Η δυσκολία του «γράψε λάθος» στον δημόσιο διάλογο

8.11.14


Εδώ και αρκετά χρόνια παρακολουθώ τη δημόσια παρουσία του συγγραφέα Τάκη Θεοδωρόπουλου, κυρίως μέσα από τις σελίδες της Καθημερινής ενώ στη λίστα με τα βιβλία που θέλω να αγοράσω τον επόμενο καιρό, φιγουράρει ένα δικό του, το Τελευταίο Τέταρτο, ένα χρονικό για το περιοδικό που εξέδιδε ο Μάνος Χατζιδάκις.

Την εβδομάδα που μας πέρασε ο κ. Θεοδωρόπουλος έκανε ένα λάθος σε ένα άρθρο του στην Καθημερινή, το οποίο πλέον έχει διορθωθεί. Σε ένα άρθρο του για τον Στέλιο Ράμφο, αναφέρθηκε στην ανάγνωση της Πολιτείας του Πλάτωνα από τον Πιερ Μπουρντιέ ενώ στην πραγματικότητα το έργο αυτό ανήκει στον Αλέν Μπαντιού.

Λάθη μπορούν να γίνουν, δεν ξέρω κάποιον που να μην κάνει. Το πρόβλημα όμως είναι ότι, μετά την επισήμανση του λάθους, η απάντηση του κ. Θεοδωρόπουλου μέσω του Facebook ήταν η εξής:

Πω Πω Πω Μπουμ ηκούσθη στον αέρα! 
Μπέρδεψε λέει τον Μπαντιού με τον Μπουρντιέ. 
Και συγχίσθηκαν οι διορθωτές του διαδικτύου. 
Διότι όντως στη χώρα όπου τα ονόματα μετρούν παραπάνω από την σκέψη και το έργο το αμάρτημα είναι θανάσιμο για όσους θεωρούν εαυτούς μορφωμένους επειδή ξέρουν ποιος είναι ο Μπαντιού και ποιος είναι ο Μπουρντιέ- άσε που δεν αλλάζει και πολύ. Και ο ένας και ο άλλος bon pour l'Orient. Κυρίως δε το καθ' ημάς Orient.

Ομολογώ ότι η απάντηση του με σόκαρε και με απογοήτευσε. Ενώ θα μπορούσε να γράψει ένα απλό «συγγνώμη, λάθος», προτίμησε και μάλιστα δημόσια, να υποβαθμίσει το (σοβαρό) λάθος του, να επιτεθεί σε αυτούς που τον διόρθωσαν και τέλος να απαξιώσει και συνολικά τη χώρα!

Τρομάζω πραγματικά από το δηλητήριο που έχει εισρεύσει στις ψυχές των συμμετεχόντων στον ελληνικό δημόσιο διάλογο. 

18 σχόλια:

 1. Ενώ ο ΓΑΠ που κατέστρεψε την χώρα μπορεί;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Το θέμα είναι και πώς σχολιάστηκε αυτή η επισήμανση του λάθους. Αν ήταν πικρόχολη και άφηνε διάφορες νύξεις για διάφορα, εντάξει, στο διαδίκτυο βρισκόμαστε, αυτά γίνονται. Ειδικά στο FB όπου γίνεται ο κακός χαμός από καταιγισμό των πιο σκληρών χαρακτηρισμών. Άλλο FB και άλλο ακαδημαϊκό βήμα. Η απορία μου είναι γιατί ένας διανοούμενος να ασχολείται, να αναλώνεται πιο σωστά, να καίγεται μ' άλλα λόγια, με το ρηχό και χολερικό Facebook.Η διαδικτυακή τριβή είναι από τις πιο ανελέητες, από τις πιο αλύπητες. Ούτε με στολή αστροναύτη δεν μπορείς να κυκλοφορήσεις με ασφάλεια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Όχι, δεν είναι αυτό το θέμα. Το λάθος είναι λάθος, έναντι όλων, καλοπροαίρετων ή μη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Θα συμφωνήσω με τον ευχή κλπ, λέγοντας ότι το πώς θα επισημανθεί ένα λάθος έχει τη σημασία του. Το "σύγγνώμη λάθος", όταν σε έχει "στολίσει" γι' αυτό όλο το κατιναριό του διαδικτύου γίνεται λιγότερο αυτονόητη απάντηση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Είμαι περίεργος να μάθω σε τι βάσισε την αρχική του πίστη καθώς και σε τι την διάψευση των προσδοκιών του.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Όταν οι ίδιοι ξερνάνε χολέρα στα άρθρα τους είναι καλά. Τώρα θίχτηκε κι αντί να κοιταχτεί στον καθρέφτη αναγνωρίζοντας στο πώς αυτός εκπαιδεύει το κοινό να μιλάει, ρίχνει συλλήβδην ευθύνες σε όλους τους άλλους, πλην του εαυτού του βεβαίως βεβαίως.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Να ήταν το μόνο λάθος, που έκανε, στην προσπάθειά του να παραστήσει τον διανοούμενο.... Στην Ελλάδα είσαι ότι δηλώσεις και ο συγκεκριμένος άνθρωπος δηλώνει διανοούμενος. Δεν πρέπει να προσπαθήσει να δείξει και ότι είναι; Και άλλα μαργαριτάρια του έχουν αναδείξει κατά καιρούς και μάλιστα ένα ακόμη, σε αυτό το ίδιο άρθρο. Είναι σαν τον άλλον, που έκανε ολόκληρη ανάλυση για την οικονομία της Ιρλανδίας και αναφερόταν στο νόμισμα της Ισλανδίας!!! Αλλά αυτός ,τουλάχιστον, αναγνώρισε το λάθος του

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Κυριε μου, θα σας απαντησω παραθετοντας σας ΜΟΝΟ ενα εργο της ΜΚΟ "Ευρωπαικη Προοπτικη": το 2007 λοιπον η συγκεκριμενη ΜΚΟ πηρε 550.000€ cash απο την ΥΔΑΣ για παροχη "πολυτομεακης βοηθειας για την επιστροφη εκτοπισμενων Σερβων του χωριου Srpski Babus".

  To 2011 το συγκεκριμενο χωριο ειχε μολις ΕΝΑΝ (1) Σερβο.(μπορειτε να το τσεκαρετε στην γαλλικη wikipedia).

  Aυτο, τιποτα αλλο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Κυριε μου, θα σας απαντησω παραθετοντας σας ΜΟΝΟ ενα εργο της ΜΚΟ "Ευρωπαικη Προοπτικη": το 2007 λοιπον η συγκεκριμενη ΜΚΟ πηρε 550.000€ cash απο την ΥΔΑΣ για παροχη "πολυτομεακης βοηθειας για την επιστροφη εκτοπισμενων Σερβων του χωριου Srpski Babus".

  To 2011 το συγκεκριμενο χωριο ειχε μολις ΕΝΑΝ (1) Σερβο.(μπορειτε να το τσεκαρετε στην γαλλικη wikipedia).

  Aυτο, τιποτα αλλο....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. εκτός από το λάθος της πολιτικής εκτίμησης μήπως να δεί και το λάθος της γραφής (Αμφιβάλω αντί αμφιβάλλω). Φοβούμαι ότι όλα από κεί ξεκινάνε...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Γιατί όποιον διαφωνεί με την ...ατελείωτη μόρφωση του Θεοδωρόπουλου και προφανώς και μ' εσένα , θεωρείται "κατιναριό του διαδικτύου"; Ωραία αντίληψη περί δημοκρατίας...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Φαντάσου, "Παραπολιτική", να αναγόρευα σε θέμα μείζον γιατί στη διπλανή στήλη το "αμφιβάλλω" το έγραψες εκ παραδρομής(;) με ένα λάμδα και να στήσω μια ολόκληρη...πολεμική. Προφανώς θα ήμουν κακόπιστος. Όπως κακόπιστος θα ήμουν αν έκανα όπως οι διάφοροι δεξιοί που θυμίζουν το "μηδέν εις το πηλήκιο ή πηλίκιο" που ξέφυγε από τον ΓΑΠ.
  Η ουσία αυτών των αντιδράσεων είναι ότι ο συγκεκριμένος αρθρογράφος ενοχλεί με τα γραπτά του και επειδή έχει καλό στασίδι σε εφημερίδα μεγάλης σχετικώς εφημερίδας μπαίνει το κομματικό για κάποιους καθήκον, της αποδόμησης.τι να γίνει; Έτσι παίζεται το παιχνίδι στις κοινοβουλευτικές δημοκρατίες.

  Ιδού ένα πεδίο ανάπτυξης της Παραπολιτικής.Να αποκαλύπτει τα πάσης φύσεως πολιτικά παίγνια.Δεν λέω ότι είναι εύκολη δουλειά.Αξίζει όμως να το προσπαθήσει.


  Με αυτή την ευκαιρία της επικοινωνίας θέλω να προσθέσω και κάτι ακόμα.Υπερισχύοντας η εκπαιδευτική μου ιδιότητα γίνομαι συγκαταβατικός με την δημοσιογραφική σου παρουσία παρά τα όσα βασίμως θα μπορούσα να σου προσάψω.Θέλω να διαβάζω τον τρόπο σκέψης της νέας γενιάς.
  Σημείωσε ακόμα ότι, η Δημοκρατική Παράταξη (όπως έχει προσδιορισθεί ιστορικά και όχι η όποια ευκαιριακή χρήση του όρου) αποτελεί μια πραγματικότητα.Δεν πρέπει να μας διαφεύγει αυτό το στοιχείο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Διορθώνω, "σε εφημερίδα μεγάλης σχετικώς κυκλοφορίας"

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Διαβάζοντας τα λόγια αυτά κάποιοι ίσως μελαγχολήσουν με την ευστοχία που τα διακρίνει και που αναδεικνύει μια δυσοίωνη για την χώρα κατάσταση. Εγώ όμως γίνομαι αισιόδοξος διότι αν μη τι άλλο, αναγνωρίζεται το πρόβλημα και μπορώ να πω ότι ορίζεται καλώς.Υπο αυτές τις προϋποθέσεις η λύση του γίνεται λιγότερο δύσκολη.


  Με την ευκαιρία και ο Δημήτρης Σεβαστάκης καθηγητής στο ΕΜΠ κινείται στο ίδιο κλίμα.( Δεν θυμάμαι αν η Παραπολιτική αναδημοσίευσε από την Αυγή το άρθρο του)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Και να απαξιώσει και τους επιστήμονες που μπέρδεψε, αποκαλώντας τους bon pour l'Orient. Έλεος!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. ευχή και κατάρα9 Νοεμβρίου 2014 - 5:06 μ.μ.

  Άμα δεν σ'αφήνουν να αγιάσεις ε; Τι κουβέντα είναι κι αυτή φίλε Αργύρη να μας λες ότι αφενός οι μνημειώδεις κοτσάνες του ΓΑΠ του ξεφεύγουν και ότι αφετέρου αυτές τις εντοπίζουν μόνο κακόπιστοι δεξιοί; Θέλεις μήπως να πεις ότι η ομολογία που ο ίδιος έκανε-άσχετα αν σαν δικαιολογία είναι αστεία και απαράδεκτη-ότι δεν ξέρει καλά ελληνικά γιατί ήταν μετανάστης, δεν είναι τελικά τέτοια και τα ξέρει τα ελληνικά φαρσί και δεν είχε συνειδητοποιήσει τι ομολογούσε τότε, μπροστά σε ένα ακροατήριο όχι λιγότερο έγκυρο και σημαντικό από την ίδια τη Βουλή;
  Τα ελληνικά του Παπανδρέου είναι φρικτά, χωρίς παρόλα αυτά και τα αγγλικά του να είναι σπουδαία. Ο Παπανδρέου είναι γλωσσικά φτωχός σε όποια γλώσσα και αν εκφράζεται, απλά στα ελληνικά ξεπερνά τα ανεκτά όρια, ειδικά για απόγονο μιας από τις λογιότερες πολιτικές φαμίλιες της Ελλάδας. Προφανώς είναι ένας άνθρωπος που έχοντας άλλες προτεραιότητες-όχι, δεν είναι η πολιτική η προτεραιότητα του αλλά το πρόσχημα του-δεν προλάβαινε αλλά εξίσου πιθανό δεν ήθελε, να εγκύψει ποτέ πάνω σε ένα βιβλίο. Η ανάγνωση δεν ήταν και δεν είναι ποτέ στην ατζέντα του-είμαι σίγουρος ότι στα τρία αυτά χρόνια της αεργίας του δεν διάβασε ούτε ένα βιβλίο. Και αυτό φαίνεται στην όλη εκφορά της προσωπικότητας του ακόμη και της αγγλόφωνης. Βλέπεις έναν άνθρωπο εξόφθαλμα απελπιστικά περιορισμένης παιδείας. Ο λόγος του είναι επίπεδος και δεν έχει ποτέ βάθος. Δεν μπορεί να μιλήσει αφαιρετικά. Δεν συλλαμβάνει και δεν εκφράζει έννοιες, ούτε μπορεί να γενικεύσει με αφαιρέσεις.Δεν μπορεί να γίνει πυκνός αλλά και αντίστοιχα δεν μπορεί να αναλύσει. Όλο αυτό δεν έχει να κάνει με αταλαντοσύνη-προφανώς και δεν γεννιούνται όλοι ρήτορες-αλλά με ελλιπή παιδεία.
  Κλείνω λοιπόν λέγοντας ότι το να σιχτιρίζουμε κάποιον ανελλήνιστο δεν είναι δεξιά συμπεριφορά-τέτοιο προνόμιο δεν το παραχωρώ στη δεξιά σαν αποκλειστική χρήστη του-αλλά καθήκον του καθενός μας. Ενεργητικό, επιθετικό, δημιουργικό καθήκον. Η γλώσσα είναι η ψυχή της επικοινωνίας των ιδεών και των αισθημάτων και δεν πρέπει οι ταγοί να μας περνάνε ανάπηρες ιδέες και αισθήματα με τη γλωσσική αναπηρία τους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. Την κριτική σου επί της παιδείας του ΓΑΠ την βρήκα περιεκτική και την απόλαυσα.
  Η αναφορά μου στον συγκεκριμένο πολιτικό άνδρα αποτελεί παράδειγμα για την Παραπολιτική και συγχχρόνως προτροπή ώστε, να έχει ενιαίο τρόπο όταν κρίνει πρόσωπα και καταστάσεις. Μέχρι τώρα μας παρουσιάζει τις υποτίθεται δυνατές πλευρές του εν λόγω πολιτικού. Δεν είναι όμως αρκετές, για να υπερκεράσουν τις ανεπάρκειες που έχει ο ΓΑΠ. Συμπερασματικά πιστεύω ότι η "Π" πρέπει να είναι αποστασιοποιημένη από το κάθε πολιτικό πρόσωπο γράφοντας για τα συν αλλά και τα πλην του.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. ΄΄Ομολογώ ότι η απάντηση του με σόκαρε και με απογοήτευσε. ΄΄.
  Το γεγονός ότι παρακολουθείς καιρό τώρα την ΄΄πορεία΄΄ αυτού του απίθανου συγγραφίσκου, του οποίου ελάχιστα κείμενα-έργα έχουν γνωρίσει σοβαρή αναγνώριση, είναι άλλο ένα στοιχείο που με απογοητεύει. Για άλλη μια φορά απόδειξες ότι ως μέσο αλλά και σχολιαστής διακρίνεσαι από μια εμμονή να παρατηρείς και να παρουσιάζεις μόνο όσα ταιριάζουν και συμφωνούν με τις δικές σου απόψεις! Ο κυρ-Τάκης είναι απλά άλλος ένας κατάπτυστος που υπηρετεί τα συμφέροντα που του δίνουν το δικαίωμα να γράφει σε μια στήλη του διαδικτύου και για αυτό έγινε ...διανοούμενος (και μάλιστα χλευάζοντας πραγματικούς ανθρώπους του πνεύματος και της τέχνης). Αυτή η υπεροψία συνδυασμένη με την βλακεία που τον διακρίνει -αν τον προσέξεις λίγο καλύτερα- σε συνδυασμό με την φασιστική λογοκρισία από την οποία περνά τους αναγνώστες η Καθημερινή (δοκιμάστε να γράψετε ένα σχόλιο αντίθετο με κάποιο ΄΄άρθρο΄΄ του κυρ-Τάκη), είναι ένα εκρηκτικό μείγμα που μπορεί εύκολα να διώξει όσους παραμένουν ακόμη αναγνώστες της. Εσύ μπορείς να συνεχίσεις να τον παρακολουθείς και να τον εκτιμάς!!!
  Ε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή