνεί με την Τρόικα σε σημαντικά θέματα. Η απόλυτη κυβερνητική αποτυχία.

12 σχόλια:

 1. Σήκω χόρεψε κουκλί μου27 Νοεμβρίου 2014 - 2:29 μ.μ.

  Κάντε υπομονή. Στην ουρά είμαστε. Μην ξεχνάτε ότι αυτός που ουσιαστικά εμποδίζει τη θετική εξέλιξη-το ΔΝΤ-είναι η άλλη από την Ευρώπη πλευρά, η πέρα από τον Ατλαντικό. Και ο καημένος ο Παπανδρέου προέβλεπε πράγματα που δεν τού έβγαιναν, μην το κάνουμε θέμα μια κάποια αναβολή: μόνο η μικροπολιτική μπορεί να σπεκουλάρει σε μια τέτοια αναβολή. Η Ιστορία ξέρει να περιμένει. Ζούμε πέντε χρόνια έναν εφιάλτη-και τις συνέπειες θα τις ζούμε πολύ πολύ περισσότερα, μας έπιασε όλος ο καημός της αδημονίας τώρα; Προφανώς μέχρι την τελευταία μέχρι την οριστική έξοδο θα πρέπει να δίνονται μάχες εκ του συστάδην με αντίρροπες και αντιευρωπαϊκές δυνάμεις κι επειδή δεν είναι η ώρα να στήσουμε αντάρτικο στους δανειστές-ακόμη κι ο Τσίπρας έβαλε σουρντίνα στο όργανο του και την παίζει χαμηλόφωνα, σχεδόν σβηστά την Ηρωϊκή του συμφωνία-στο Λονδίνο οι δικοί του χορεύουν σαν πρόθυμα χανουμάκια στο ρυθμό που τους παίζουν οι κωλοπετσωμένοι "επενδυτές".

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Πόσο δίκιο είχε ο Γιώργος που τους είπε ότι πνίγονται σε μια κουταλιά νερό.Ούτε μια ώρα δεν θα άντεχαν οι Σαμαροβενιζέλοι την περίοδο 2009-2011.Χωρίς καν να υπάρχει μηχανισμός στήριξης,οι Μερκοζήδες να μας λένε είναι δικό σας πρόβλημα αν δεν βρίσκετε δανεικά,να μας βρίζουν για την Καραμανλική απάτη στα στατιστικά,χάος στην υγεία και πάρτι δισεκατομμυρίων με φάρμακα και προμήθειες,χάος στην δημόσια διοίκηση με συντάξεις μαιμούδες,που ούτε καν ξέραμε πόσους δημόσιους υπαλλήλους έχουμε και έπρεπε να έρθει ο Πρωθυπουργός το 2009 για να κάνει απογραφή δημοσίων υπαλλήλων,όλα τα ΜΜΕ να φωνάζουν και να βρίζουν,Σαμαράς-Τσίπρας να απαιτούν μονιμοποίηση των stage και φυσικά ανήθικος και βρώμικος πόλεμος μέσα από το ίδιο το ΠΑΣΟΚ,από τον ανήθικο προικοθήρα του Μπακατσέλου,που μαζί με τις καλτσοδέτες του εκτελούσαν σχέδιο υπονόμευσης και τελικά ανατροπής της τότε κυβέρνησης,σύμφωνα με τις εντολές Ψυχάρη-Τραπεζιτών.Μόνο ένας πραγματικός ήρωας θα μπορούσε σε τέτοιες συνθήκες να κρατήσει τη χώρα στο ευρώ,να μη γίνει στάση πληρωμών,να μη γίνουμε Κύπρος ούτε Αργεντινή,να κάνει μεταρρυθμίσεις (open-gov,Διαύγεια,Καλλικράτης κλπ),να προστατέψει τους οικονομικά αδύναμους (νόμος Κατσέλη που έσωσε σπίτια του κοσμάκη,μοναδικός σε όλη την Ευρώπη).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. σεμνά και ταπεινά27 Νοεμβρίου 2014 - 4:20 μ.μ.

  Αυτό θα πρέπει να σας προβληματίσει, δεν φταίνε πάντα οι άλλοι και απο οτι φαίνεται τον άφησαν μονο, γιατί δεν τον αντέχουν. Εφιαλτικό να σε θεωρεί ηγέτη μονάχα ο Γρηγορακος και ο Δρεβελεγκας και να έχεις μοναδικό σύμμαχο το Σκανδαλίδη και το Λοβέρδο και αυτους μονάχα όταν ικανοποιεις τα βίτσια τους. Η στήριξη του Κώστα μετακινείται κάθε βδομάδα ανάλογα σε ποια περιφέρεια μετακινείται η Φώφη Γεννήματα (άλλο βουρλο και αυτή) . Το παράπονο του Βεγγελη είναι οτι δεν τον αντιμετωπίζουν όπως τους προηγούμενος προέδρους, προφανώς γιατί δεν τον σέβονται και δεν τον εκτιμούν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Μα δεν μας κυβερνούν οι συριζαίοι. Εκτός αν έχασα κάτι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Ούτε ο Κρεμαστινός!27 Νοεμβρίου 2014 - 7:00 μ.μ.

  Μίλησε ο πνιγμένος στη δική του κουταλιά έτσι για άλλους; Και έχεις την αφελή εντύπωση ότι θα τον άφηναν ποτέ αυτόν τον απελπιστικά ανεύθυνο άνθρωπο να κάνει του κεφαλιού του; Ας μην κρατούσαν τα γκέμια την κρίσιμη στιγμή οι έμπειροι πολιτικοί που στελέγχωναν το ΠΑΣΟΚ-όχι οι άχρηστοι αυλικοί του που είχαν σκορπίσει σαν μιμητές και κληρονόμοι του απερίγραπτου εκείνου Ανδρουτσόπουλου, μπροστά στη βαθιά κρίση που άνοιξε η γιωργοπαπανδρεϊκή αφροσύνη-και θα σούλεγα εγώ για τα δίκια του άχρηστου σου. Του άχρηστου που τον καθαίρεσε η άδικα ντροπιασμένη κοινοβουλευτική ομάδα ΣΥΣΣΩΜΗ, που βρέθηκε εκείνη να απολογείται για τα εγκλήματα του αντί να λογοδοτεί ο ίδιος. Και από πάνω στήθηκε ολόκληρο θέατρο με τη κλαούρα του για να μη φανεί ότι ήταν η κοινοβουλευτική ομάδα που τον ξεπροβόδιζε ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΜΕΝΗ στην τελεσίδικη έξοδο του απίθανου από την πρωθυπουργική ιδιότητα.
  Ό,τι γράφω ουσιαστικά είναι αυτά που είπε, μόλις χτες, ο ίδιος ο Πεταλωτής, απλά εγώ δίνω εναργέστερα το δράμα αλλά και την υποκρισία που πήγαιναν χέρι-χέρι εκείνες τις κρίσιμες ώρες, μαζί με την επιλογή του Παπανδρέου να βάλει και τα τσιράκια του Καρατζαφέρη στη κυβέρνηση. Ποιος άνθρωπος κατάφερε ποτέ να κάνει τόσα πολλά εγκληματικά λάθη συσσωρευμένα σε 'ενα τόσο μικρό και τόσο πυκνό χρόνο; Έχετε και μούτρα να μας τον εξυμνείτε αυτόν που μας έφερε ένα βήμα πριν την απόλυτη άβυσσο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. ευχή και κατάρα27 Νοεμβρίου 2014 - 8:07 μ.μ.

  Καλά. Να τα πεις αυτά στον Κρεμαστινό. Να δούμε αυτός τι θα σού απαντήσει. Γιατρός είναι κιόλας, όλο και κάτι παραπάνω από ανθρώπινη ψυχολογία ξέρει. Πάντως το ότι συντάσσεται με αυτόν που αμφισβητείς-αυτός ο σοβαρός, ο μετρημένος, ο λιγόλογος και φυσικά ο δόκιμος παπανδρεϊκός φαντάζομαι να λέει περισσότερα από ένα πράγματα, σε όποιον δεν φοράει τις δυναστικές παρωπίδες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. ευχουλα παψε επιτελους να ποσταρεις με διαφορετικα ονοματα.εκει στην αυλη του ββ χρησιμοποιειτε παλια κολπα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Δυστυχως αγαπητοι Φιλοι δεν ειμαστε καν στην Ουρα.Αν καποιος κοιταξει με καποια αποσταση τα οσα υποτιθεται οτι περασαμε τα τελευταια 5 χρονια θα διαπιστωσει οτι οι βασικες δομες ενος πελατειακου ,"φεουδαρχικου " συστηματος παραμενουν.Πιστευω δε οτι τα τελευταια 2 χρονια αυτο το ιδιοτυπο τροχαδην επιτοπου
  εξαντλησε και τις τελευταιες αντοχες του Ελληνα. Με ποσοστο 12& του ΑΕΠ τρεχει το κονδυλι των συνταξεων ,με αυτους τους ρυθμους το 2050 οι σημερινοι 30αρηδες θα χρειαζονται το 170% του ΑΕΠ.Ειχαμε υπογραψει για 4.500 απολυσεις μεχρι τελος 2014 και στο Παρισι ζητουμε πσραταση..Με 1.500.000 ανεργους "νοιαζομαστε" για τους δικαστικους & τους ενστολους.Θεσμοθετηθηκε μονιμη θεση Γενικου Γραμματεα Εσοδων και αντικατασταθηκε γιατι εκανε την δουλεια του...Λοιδωρηθηκε η κυβερνηση Παπανδρεου & μετα την πτωση της & καποιος εδω τον κατηγορει για εγκληματικα λσθη που δεν κατονομαζει κσι αποσιωπαται το μεγαλυτερο ελλειμμα τρεχ.συναλλαγων που εχει καταγραφει σε χωρα (15%) στα παγκοσμια χρονικα,προιον της προηγουμενης κυβερνησης.Και καποιοι εχουν τα μουτρα να καθυβριζουν τον μονο ανθρωπο που ανελαβε το πολιτικο κοστος ολοκληρο & δεν επιτρεπουν να εχουμε αντιθετη αποψη.Τι να πει κανεις?

  O tempora o mores!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Άλλ' αντ' άλλα της Παρασκευής το γάλα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Δε φταις εσύ, η φαντασία σου τα φταίει που τα έπλασε όπως ήθελε αυτή...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. κυβερνούν όμως τ'αφεντικά τους τα αμερικανά. και με τη βοήθεια του Θεού-ξέρεις "in God we Trust"!- αλλά και με τη βοήθεια της μεγαλοδύναμης δέσποινας Γιάννας, θα κυβερνούν κι αυτοί. Ετοίμασε μπαλόνια-σαν τη κόρη του Νίκου Κωνσταντόπουλου-και απόλαυσε το φρικτό θέαμα του πώς θα σκάνε οι φούσκες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Τελικά όμως η Ελλάδα επέστρεψε, για δεν επέστρεψε στις αγορές; Αυτό με καίει αυτή τη στιγμή. Για τα άλλα που λες βλέπουμε...

  ΑπάντησηΔιαγραφή