ΠΑΣΟΚ σε Παπανδρέου: Συνέδριο; Μα τώρα κυβερνάμε με υπευθυνότητα τη χώρα!

22.11.14


Το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με τις γραπτές απόψεις που διατύπωσε ο κ. Γ. Παπανδρέου για την πορεία του ΠΑΣΟΚ, έκανε το παρακάτω σχόλιο, από το οποίο προσωπικά δεν κατάλαβα και πάρα πολλά πράγματα.

Συγκεκριμένα:

Το ΠΑΣΟΚ μαζί με όλες τις δυνάμεις του ευρύτερου χώρου της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης πορεύεται προς το προγραμματικό συνέδριο της Παράταξης τον Ιανουαρίου του 2015.
Πορεύεται σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ του Μαρτίου 2013 και σύμφωνα με τις πρόσφατες σχετικές αποφάσεις του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Κινήματος που λειτουργεί συντεταγμένα με τα όργανα, τις οργανώσεις, τα εμβλήματα, τις αρχές του και την Κοινοβουλευτική του Ομάδα που αποφασίζει συλλογικά και δημοκρατικά.

Λειτουργεί όμως και πορεύεται με σεβασμό σε όλες τις δυνάμεις του ευρύτερου χώρου της παράταξης που δεν ανήκουν οργανωτικά στο ΠΑΣΟΚ, αλλά το σέβονται και με σεβασμό σε εκείνους τους πολίτες που εκφράζονται από την Παράταξη  πρωτογενώς.

Η Παράταξη εκφράστηκε ήδη στις ευρωεκλογές με κορμό το ΠΑΣΟΚ αλλά με το ευρύτερο σχήμα της Ελιάς και το εκλογικό της αποτέλεσμα - όχι αριθμητικά αλλά στρατηγικά ενόψει των συνθηκών - ήταν αυτό που στήριξε και στηρίζει την πορεία της χώρας και την προοπτική του ΠΑΣΟΚ και της Παράταξης.

Το αποτέλεσμα αυτό το διαμόρφωσαν όσοι συγκρότησαν ένα ελκυστικό, ανανεωτικό ψηφοδέλτιο, όσοι αγωνίστηκαν και τελικά όσοι ψήφισαν στο παραβάν το ψηφοδέλτιο της Ελιάς που ήταν το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ.

Το ΠΑΣΟΚ λειτουργεί με βασική αρχή την ανοιχτή και ουσιαστική πολιτική συμμετοχή της βάσης του. Αυτό έγινε με την εκλογή του Προέδρου του υπό συνθήκες ακραίας κρίσης το Μάρτιο του 2012, με το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ του 2013 και γίνεται τώρα με την ενεργό συμμετοχή της βάσης στο Προγραμματικό Συνέδριο της Παράταξης του Ιανουαρίου 2015.

Δεν έγινε δυστυχώς το ίδιο  πριν την μεγάλη στροφή του Μαΐου του 2010, ούτε πριν την πρώτη κυβερνητική συνεργασία με τη ΝΔ και τον ΛΑΟΣ το Νοέμβριο του 2011. Τότε όμως διαμορφώθηκαν οι νέες - εξαιρετικά δύσκολες για το ΠΑΣΟΚ - κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες που αγωνιζόμαστε να αντιμετωπίσουμε.

Η άποψη που διατυπώνει τώρα ο κ. Παπανδρέου περί της ανάγκης διεξαγωγής συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ αντί της προώθησης των διαδικασιών που συσπειρώνουν όσο γίνεται περισσότερες δυνάμεις της ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης, δεν είναι ούτε νέα ούτε καινοφανής. Εξετάστηκε προσεκτικά πριν αποφασίσουν δημοκρατικά και συλλογικά τα όργανα του ΠΑΣΟΚ και διατυπώθηκε και πάλι πριν λίγο καιρό από μερικά μέλη της ΚΠΕ.

Τώρα το μείζον θέμα που συγκεντρώνει την προσοχή και προκαλεί την αγωνία της κοινωνίας είναι η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με την ευρωζώνη και το ΔΝΤ, η ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος, η ασφαλής έξοδος από το μνημόνιο και την τρόικα, η αλλαγή σελίδας.
Οι διαρκείς παρεμβάσεις του ΠΑΣΟΚ με άξονα την ανάπτυξη, την απασχόληση, την προστασία της κοινωνικής συνοχής συνιστούν την έμπρακτη υπογράμμιση της αξιακής και προγραμματικής του ταυτότητας.  Όχι με εύκολα λόγια και δήθεν νεωτερισμούς, αλλά με δύσκολες πράξεις πολιτικής ευθύνης.
Τίποτα δεν είναι πιο νεωτερικό και προοδευτικό από το αληθινό, το υπεύθυνο, το πρακτικό, το συγκεκριμένο, αλλά με διάρκεια και συνέπεια.
Εμείς που αγωνιστήκαμε με τόσο κόστος για την αντιμετώπιση και την υπέρβαση της κρίσης, είμαστε οι πρώτοι που ενδιαφερόμαστε η εθνική προσπάθεια να ολοκληρωθεί με ασφάλεια και επιτυχία.

Το ΠΑΣΟΚ δεν δικαιούται με κινήσεις μίζερης εσωστρέφειας να προκαλεί αβεβαιότητα και αστάθεια. Είναι και θα είναι ο εγγυητής της εθνικής σταθερότητας που είναι και προοδευτική.
Η χώρα πρέπει να εκλέξει συναινετικά, το Φεβρουάριο, το νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η χώρα χρειάζεται σταθερότητα και εθνικό χρόνο για να ανακτήσει τη θέση που της αρμόζει στην Ευρώπη και να εφαρμόσει το ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης.

Σημειώνουμε την αυτονόητη διαβεβαίωση του κ. Παπανδρέου ότι θα εκτελέσει μέχρι τέλους τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την ιδιότητα του ως μέλους της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Παπανδρέου προφανώς και δικαιούται και οφείλει να διατυπώνει τις απόψεις του μέσα στο παραπάνω οργανωτικό και πολιτικό πλαίσιο που έχουν διαμορφώσει  τα συλλογικά όργανα του ΠΑΣΟΚ στα οποία πάντοτε καλείται.

Το πλαίσιο όμως μέσα στο οποίο κινείται το ΠΑΣΟΚ και η δημοκρατική παράταξη και πρωτίστως το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται η Χώρα δεν θα επιτρέψουμε να το διαταράξει κανείς.

21 σχόλια:

 1. Π.Α.Μ.Ε.: το μόνο δυνατό ΠΑΜΕ!22 Νοεμβρίου 2014 - 12:08 μ.μ.

  Ακόμη και από τις μακρινές Βρυξέλλες λίγο μακριά δεν πέφτει η Μινεσότα;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Βενιζελ(ογ)ικός22 Νοεμβρίου 2014 - 12:42 μ.μ.

  Ας εξετάσουμε επί της ουσίας την πρόταση ΓΑΠ για έκτακτο συνέδριο, ως προς το timing της. Ως γνωστόν στην πολιτική κάτι το οποίο μπορεί να είναι σωστό μια δεδομένη στιγμή, λίγο καιρό πριν ή μετά μπορεί να είναι καταστροφικό. Έστω ότι γίνεται αποδεκτή η πρόταση, το καταστατικό ορίζει ότι το έκτακτο συνέδριο αποφασίζεται τουλάχιστον δύο μήνες πριν τη σύγκλησή του, κάτι το εύλογο καθώς χρειάζεται χρόνος για τις προσυνεδριακές διαδικασίες αν θέλουμε να είναι ουσιαστικές. Το νωρίτερο που μπορεί να αποφασιστεί είναι Δεκέμβρη (έχουμε ήδη 22 Νοεμβρίου) λοιπόν για να διεξαχθεί Φλεβάρη. Ενώ λοιπόν λήγει το πρόγραμμα δημοσιονομικής στήριξης της Ελλάδας στο τέλος του έτους και υπάρχουν πυρετώδεις διαπραγματεύσεις για το πως θα συνεχιστεί, το δυναμικό του ΠΑΣΟΚ αντί να ασχολείται με τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους μας, να κυνηγάει ψήφους για το συνέδριο.


  Φλεβάρη όταν θα έχουμε την κρισιμότατη προεδρική εκλογή, το ΠΑΣΟΚ να ασχολείται με το συνέδριό του. Και μετά να υπάρξει διαδικασία για εκλογή νέου προέδρου από τη βάση, η οποία θέλει τουλάχιστον ένα μήνα για να οργανωθεί, πάμε Μάρτη λοιπόν. Αν δεν βγει πρόεδρος θα έχουμε εθνικές εκλογές τότε, ενδεχομένως να στηθούν και την ίδια μέρα κάλπες για το κοινοβούλιο και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να μην κουράζονται και οι ψηφοφόροι! Τώρα αν όλα αυτά κάποιοι τα θεωρούν σοβαρά, τι να πει κανείς.  Τα ανωτέρω τα έχω επαναλάβει και στο epikairo.gr.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. 1. ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
  2. ΕΚΛΟΓΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΑΣΗ

  ΠΑΣΟΚ ΑΝΕΣΤΗ
  ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ
  ( ΤΩΝ τωρινών ΜΗ ΠΡΟΝΟΜΙΟΥΧΩΝ )

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ευχή και κατάρα22 Νοεμβρίου 2014 - 2:44 μ.μ.

  Προφανώς δεν κατάλαβες τι θέλει να κάνει, τι θέλει να προκαλέσει ο ΓΑΠ γι'αυτό μιλάς για απρόσφορο χρόνο της πρότασης Παπανδρέου. Ακριβώς επειδή ισχύουν όλα αυτά που γράφεις, ακριβώς γι'αυτό το λόγο θέλει ο Παπανδρέου και το έκτακτο συνέδριο στο καπάκι. Αν το ΠΑΣΟΚ, σαν Δημοκρατική Παράταξη πια, έχει ελπίδες να ξεφύγει την εκλογική συντριβή, αυτές οι ελπίδες πρέπει πάση θυσία να εκλείψουν και να εκλείψουν επειγόντως ΤΩΡΑ, γιατί αύριο, μετά τις τυχόν εκλογές Μαρτίου,θα είναι πια πολύ αργά για το θολωμένο μάτι της εκδίκησης.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. μουχαχα ανετα θα μπορουσες να συνεχισεις το σεναριο απ το καλημερα ζωη....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Βενιζελ(ογ)ικός22 Νοεμβρίου 2014 - 7:26 μ.μ.

  Φίλε μου πραγματικά δεν ξέρω τι σκέφτεται ο ΓΑΠ ή οι συμβουλάτορές του. Βαρέθηκε τα ταξιδάκια και τις διαλέξεις και θέλει να επιστρέψει ξεκούραστος στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ; Θέλει απλώς να φύγει ο Βενιζέλος και ας έρθει οποιοσδήποτε άλλος; Ξέρει ότι αλλαγή ηγεσίας δεν θα έχουμε αλλά θέλει απλώς να ροκανίσει τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ προκαλώντας διχόνοια; Ότι και να επιδιώκει (αν ξέρει και ο ίδιος) επέλεξε λάθος χρονική στιγμή. Ο συνδυασμός του άσβεστου πάθους για εκδίκηση με τις περιορισμένες πολιτικές ικανότητες μπορεί να αποβεί μοιραίος.

  Αν π.χ. έκανε την πρόταση αυτή μετά τις ευρωεκλογές μπορεί να είχε κάποιες ελπίδες. Τώρα βέβαια τι ζητάω από τον άνθρωπο που επέλεξε το δημοψήφισμα 1,5 χρόνο μετά αφού μας αλυσόδεσε στα μνημόνια. Το Μάιο του 2010 μπορεί να ήταν μια έξυπνη κίνηση, τον Οκτώβριο του 11 ήταν καταστροφική. Δυστυχώς ούτε σε αυτό το σημείο πήρε τίποτα από τον πατέρα του που ήξερε να κινείται πάντα την κατάλληλη στιγμή.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. ΣΎΜΦΩΝΟΙ.
  Δεν ξέρει τι ζητάει ο ανθρωπος. Ούτε έχει χαμπαρι από κομματικές διαδικασίες. Γι αυτόν, το οργανωμένο ΠΑΣΟΚ δηλ. οι Τ.Ο ήταν βδέλυγμα. Γι αυτό συνέστησε το ....ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ, το οποίο έκανε τη δουλειά του, έτσι κυβέρνησε με την προσωπικη του ΠΑΡΕΑ. Την κατάληξη την γνωρίζουμε.
  Τώρα σαν ΕΝΕΡΓΟΥΜΕΝΟ τρίτων[αυτών που έχουν σύνδρομο στέρησης εξουσίας], άρχισε να λέει ότι ναναι.
  Αμ ο άλλος!!! Πορεύεται λέει με άλλες δυνάμεις για να συγκροτήσει την μεγάλη ...δημοκτρατική παράταξη.ΔΗΛΑΔΗ, ΘΑ ΜΑΣ ΑΛΛΑΞΕΙ ΟΝΟΜΑ, ΕΜΒΛΗΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΙΣΤΕΥΩ...
  Ρε γαμώτο, πως γίνεται τέτοιο κόμμα να το διοικούν αυτοί που το μισούν , διότι για την οικοδόμηση της οργάνωσης δεν έδωσαν τίποτα.
  ΜΟΝΟ ΠΗΡΑΝ ΚΑΙ ΘΕΛΟΥΝ ΚΙ ΑΛΛΑ .
  ΑΕΙ ΣΤΑ ΚΟΜΑΤΙΑ ΡΕ!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. ευχή και κατάρα22 Νοεμβρίου 2014 - 10:12 μ.μ.

  Οκτώ μόνο σχόλια-τα πέντε βενιζελικών-για τέτοια κοσμογονική εξαγγελία; Με τέτοια άπνοια όχι Συνέδριο δε θα γίνει αλλά ούτε κανό δεν ξεμυτίζει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. ευχή και κατάρα23 Νοεμβρίου 2014 - 12:10 π.μ.

  Πραγματισμός φίλε μου. Αυτό λέγεται πραγματισμός. Είτε μας αρέσει είτε όχι το brand name ΠΑΣΟΚ δεν πουλάει πια-θυμάμαι όταν είδα την περίοδο των συγκεντρώσεων των αγανακτισμένων στη "Πλατεία" το παραποιημένο έμβλημα του κινήματος με τον τίτλο ΜΠΑΤΣΟΚ είχα κυριολεκτικά σοκαριστεί. Σημασία έχει να τηρηθούν οι ουσίες της παράταξης-σε νορμάλ συνθήκες φυσικά και όχι σε συνθήκες οικονομικού πολέμου. Άλλωστε η Ιστορία της Παράταξης ξεκινά από πολύ μακριά: από Βενιζέλο, Παπαναστασίου, περνάει στο Πλαστήρα, στο γέρο Παπανδρέου και φτάνει μέχρι σήμερα. Δεν είχε η ίδια παράταξη σε όλες τις περιόδους το ίδιο όνομα. Μη κολλάς εκεί-το όνομα είναι λαγνεία παρελθοντολογική, είναι βαρίδι, είναι αντιπαραγωγική αισθηματολογία. Κανείς δεν θα σκέφτονταν την αλλαγή του αν δεν το επέβαλαν οι συγκυρίες. Μη ξεχνάμε ότι κάτι τέτοιο είχε συζητηθεί επί ΓΑΠ όταν ακόμη αυτό το όνομα δεν ήταν στιγματισμένο από λάθη εγκληματικά. Και ο Χρυσοχοΐδης είχε μιλήσει για αλλαγή συμβόλων. Την ουσία κοίτα και όχι τα επιφαινόμενα. Έτσι κι αλλιώς μετά από ένα τέτοιο τραυματικό βίωμα για τη παράταξη μια καινούργια αρχή επιβάλλεται, είναι αναπόφευκτος και ενστικτώδης όρος επιβίωσης.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. ευχή και κατάρα23 Νοεμβρίου 2014 - 12:21 π.μ.

  Ξέχασα να βάλω μια φωτό-βδελυρή μεν αλλά πέρα για πέρα αληθινή-με την πολιτικά δολοφονική παραποίηση του ιστορικού σήματος, που θυμάμαι με είχε βάλει σε κρίση συνείδησης για πολύ καιρό-ήμουν κι εγώ από αυτούς που έτρεχε στη "Πλατεία" και αν και δεν μετανιώνω για την παρουσία μου εκεί-ήταν Ιστορία στα πιο λαϊκά μεγαλειώδη της-μετά έκανα μια πιο νηφάλια ανάγνωση των δεδομένων και όπως και ο περισσότερος κόσμος αναθεώρησα πολλά από αυτά που η οργή μου και το θυμικό μού υπέβαλαν. Προφανώς το ΠΑΣΟΚ δεν την αξίζει τέτοια σπίλωση αλλά σαν γεγονός είναι εδώ και δεν μπορεί να ανακληθεί εύκολα παρά με το πέρασμα του χρόνου που για τη πολιτική όμως είναι εχθρός και όχι φίλος.Πρέπει να ανακτηθεί πιο σύντομα το έδαφος απόσο τρέχει η γομολάστιχα της λήθης.


  http://3.bp.blogspot.com/-hkBVDIwL4LQ/Tgxk_4wZb8I/AAAAAAAAE-4/h8656HjFJ2o/s1600/mpatsok.jpg

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Βενιζελολογικούλη, θα έχεις καταλάβει ότι στο ίδιο κόμμα δεν ήμαστε.


  Ήρθε και η ώρα και ο καιρός να αρχίσεις σιγά-σιγά να καταλαβαίνεις ότι δεν υπάρχει και δρόμος να φύγετε με αξιοπρέπεια από το κόμμα που ποτέ δεν ήσασταν. Θα φύγετε ηττημένοι και ξευτιλλισμένοι, όπως σας αξίζει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. " για πολύ
  καιρό-ήμουν κι εγώ από αυτούς που έτρεχε στη "Πλατεία"

  Δεν είχαμε καμία
  αμφιβολία .
  Να σου πώ εγώ μέχρι
  πότε «έτρεχες» , μέχρι αρχές 11/2011 .

  Είναι γνωστό ότι τα πασοκομπουκωμένα σκυλιά , υπονόμευαν την Εθνική προσπάθεια
  του Παπανδρέου και αλυχτούσαν και αυτά με την συνωμοτική καθοδήγηση του Προδότη
  βενιζέλου , αγκαλιά με φασισταριά της Αριστεράς και Χρυσής Αυγής, υπό την ηγεσία του Καλαματιανού
  "ουδείς αναμάρτητος" .

  Μόλις κατάφεραν , αγκαλια με Μπαροζο-μερκοζυ-ΔΟΛ και τον ανέτρεψαν με Προδοσία... έκατσαν στους καναπέδες , στα πληκτρολόγια και απλά συντηρούσαν την
  προσωπική σπίλωση του Παπανδρέου ... απολαμβάνοντας τα …καταραμένα Μνημόνια που
  τους είχαν βγάλει στην ΠΛΑΤΕΙΑ ...

  Κρετίνοι ή Λακέδες ?

  Σίγουρα δεν ήθελαν τίποτα να αλλάξει , ήταν η "κανονικότητα" προσωποποιημένη .

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. ευχή και κατάρα23 Νοεμβρίου 2014 - 5:32 μ.μ.

  Η "Πλατεία", στην αρχή της τουλάχιστον, είχε αληθινά χαρακτηριστικά αυθεντικής, κομματικά ακηδεμόνευτης λαϊκής εξέγερσης. Αυτή τη φάση κανείς δεν μπορεί να την υποτιμήσει, γιατί υποτιμά τις δυναμικές στιγμές της Ιστορίας. Ναι, βρέθηκα στη "Πλατεία" πάρα πολλές φορές-μόνο ανιστόρητος θα μπορούσε να την αγνοήσει σαν γεγονός σημασίας. Ουσιαστικά εξάντλησε την όποια δυναμική της κάπου στο τέλος του Ιουνίου με αρχές Ιουλίου του 2011. Τον Οκτώβρη όποιες συγκεντρώσεις έγιναν ήταν ισχνές και σαφώς καθοδηγούμενες, πράγμα που με απωθούσε. Βασικά ο Οκτώβρης δεν πήγε "Πλατεία", πήγε στη παρέλαση-εγώ από άποψη, δεν πηγαίνω σε παρελάσεις, οπότε δεν είχα προσωπική αντίληψη του τι έπαιξε εκεί, παρά μόνο μέσα απ΄τις ειδήσεις. Είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι ουσιαστικά η "Πλατεία" έριξε τον Παπανδρέου. Η "Πλατεία" στις διάφορες εκδοχές της και στην Επικράτεια αλλά και σε διαφορετικές χρονικές στιγμές-όπως στις παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου. Φυσικά τη χαριστική βολή στον Παπανδρέου την έδωσε ο ανόητος αυτοχειριασμός του με την εξαγγελία δημοψηφίσματος στην απολύτως πιο απρόσφορη στιγμή-επαναλαμβάνει το ίδιο αφασικό λάθος τώρα με το αίτημα του-σ'αυτό θα μείνει-για έκτακτο Συνέδριο. Καμιά αίσθηση του σωστού timing. Μια ζωή εκτός φάσης-προφανώς γιατί έχει αργά αντανακλαστικά και γιατί όταν αρχίζει να εμπεδώνει κάτι, η ζωή έχει προχωρήσει σε άλλη φάση πια και ο Παπανδρέου αργεί να αναπροσαρμόσει το όποιο σκεπτικό μπορεί να έχει-τράβα βρες το...Γι'αυτό και πάντα σε τέτοιες καταστάσεις, χάνει τον έλεγχο και γίνεται αυτό που ποτέ ένας ηγέτης δεν επιτρέπεται: ΣΠΑΣΜΩΔΙΚΟΣ! Και σπασμωδικός σημαίνει σύγχυση, απώλεια του ελέγχου, πανικός, αδιέξοδο, κατάρρευση. Κλασσικά μαθήματα Ιστορίας από Κάρολο τον Α΄στην Αγγλία μέχρι Λουδοβίκο 16ο στη Γαλλία και από Τσάρο Νικόλαο το Β΄στη Ρωσία μέχρι Τσαουσέσκου στη Ρουμανία και Μουμπάρακ στην Αίγυπτο.(σκόπιμα δεν αναφέρω πρόσφατα ελληνικά παραδείγματα). Το ευτύχημα είναι ότι αυτή αυθεντική λαϊκή εξέγερση ελέγχθηκε σοφά από τις πολιτικές δυνάμεις, που αντέδρασαν με ψυχραιμία και έτσι οι λύσεις ήταν συνταγματικά άψογες και επιβεβαιώθηκαν εκλογικά το 2012. Η κοινωνική γαλήνη αποκαταστάθηκε, παρόλη τη σοβούσα ακόμη οικονομική κρίση. Η κοινωνία εκτόνωσε την οργή της-της οφειλόταν αυτό-και η Πολιτεία ξαναβρήκε τους κανονικούς της δημοκρατικούς ρυθμούς, με όλα τα αναγκαία και αναπόφευκτα σκαμπανεβάσματα της ρουτίνας της πολιτικής πρακτικής, που είναι μέσα στο θεμιτό πολιτικό παιχνίδι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Μείνατε δύο χρόνια εκτός εξουσίας και γίνατε μη προνομιούχοι??

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Εσένα μάλλον θα σου έκοψε καμιά σύνταξη μαιμού γι'αυτό γράφεις τόσες ασυναρτησίες εις βάρος του Γιώργου.Εκτός όμως από τις ασυναρτησίες που γράφεις,βλέπω ότι έχεις και μεγάλη ιδέα για τον εαυτό σου.Θεωρείς ότι είσαι τόσο σπουδαίος που κρίνεις ότι ο Γιώργος δεν ξέρει από κομματικές διαδικασίες.Και ποιος ξέρει;Εσύ;Ή μήπως ο ευχή και κατάρα που τον κατηγορεί για ακριβώς το αντίθετο,ότι δηλαδή με κομματικές διαδικασίες έγινε Πρόεδρος.Αποφασίστε ξεφτέρια μου.
  Όσο για την παρέα του με την οποία κυβέρνησε,τα κατάφερε περίφημα,γι'αυτό και κάνουμε συναλλαγές σε ευρώ και όχι σε (Ράλλικες) δραχμές.Άρα λοιπόν,αν δεν είχε βγει ο ήρωας Γιώργος και είχε παραμείνει ο Καραμανλής,θα ήμασταν όλοι οικονομικοί μετανάστες στην Αλβανία.Το κατάλαβες σπίρτο;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Η πλατεία ήταν από τις πιο ανήθικες εξεγέρσεις μεταπολεμικά.Πήγαιναν εκεί όλοι οι αριστερο-δεξιοί φασίστες και τα λαμόγια που έχαναν προνόμια.Η πλατεία ήταν το όργανο της εγχώριας διαπλοκής Τραπεζών-ΜΜΕ-πολιτικών για να πολεμήσουν τον Παπανδρέου,ο οποίος τους έκοβε τη μάσα που τόσα χρόνια είχαν επί Καραμανλή.Όταν λοιπόν τα κατάφεραν και ανέτρεψαν τον ήρωα Παπανδρέου,η εγχώρια διαπλοκή,σήμανε λήξη συναγερμού και όλα τα πρόβατα γύρισαν στον καναπέ τους,για να απολαύσουν τον Ευάγγελο Σαμαρά και τον Αντώνη Βενιζέλο,να εφαρμόζουν πολύ χειρότερο μνημόνιο από το 1ο και μάλιστα χωρίς δημοψήφισμα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. Βενιζελ(ογ)ικός24 Νοεμβρίου 2014 - 2:30 π.μ.

  Ωραίο το παραμύθι αλλά δεν έχει δράκο. Σου ξεφεύγει μια μικρή λεπτομέρεια, ότι οι μεγαλύτερες διαδηλώσεις έγιναν το Φεβρουάριο του 2012, επί Παπαδήμου την ημέρα της ψήφισης του δεύτερου μνημονίου. Ειδικά στην Αθήνα είχε τεράστιο πλήθος και η πόλη κάηκε κυριολεκτικά και μεταφορικά.
  Μετά έγιναν οι διπλές εκλογές και υπήρξε εκτόνωση της λαϊκής οργής. Αλλά το να επιβάλλει τη σκληρότερη λιτότητα μια βουλή που είχε εκλεγεί με το σύνθημα «λεφτά υπάρχουν», δεν γινότανε άλλο ανεκτό από την κοινωνία.
  Τώρα αν θεωρείς ότι όλα αυτά (πλατεία-παρελάσεις-διαδηλώσεις) ήταν αποτέλεσμα συνωμοσίας διαπλεκομένων και πολιτικών αντιπάλων του ΓΑΠ, πάει να πει ότι ο ίδιος ως ηγέτης δεν ήταν ικανός να τα αποτρέψει. Τι μας εγγυάται λοιπόν ότι αν ξαναγυρίσει στην εξουσία δεν θα ξανασυμβούν όλα αυτά; Συγγνώμη άλλα είμαι σίγουρος ότι ο μέσος Έλληνας δεν είναι διατεθειμένος να ρισκάρει τη σημερινή κοινωνική γαλήνη. Εκτός εαν αυτή τη φορά ο ΓΑΠ προσκομίσει υπογεγραμμένη δήλωση από ΔΟΛ-ΧΑ-ΣΥΡΙΖΑ-Σαμαρά ότι δεν θα τον υπονομεύουν και θα του κάνουν αντιπολίτευση με ευρωπαϊκό και πολιτισμένο τρόπο.
  Παρεπιπτόντως η Χρυσή Αυγή ήταν μη ανινχεύσιμη δημοσκοπικά, μέχρι τη στιγμή που ο ΓΑΠ νομιποίησε πολιτικά και κοινωνικά την ακροδεξιά, βάζοντας το ΛΑΟΣ στην κυβέρνηση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. ευχή και κατάρες24 Νοεμβρίου 2014 - 11:19 π.μ.

  Να με συγχωρείς αλλά λες σαχλαμάρες. Κανένας ΔΟΛ και κανένα διαπλεκόμενο δεν υποκίνησαν τη "Πλατεία". Σαν τώρα βλέπω μπροστά μου τον Πρετεντέρη και την Τρέμη να βυσσοδομούν κατά της "πλατείας"-δεν είναι τυχαίο ότι τα συνθήματα εναντίον τους υπολείπονταν σε ένταση και συχνότητα μόνο έναντι των αντίστοιχων του Παπανδρέου. Μια βόλτα απ'το αρχείο του MEGA ίσως σε πείσει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή