Οι ισραηλινές επιδρομές στη Γάζα δυνάμωσαν τη Χαμάς

9.11.14


Αν και το Παλαιστινιακό αυτό την εποχή είναι κάπως ντεμοντέ θέμα, καθώς η Ευρώπη το συζητά μόνο κάθε φορά που το Ισραήλ σπέρνει τον θάνατο στη Λωρίδα της Γάζας, αξίζει να διαβάσετε το σημερινό ρεπορτάζ του Πάνου Χαρίτου για λογαριασμό της Αυγής.

Ο έμπειρος ανταποκριτής περιγράφει την αύξηση της επιρροής της Χαμάς, ακόμα και στη Δυτική Όχθη, η οποία φυσικά οφείλεται στην ασύμμετρη επιθετικότητα του Ισραήλ. Ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα:

Το πρωί της Παρασκευής έγινε η κηδεία του Παλαιστίνιου νεαρού που οδήγησε το αυτοκίνητό του κατά των Ισραηλινών πολιτών και αμέσως μετά το πλήθος που συμμετείχε σε αυτήν κατευθύνθηκε προς τα στρατιωτικά σημεία ελέγχου που χωρίζουν Ανατολικά από Δυτικά Ιεροσόλυμα. Στον δρόμο συνάντησα τον Άσραφ, εικονολήπτη της παλαιστινιακής τηλεόρασης και γνώριμο από τα παλιά, γέννημα θρέμμα της Ανατολικής Ιερουσαλήμ και εξαιρετικό γνώστη των δεδομένων της περιοχής του.

«Μείνε κοντά μου και θα δεις πράγματα που θα σε εντυπωσιάσουν» ήταν τα λόγια του. Ομολογώ πως δυσκολεύτηκα να κατανοήσω τι μπορεί να είναι τόσο εντυπωσιακό σε μια περιοχή όπου οι περισσότεροι εκ των ξένων ανταποκριτών θεωρούμε πως τα έχουμε δει όλα. Ο Άσραφ όμως είχε δίκιο. Ένας νεαρός κοντά είκοσι χρόνων τον πλησίασε μερικά λεπτά αργότερα υποδεικνύοντάς του το σημείο που θα έπρεπε να βιντεοσκοπήσει.

Ξαφνικά δεκάδες άτομα εμφανίστηκαν με καλυμμένα τα πρόσωπα. Στο μέτωπο είχαν δέσει το πράσινο μαντίλι της Χαμάς και δεκάδες κοντάρια με τη σημαία της ισλαμικής οργάνωσης υψώθηκαν ανάμεσα στο πλήθος. Διαβάζοντας τη σκέψη μου ο Άσραφ, με λοξοκοίταξε απομακρύνοντας το βλέμμα του από την κάμερα και μου είπε: «Αν νομίζεις ότι τα έχεις δει όλα, έχεις υποτιμήσει τούτο τον τόπο».

Ο τρόπος με τον οποίο τα προπύργια της Φατάχ πέφτουν το ένα μετά το άλλο, με τις σημαίες της Χαμάς να στέλνουν το μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, είναι σίγουρα εντυπωσιακός. Εξίσου εντυπωσιακή είναι και η ταχύτητα του φαινομένου.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ.