Ο Ντράγκι κατάργησε τα προγράμματα των ελληνικών κομμάτων με μια δήλωση

18.11.14


Η επέτειος του Πολυτεχνείου επισκίασε την επικαιρότητα της χθεσινής μέρας αλλά θα ήθελα να σας πληροφορήσω ότι χθες κατέρρευσαν σαν χάρτινοι πύργοι τα πολιτικά προγράμματα σχεδόν όλων των ελληνικών πολιτικών κομμάτων.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι δήλωσε ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν είναι ούτε αναγκαία ούτε χρήσιμη, υπογραμμίζοντας πάντως  ότι πως η ΕΚΤ είναι έτοιμη να λάβει νέα μη συμβατικά μέτρα για την τόνωση της οικονομίας της Ευρωζώνης.

Για να προλάβω όσους σπεύσουν δουν ξανά ξένα συμφέροντα να μας πολεμάνε, ο Ντράγκι δεν είναι ούτε Μέρκελ ούτε Σόιμπλε. Όπως και ο προκάτοχος του Ζαν-Κλοντ Τρισέ, κατανοεί πλήρως τα προβλήματα του ευρωπαϊκού Νότου γι'αυτό και δεν είναι και το πλέον δημοφιλές πρόσωπο στον Βορρά, ιδιαίτερα στο Βερολίνο.

Η δήλωση του έρχεται μια μόλις μέρα με το άρθρο του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ο οποίος εστίασε στο θέμα της βιωσιμότητας του χρέους ως πρώτη προτεραιότητα της χώρας, κάτι που συμμερίζεται απόλυτα και ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος πάει μάλιστα και κάμποσα βήματα πιο πέρα θεωρώντας σχεδόν βέβαια ότι θα πετύχει τη ριζική μείωση του.

Κατά συνέπεια, το μήνυμα του Ντράγκι αφορά το σύνολο των κυρίαρχων πολιτικών δυνάμεων και μπορεί σε μερικές λέξεις να συνοψιστεί ως εξής: κάντε ό,τι θέλετε, εφαρμόστε όποια πολιτική γουστάρετε, μόνο που στα σενάρια σας να θεωρείται δεδομένο ότι εμείς δεν θα κάνουμε τίποτα για το χρέος σας.

Κοινώς, ή θα κάνουμε τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται και θα συντάξουμε ένα σαφές σχέδιο για την εθνική οικονομία με ευρωπαϊκό προσανατολισμό ή θα χάσουμε και τον όποιο υπόλοιπο χρόνο μας έχει απομείνει, ελπίζοντας σε μια μαγική μείωση του δημοσίου χρέους, που όμως αν δεν έρθει, η συμμετοχή της χώρας στην Ευρωζώνη δεν θα είναι πια συμφέρουσα λόγω τους εύρους της καταστροφής.

Όπως έλεγε λοιπόν κάποτε και μια ψυχή που στα διλήμματα αυτά απαντούσε μόνη της με τον σωστό τρόπο κόντρα σε όλους, το δίλημμα της χώρας είναι απλό: ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε.

13 σχόλια:

 1. Το ζήτημα του χρέους έχει ξεκαθαριστεί εξαρχής απ'όλους τους σοβαρούς αναλυτές, με πρώτο το ΔΝΤ ''Δεν είναι βιώσιμο και δε βγαίνει το ελληνικό πρόγραμμα χωρίς κούρεμα'',τα υπόλοιπα είναι προφάσεις εν αμαρτίαις. Να σημειώσω οτι κανείς δεν αμφισβητεί οτι πρέπει να γίνουν ''μεταρρυθμίσεις''

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Γι'αυτό και θα το στείλουν από εκεί που ήρθε το Δ.Ν.Τ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Μα ο Ντράγκι όσο και "κακός" μπορεί να είναι,

  είναι όμως σοβαρός.
  Οι Σαμαρο/ΒΒ ( βγαίνω από το μνημόνιο )

  και οι Τσιρποκαμμένοι ( σκίζω το μνημόνιο )

  είναι και "κακοί" είναι και μη σοβαροί μπυζιμπόντηδες ..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Τελικά κάθε μέρα ο ΓΑΠ δικαιώνεται. Ήταν ο μόνος που προώθησε στα 2 αυτά χρόνια τέτοιες μεταρρυθμίσεις και συνάμα τα έβαλε ΜΟΝΟΣ του με όλο το σύστημα (το εσωτερικό εννοώ). Άλλωστε αυτός είναι και ένας από τους λόγους που έπεσε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Μα τι σχέση έχουν οι μεταρρυθμίσεις με το χρέος; Αλλο πράγμα οι όποιες μεταρρυθμίσεις, σωστές ή λάθος, δεξιές ή αριστερές, που θέλουν κάτι χρόνια για να αποδώσουν και άλλο πράγμα ότι έχεις τώρα ένα χρέος που καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να το εξυπηρετήσει, αποτρέπει τις επενδύσεις στη χώρα. αποτρέπει το δανεισμό από τις αγορές κλπ και κυρίως μας επιβάλλουν συνεχή πρωτογενή πλεονάσματα για την εξυπηρέτησή του (8-9 δις το χρόνο για 5 χρόνια). Πλεονάσματα που καμία χώρα στον κόσμο δεν τα έχει επιτύχει ποτέ σε τέτοια έκταση και διάρκεια και αναμένουν ότι θα τα πετυχαίνουμε εμείς τα επόμενα χρόνια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Τι κακό κι αυτό να βλέπετε τύπους με ριγέ κοστούμι και αγέλαστους και να τους περνάτε για σοβαρούς. Τα λέγανε και για τον Τρισέ και τον Παπαδήμο που αύξησαν τα επιτόκια εν μέσω ύφεσης και έμειναν στην ιστορία για την παλαβομάρα τους. Γενικά η οικονομική πολιτική του Βερολίνου, της Κομισιόν και της ΕΚΤ θεωρείται έξω από τη Γερμανία σαν σκέτη τρέλα, άλλο ότι μόνο εκτός ευρωζώνης τα λένε ανοιχτά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Και έλεγα δεν θα αργήσει να κάνει ανάρτηση ΓΑΠοbot και δεν διαψεύστηκα. Εσύ τι λογισμικό φοράς? Πείτε στον Ελενόπουλο να σας κάνει καμμία αναβάθμιση και να σας γράψει τίποτα καινούργιο να πείτε γιατί τα ίδια και τα ίδια κουράζουν μετά από λίγο. Προτείνω όχι άλλο "τελικά ο ΓΑΠ δικαιώνεται" αλλά πιο φρέσκα όπως "ήρθε πάλι η ώρα του ΓΑΠ", "ΓΑΠ πάρτους τα σώβρακα", "ΓΑΠ Θυμήσου, είμαστε μαζί σου" κα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Βάθεμα δημοκρατίας. Οχι θάψιμο18 Νοεμβρίου 2014 - 9:19 π.μ.

  Πραγματικά δε ξέρω τι άλλο θα διαβάσω εδω μέσα.
  Τόση αγνότητα και καλοπιστία, φλερτάρει πλέον με την αφέλεια.
  Να επικαλούμαστε δηλώσεις του Τρισέ ή του Ντράγκι για να αποδείξουμε ότι αυτοί διαφοροποιούνται από την υπόλοιπη γραφειοκρατία των Βρυξελλών

  ή για να δικαιώσουμε το Γαπ

  ή για να απαξιώσουμε την κυβέρνηση

  ή για να αποδείξουμε τη δανεική από τον κυρίαρχο λόγο ιδεοληψία μας.
  Επειδή δηλαδή τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα δε μπορούν πια να εξυπηρετούνται από πολιτικούς μιας και η καλοπιστία και η αφέλεια των πολιτών εξαντλήθηκε(2014 βλέπεις) και επειδή 'έτυχε' την τελευταία δεκαετία να πρωθυπουργοποιηθούν μια σειρά από γελοίες καρικατούρες, να αναφωνήσουμε το παλλαϊκό αίτημα :
  'Καταργήστε τους άχρηστους και ανέντιμους πολιτικούς.
  Δώστε τα ηνία στους τεχνοκράτες'
  Να περάσουν δηλαδή στο προσκήνιο, αυτοί που κινούν τα νήματα απ' το παρασκήνιο.
  Και να αφαιρέσουν και την τελευταία σημαδούρα από μια θάλασσα γεμάτη καρχαρίες.
  Να βαφτίσουμε πυροσβέστες τους εμπρηστές και χειρουργούς τους χασάπηδες.

  Παραπολιτικέ θαυμάζεις τόσο τους τεχνοκρατοτραπεζίτες και θεωρείς ότι ολο αυτό που συμβαίνει στη χώρα μας, και στην ευρωπαϊκή ήπειρο φυσικά, είναι μια μεταρρυθμιστική προσπάθεια που στοχεύει στη βελτίωση της ζωής των ευρωπαίων.
  ή έστω μια προσπάθεια αποφυγής των χειρότερων που πρέπει να τη διαχειριστούν μη εκλεγμένοι υπάλληλοι εταιριών που κατέχουν την απαραίτητη τεχνογνωσία.

  Την πολιτική και τους πολιτικούς τι τους χρειάζεσαι τότε ;
  Μόνο για να ορθώνουν εμπόδια στο θεάρεστο έργο των ανθρώπων της αγοράς ;

  Αφού 10 εταιρίες και πέντε τράπεζες κυβερνούν τον πλανήτη έτσι κι' αλλιώς, εγω θα πρότεινα να καταργήσουμε τους μεσάζοντες για να εξοικονομήσουμε και πόρους.
  Να κάνουν οι τραπεζίτες ότι έκαναν και οι πατατοπαραγωγοί σε τελική ανάλυση.
  Κίνημα της πατάτας = πατάτες χωρίς μεσάζοντες
  Κίνημα των τραπεζιτών = εξουσία χωρίς μεσάζοντες.
  Ζήτω η εθνοσωτήριος/ευρωσωτήριος χρηματοπιστωτική επανάσταση!
  Τα κόμματα δεν αντέχουν να παρουσιάσουν τη φρικτή πραγματικότητα στον κόσμο.
  Καταργήστε τα με μια δήλωση(βλ. τίτλο), και αφήστε στον κόσμο μόνο τη φρικτή πραγματικότητα.
  Οι πολιτικοί υπολογίζουν το πολιτικό κόστος και η εποχή(κι ο παραπολιτικός) χρειάζεται.....ακοστολόγητους.
  Να ισοπεδώνουν δικαιώματα, κοινοβούλια, επιχειρήσεις, ζωές και να μη δίνουν λογαριασμό σε κάνενα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Ακριβώς, η τεχνογνωσία του ΔΝΤ δε συγκρίνεται ούτε για αστείο με αυτή της αστείας Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυτό έδειξε άλλωστε και η πρόσφατη απόπειρα εκδίωξης του.
  Φυσικά κούρεμα του χρέους δε συμφέρει Γερμανία, Γαλλία και εγχώριες τράπεζες

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Τώρα γιατί εγώ όταν θυμάμαι το "ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε" μου έρχεται στο νου το άλλο που λέει " Όλοι μας θα δουλεύεΤΕ" ; Μου έρχονται στο νου και πολλά άλλα όπως:
  Το απύθμενο χρέος του ίδιου του κόμματός σου ( μα αν δεν μπορείς να ρυθμίσεις τα του οίκου σου πώς θα ρυθμίσεις τα οικονομικά της χώρας; και δεν είναι επιχείρημα για μένα ότι παρομοίως συμβαίνει και με τα άλλα κόμματα).
  Η συγκρότηση του υπουργικού συμβουλίου με τρόπο περίπου αυθαίρετο από τον πρωθυπουργό.
  Αμοιβές της τάξης των 100 και 200 χιλιάδων ετησίως (τα διαβάζουμε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ) για τους διαφόρους συμβούλους.
  Να μη ξεχνάμε και την φράση "επάγγελμα ΝΔ ή επάγγελμα ΠΑΣΟΚ και οσονούπω και ΣΥΡΙΖΑ, και να φανταστείτε ότι είχα πιστέψει πως η αργομισθία ήταν γνώρισμα της προχουντικής περιόδου.
  Η αδιαφάνεια στα οικονομικά.Τα απόλυτα νούμερα δεν έχουν σημασία.Οι μεταβολές συναρτήσει του χρόνου δίνουν την ουσιαστική πληροφορία και αυτά που θα έπρεπε να είναι κοινός τόπος, έχουν μικρή κινητικότητα.Ουσιαστικά μένουν στο σκοτάδι. Οι δημοσιογράφοι βλέπετε, φροντίζουν την ψυχική μας υγεία και δεν θέλουν να μας μπερδεύουν με νούμερα καθώς λένε.Λες και ο πολίτης της χώρας δεν έχει διδαχθεί 12 χρόνια Μαθηματικά!
  Πριν από 4 χρόνια θυμάμαι τον Κώστα Μπέη γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου με απόλυτη ειλικρίνεια να παραδέχεται:Αγνοούσα τα οικονομικά στοιχεία!
  Έπρεπε να φάμε την σφαλιάρα της οικονομικής κρίσης για να μαθαίνουμε πέντε πράγματα και αυτά κολοβά.Βλέπετε, το γαϊτανάκι της συγκάλυψης καλά κρατεί.
  Συμπερασματικά, αυτό τον προσανατολισμό πρέπει να έχει ο δημόσιος διάλογος και όχι μόνο οι πολιτικές αντιπαραθέσεις οι οποίες στην τελική αφήνουν άθικτη την κατανομή των εισοδημάτων με τις τεράστιες διαφορές!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Και κάτι ακόμα που μου διέφυγε στο προηγούμενο σημείωμά μου:
  Μήπως το ΠΑΣΟΚ έπαψε να χρησιμοποιεί τον μαρξισμό ως μέθοδο ανάλυσης και δεν το πήρα χαμπάρι;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Η απλή σχέση του είναι η εξής:
  Όταν διορθώσουν το χρέος μιας χώρας κάνοντάς το βιώσιμο προφανώς δεν θα το μηδενίσουν αλλά θα το αφήσουν σε οριακά επίπεδα. Μια οικονομία χωρίς μεταρρυθμίσεις προς την σωστή κατεύθυνση (όπως της Ελλάδας) είναι σίγουρο ότι σε ελάχιστα χρόνια θα βρεθεί στην ίδια θέση με μη βιώσιμο χρέος και θα ψάχνει νέες αναδιαρθρώσεις. Αυτό βέβαια δεν μπορεί να γίνει ανεκτό από καμιά σοβαρή ευρωπαϊκή(ή μη) χώρα. Όπως καταλαβαίνεις λοιπόν "καλά στερνά για την Ελλάδα"

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Πριν από τις εκλογές του Ιουνίου/2012 όλοι ανεξαιρέτως οι θεσμικοί μας εταίροι επαναλάμβαναν μονότονα τρείς μόνο λέξεις : τήρηση των δεσμεύσεων. Οι Έλληνες ψηφοφόροι όμως έτρεχαν στα Ζάππεια και έψαχναν 18 σημεία και δε ξέρω πόσες άλλες λέξεις. Την πάτησαν. Το ίδιο θα κάνουν και την επόμενη φορά και θα την ξαναπατήσουν. Συνέχεια θα την πατάνε μιας και την έχουν μόνιμα πατημένη ως ευρωλάτρες, ωστόσο θα τους πάρει καιρό να το καταλάβουν, και να μάθουν ποιόν πρέπει να ακούνε από εδω και πέρα. Στο κάτω - κάτω ολα είναι θέμα πολιτικής ωρίμανσης. Πως ωρίμασε η δημοκρατία στην Ευρώπη και σάπισε ; Ε έτσι θα σαπίσουν και οι ψηφοφόροι. Μην ανησυχείς.

  ΑπάντησηΔιαγραφή