Θεοδωράκης: Μήπως οι Ευρωπαίοι σκέφτονται λίγο πιο σκληρά για την χώρα μας;

27.11.14


Τη δική του εκδοχή για το αδιέξοδο των κυβερνητικών συζητήσεων με την Τρόικα κατέθεσε σήμερα ο πολιτικός αρχηγός Σταύρος Θεοδωράκης, η οποία και ταυτίζεται με τη γενικότερη αφήγηση περί «κακών Ευρωπαίων».

Παραθέτω ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα:

Υπάρχει και μία ακραία εκδοχή, ότι η Ευρώπη αναζητά μία Ιφιγένεια. Ειδικά όταν βλέπει ότι τα πράγματα με την Ιταλία δεν βγαίνουν και ο Ματέο πιέζει για λύσεις, που είναι παραπλήσιες με αυτές που θα μπορούσαν να πιέσουν και οι Έλληνες. Όταν υπάρχει κίνδυνος για έναν μεγαλύτερο αποσυντονισμό της Ευρώπης,μήπως οι Ευρωπαίοι σκέφτονται λίγο πιο σκληρά για την χώρα μας; Μήπως σκέφτονται ότι είναι μια αφορμή να δείξουν ότι είναι πολύ σκληροί με τους κακούς μαθητές; Αν θελετε την άποψη μου οι Έλληνες δεν είναι κακοί μαθητές- πρέπει να σταματήσει το αυτομαστίγωμα -αλλά από την άλλη πρέπει να υπάρξει πολιτική ενότητα στη χώρα.

Δεν ήξερα ότι και στο τόσο σπουδαίο και μεταρρυθμιστικό Ποτάμι πιστεύουν ότι οι Ευρωπαίοι έχουν προσωπικά μαζί μας. Σημαντικό να το γνωρίζουμε.

Υ.Γ Ομολογώ ότι δεν ήξερα ότι υπάρχει τόσο μεγάλη οικειότητα μεταξύ Σταύρου Θεοδωράκη και Ματέο Ρέντσι ώστε ο Έλληνας πολιτικός αρχηγός να τον προσφωνεί με το μικρό του όνομα.

6 σχόλια:

 1. Μαθαίνω ότι ο Ρέντσι απάντησε και αυτός στο ίδιο μοτίβο όμως: Stavros chi?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Δεν είναι απλά "Οι Ευρωπαίοι". Είναι οι δανειστές μας. Η σχέση, από μόνη της, είναι άνιση. Παλαιότερα, πριν την πτώχευση, δεν συμπεριφέρονταν έτσι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Δεν μου φαίνεται καθόλου παράλογο αυτό που λέει ο Θεοδωράκης. Οι Ευρωπαίοι παρά τη στήριξη που μας έχουν προσφέρει την τελευταία 5ετία έχουν αρχίσει να βαριούνται με την αναβλητικότητα και την αργοπορία στις μεταρρυθμίσεις. Εμφανίζονται λοιπόν αδιάλλακτοί -και μεταξύ μας πολύ καλά κάνουν. Αυτό που εμείς οφείλαμε να έχουμε κάνει -και αυτό το έχει πει πολλές φορές ο Θεοδωράκης- είναι να έχουμε τηρήσει τα συμφωνημένα και να έχουμε μάλιστα τρέξει ταχύτερα τις μεταρρυθμίσεις που θα οχύρωναν και θα καταστούσαν ανταγωνιστική την οικονομία μας.
  Δεν ξέρω τι είδους σκάλωμα έχεις φάει με τον Θεοδωράκη, παραπολιτικέ, αλλά σε
  αυτό το πολιτικό τοπίο των παντελώς αναξιόπιστων Σαμαροβενιζέλων, των
  αλλοπαρμένων δημαγωγών του ΣΥΡΙΖΑ και των ψεκασμένων των ΑΝΕΛ μοιάζει με
  τη μόνη φωνή λογικής που έχει απομείνει στη χώρα με δημοσκοπικά καταγεγραμμένη εκλογική επιρροή, τουλάχιστον.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Μα ο Θεοδωράκης διαφωνεί με αυτή τη στάση των Ευρωπαίων, δεν λέει ότι καλά κάνουν. Σε τι συμφωνείτε λοιπόν μαζί του;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. To vivlio tou tote ipourgou oikonomikon US den to diavases? Ksekathara iparxan kai xeirismoi pou den aforousan tin psixri logiki.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Συμφωνώ -στις βασικές τουλάχιστον αρχές- με τη γενική του αφήγηση για την κρίση αλλά δεν απορρίπτω και την άποψη που εκφράζει στο απόσπασμα που παραθέτεις. Δεν θεωρώ, επίσης, ότι η συγκεκριμένη αναφορά αναιρεί κάποια από τις προγενέσετερες θέσεις που έχει εκφράσει ο ίδιος και το Ποτάμι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή