Κοινοβουλευτικές διεργασίες στη Γαλλία υπέρ της αναγνώρισης της Παλαιστίνης

12.11.14


Φαίνεται ότι η αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης από τη Σουηδία ανοίγει τον δρόμο για ανάλογες κινήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τη Γαλλία να μοιάζει πιθανό να είναι η επόμενη χώρα που προχωρήσει σε ένα τέτοιο βήμα.

Έντονη πίεση ασκείται στη γαλλική κυβέρνηση να προχωρήσει στην αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους τόσο από βουλευτές του Σοσιαλιστικού όσο και του Κομμουνιστικού Κόμματος. Συγκεκριμένα την πρωτοβουλία για την κατάθεση σχετικής πρόταση ψηφίσματος στη γαλλική Εθνοσυνέλευση με τη μορφή σύστασης προς την κυβέρνηση ανέλαβαν σοσιαλιστές βουλευτές, οι οποίοι πρόκειται να την καταθέσουν προσεχώς, ενόψει της ψηφοφορίας που έχει ορισθεί για τις 28 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, με το προτεινόμενο ψήφισμα, το οποίο δεν θα έχει δεσμευτικό αλλά μόνο συμβολικό χαρακτήρα ως δήλωση βούλησης της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, οι βουλευτές καλούν «τη γαλλική κυβέρνηση να αντιμετωπίσει την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους ως μέσο για την επίτευξη της τελικής διευθέτησης της σύγκρουσης».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόταση ψηφίσματος των Σοσιαλιστών αναμένεται να εξετασθεί από την Εθνοσυνέλευση λίγο πριν τη συζήτηση στη Γερουσία αντίστοιχου ψηφίσματος που έχουν επίσης καταθέσει βουλευτές το Κομμουνιστικό Κόμμα στις 11 Δεκεμβρίου.

Διαβάστε το ρεπορτάζ της Ολυμπίας Τσίπηρα για τη Deutsche Welle.

15 σχόλια:

 1. ευχή και κατάρα12 Νοεμβρίου 2014 - 9:30 μ.μ.

  Κατά ποια ακριβώς έννοια ο Geitner είναι αξιόπιστο πρόσωπο, από τη στιγμή που ανήκει στην άλλη πλευρά του οικονομικού πολέμου ανάμεσα σε Ευρώπη και Αμερική; Και μάλιστα υπήρξε ΥΠΟΙΚ της πάντα εχθρικής στην Ευρωπαϊκή ενοποίηση υπερδύναμης την ακριβώς κρίσιμη εκείνη περίοδο! θα έλεγα ότι είναι ακριβώς το αντίθετο: ο απολύτως πιο αναξιόπιστος. Η απόλυτη αντένδειξη για προσφυγή στη γνώμη του-αν την έχει τέτοια και δεν είναι ντιρεκτίβα από το Mall στη Washington. Αν περιμένει ο Παπανδρέου να δικαιωθεί από τέτοιες φωνές κάηκε!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Στην Ελλάδα αυτός που έθεσε θεμα στην κ.ο. του σοσιαλιστικού κόμματος του χλευάστηκε απο τους συναδέλφους τους και μερίδα του τύπου ως γραφικός. Γελαγε ο Κωσταντινόπουλος και Γρηγορακος με τον ανόητο συναδελφο. Προείχε εκείνη τη στιγμή η συσπείρωση του κόμματος και αν θα ψήφιζε την κυβέρνηση ο ΓΑΠ .

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Προφανώς εσύ είσαι πολύ πιο αξιόπιστος, ο δε Σαμαράς και ο Βαγγέλης - ο κ. Αντιπρόεδρος - ο αποστάτης, είναι σαν τον Πάπα, αλάθητοι...
  Γ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να μη κατάλαβες τι γράφω και τι είναι αυτό που καθιστά τον Geitner αναξιόπιστο. Μην είσαι προπέτης. Δεν είναι κατ'ανάγκη οτιδήποτε γράφω κακό-τον δικό σου πάω να προστατέψω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Δεν ξέρω κατα πόσο ήταν εναντίον της ευρωπαϊκής ενοποίησης, αλλά σίγουρα ήταν υπέρ της ευρωπαϊκής οικονομικής ομαλότητας.
  Η ευρωπαϊκή ενοποίηση δεν τους απασχολούσε καθόλου εκείνο το διάστημα, όταν υπήρχε ο κίνδυνος παγκόσμιας κρίσης.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. http://www.youtube.com/watch?v=jHZ57uTcHtA Aπολύτως

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. ευχή και κατάρα12 Νοεμβρίου 2014 - 11:51 μ.μ.

  Αυτό είναι μαγκιά φίλε μου! να πηγαίνεις σε ΑΠΟΛΥΤΩΣ εχθρικό ακροατήριο και να τολμάς να υπαρασπιστείς με αντρίκια παρρησία την τιμή και την αξιοπρέπεια σου δημόσια. Εντάξει, μπορεί κάποιος να απομονώσει κάποια ελάχιστα δευτερόλεπτα και να κάνει γκεμπελικά παιχνιδάκια αλλά όσοι δεν τρώνε ένα τέτοιο γκεμπελικό κουτόχορτο. Υπάρχει άλλος έλληνας πολιτικός που θα το τολμούσε αυτό; Ίσως αν εξαιρέσεις κάποιους αυθεντικούς κομουνιστές, καθαρούς και απολύτως αδιάφθορους. Μια από τις γενναιότερες και ρωμαλεότερες εμφανίσεις του Βενιζέλου. Χαίρομαι που το έβαλες και θα χαρώ να το κάνεις κάθε μέρα-κάτι θα βρίσκω να προσθέτω και να σού αφαιρώ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Είναι πολύ γνωστά ΟΛΑ αυτά και περισσότερα για την τότε πολύ εχθρική ατμόσφαιρα που υπήρχε στην ΕΕ, με την τραγική αποκάλυψη των "γκρηκ στατιστικς". Τα είχαν πει και ξαναπεί όλοι οι τότε - αλλά και οι νυν - αρμόδιοι επίτροποι και ΥΠΟΙΚ της ΕΕ. Μόνο που τα αυτιά των πολλών ήταν στραμένα στους Λαζόπουλους και στον Αντωνάκη. στις πλατείες και στα προγκρόμ των πολιτικών του πασοκ.
  Η ΑΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ είναι ακόμη παρούσα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Δεν υπερασπίστηκε την τιμή του,ούτε είχε κανέναν ανδρισμό αυτό που έκανε,ούτε καμία παρρησία.Απλά η αλήθεια που του είπε ο πολίτης τον πόνεσε και ξέσπασε έξαλλος σε υστερία.Μόνο κάποιος ψυχικά διαταραγμένος θα χαιρόταν με αυτό το βίντεο και θα το θεωρούσε μαγκιά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Πες στον έτερο ψευτοκουτσαβάκικο (μετά τον Καλαματιανό) ψευτονταή φασίστα σου , ότι είναι ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ γλυτώσει την πίσσα , τα πούπουλα & το κλουβί .

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Απολύτως. Παράφρων.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. ευχή και κατάρα13 Νοεμβρίου 2014 - 11:34 π.μ.

  και γιατί τότε δεν έβαζες ολόκληρο το απόσπασμα με το πλήρη διάλογο παρά επέλεξες το γκεμπελίστικα μονταρισμένο βίντεο των ελάχιστων και συνεχώς επαναλαμβανόμενων δευτερολέπτων;-το γκεμπελικό "πες, πες κάτι μένει"- Βολευόσουν έτσι προφανώς και ο πλήρης διάλογος θα αποδομούσε τη κακή σου πρόθεση.
  Υ.Γ. Η οργή δεν είναι ψυχική διαταραχή και αν αυτό συνεχίζεις να το διακηρύσσεις υπάρχει περίπτωση να κατεβάσω κι εγώ οργισμένα-αμοντάριστα!-βίντεο άλλων, χαριτωμένα αστείων όταν οργίζονται.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Δηλαδή ο Βενιζέλος απάντησε στα ερωτήματα;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Δεν ξέρω, δεν απαντώ13 Νοεμβρίου 2014 - 7:52 μ.μ.

  Όχι, δεν απάντησε-(είδες μόνο το βίντεο των 2Χ10 δευτερολέπτων, ε;)-αποστήθιζε τα περιβόητα "αλλη ερώτηση" και "έχω ήδη απαντήσει" όπως και "...................." του Παπανδρέου!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Αυτά τα έλεγε ο Ρουσόπουλος όταν ήταν κυβερνητικός εκπρόσωπος, αλλά στο παραλήρημά σου τα καταλογίζεις κι αυτά στον Παπανδρέου.
  Την απάντησή του την είδα σε ένα βίντεο που έχει ολόκληρο το διάλογο. Απάντησε με ερώτηση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή