Το νομικό τρικ Παυλόπουλου για την προκλητική προστασία Μιχελάκη από τη Βουλή

27.11.14Ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Σταύρος Τσακυράκης εξηγεί με ένα σημαντικό κείμενο στο προσωπικό του blog τη σκανδαλώδη απόφαση της Βουλής για τη μη άρση της ασυλίας του Γιάννη Μιχελάκη ο οποίος κατηγορείται για χρηματισμό.

Συγκεκριμένα:

Ο Εισαγγελέας ζήτησε από τη Βουλή να αρθεί η ασυλία του βουλευτή κ. Ιω. Μιχελάκη προκειμένου να διωχθεί αυτός για δωροληψία. Συγκεκριμένα, η κατηγορία είναι ότι αυτός δωροδοκήθηκε με 7.000 ευρώ για να καταθέσει ερώτηση στη Βουλή που εξυπηρετούσε τα συμφέροντα επιχειρηματία. Οι βουλευτές ψήφισαν κατά της άρσης της ασυλίας. Ο Π. Παυλόπουλος τόσο στην επιτροπή που εξέτασε το θέμα όσο και στην Ολομέλεια ισχυρίσθηκε ότι, επειδή το κατηγορητήριο αφορά «δωροδοκία υπαλλήλου» και ο βουλευτής δεν είναι υπάλληλος, δεν ευσταθεί η κατηγορία και για το λόγο αυτό δεν ψήφισε υπέρ της άρσης της ασυλίας.

“Εγώ δεν μπορώ να δεχθώ, ως Βουλευτής, αλλά και ως νομικός, τον χαρακτηρισμό του Βουλευτή, όταν ασκεί κοινοβουλευτικά και νομοθετικά καθήκοντα, ως υπαλλήλου. Και γι’ αυτό ψήφισα εναντίον της συγκεκριμένης παραπομπής.” (Π. Παυλόπουλος Πρακτικά Βουλής).

Με άλλα λόγια, επειδή δεν μπορεί να δεχθεί τον χαρακτηρισμό του βουλευτή ως υπαλλήλου, δέχεται ότι η έννομη τάξη δεν προβλέπει καμία συνέπεια στον χρηματισμό του, όταν αυτός ασκεί κοινοβουλευτικό έλεγχο. Αυτό σημαίνει, για να λαϊκίσω κι εγώ, ότι μπροστά στον χαρακτηρισμό του βουλευτή ως υπαλλήλου ο χαρακτηρισμός αργυρώνυτος δεν είναι δα και τόσο προσβλητικός, πολλώ δε έλασσον δεν επισύρει κυρώσεις.

Βεβαίως και νομικά το ζήτημα δεν είναι όπως το θέτει ο Π. Παυλόπουλος. Πολύ απλά, το να δεχτεί κανείς ότι ο όρος «υπάλληλος» είναι τεχνικός και κατά την έννοια του Ποινικού Δικαίου περιλαμβάνει και τους βουλευτές δεν συνεπάγεται αναγκαία ότι τους θεωρεί υπαλλήλους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Την άποψη ότι σε αυτές τις περιπτώσεις οι βουλευτές περιλαμβάνονται στην έννοια του υπαλλήλου έχουν υποστηρίξει διαχρονικά επιφανείς ποινικολόγοι. Σύμφωνα με αυτήν την ερμηνεία παλαιότερα (πριν θεσπισθεί ειδική διάταξη) γινόταν δεκτό ότι περιλαμβάνονται και οι δικαστές στην έννοια του υπαλλήλου. Το ίδιο το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής,όταν κλήθηκε να γνωμοδοτήσει επί του θέματος, συντάχθηκε με αυτήν την ερμηνεία. Ο καθηγητής του Ποινικού Δικαίου κ. Χρίστος Μυλωνόπουλος σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχα μαζί του, ήταν κατηγορηματικός για την ορθότητα αυτής της ερμηνείας. Δηλαδή ο Εισαγγελέας που επιλήφθηκε το πρώτον της υπόθεσης, ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου που παρέπεμψε (δις) στη Βουλή τη δικογραφία, το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής είναι της άποψης ότι στην έννοια του υπαλλήλου περιλαμβάνονται και οι βουλευτές, και οι μόνοι που φαίνεται να διαφωνούν είναι οι ίδιοι οι ενδιαφερόμενοι.

Διαβάστε την ενδιαφέρουσα συνέχεια.

10 σχόλια:

 1. Δεν σας φτύνουν, ψιχαλίζει....27 Νοεμβρίου 2014 - 8:00 μ.μ.

  Με 7000 ευρω δεν δωροδοκεις βουλευτη του ελληνικού κοινοβουλίου για να μη πω ουτε τον θυρωρό αυτου του κτιριου. Αυτά είναι ποσα που δεν παιζουν ουτε για πλάκα. Όταν μιλαμε για δωροδοκίεςαπλών Ελληνων βουλευτων και εχουν υπάρξει αποδεδειγμένα πάρα πολλές μιλάμε μονο με εκατομμύρια. Ευρω πάντα και παλαιοτερα με δισεκατομμύρια δραχμες

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. εσυ των ποσο ...μυριων εισαι ? ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ευχή και κατάρα27 Νοεμβρίου 2014 - 11:06 μ.μ.

  Κανείς δεν απαγόρεψε σε κανένα τίποτα. Τώρα το ποιος καθυβρίζει ποιον και πόσο πρόστυχα και ελεεινά κάνε μια βόλτα στις πέντε τελευταίες σχετικές αναρτήσεις και θα δεις.
  Τα εγκληματικά λάθη κατονομάζονται ένα-ένα και προφανώς τα δέχτηκε σαν τέτοια ο ίδιος ο Παπανδρέου, γι'αυτό και δεν έβγαλε άχνα όταν η ίδια η, εμβρόντητη από τον απίστευτο ορυμαγδό των λαθών του, κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, πράττοντας υπεύθυνα, τον έστειλε σπίτι του. Λες 150 τόσοι, καθόλου τυχαίοι, άνθρωποι να μην ήξεραν τι παίζεται εκείνες τις κρίσιμες ώρες; Οι μισοί τουλάχιστον από αυτούς ήταν άνθρωποι του. Ποιος από αυτούς έφερε ένσταση; Και γιατί άραγε δε τόκανε; Οι απαντήσεις υπάρχουν στις αποφάσεις τους τότε. Ας βγει ο Παπανδρέου να τα διαψεύσει. Είναι τυχαίο άλλωστε ότι Π-Ο-Τ-Ε΄ δεν μιλάει για εκείνες τις συνταρακτικές ημέρες; Τι να πει που δεν μπορεί να του απαντηθεί όπως πρέπει; Γι'αυτό προτιμάει τη σιωπή. προτιμάει να ξεχαστεί και αν αυτό είναι δυνατό να ξεπλυθεί στα νάματα της λήθης. Αμ δεν είναι εύκολο να ξεχαστεί εύκολα το τραυματικό βίωμα Γιώργος Παπανδρέου. Προκάλεσε πολλή οργή η ανώριμη συμπεριφορά του και ανά πάσα στιγμή ανακαλείται εύκολα στη μνήμη μας-το διαδίκτυο, που τόσο τον ανέδειξε είναι κατά μία έννοια και ο κατήγορος του με τα τόσα άπειρα στοιχεία του. Τσαμπουνάτε διάφορα περιπτωσιακά λες και είναι η προσωπική του συμβολή σ'αυτά κυρίαρχη και όχι των άλλων πολύ πιο υπεύθυνων στελεγχών του ΠΑΣΟΚ που, για την ίδια την υστεροφημία της παράταξης κράτησαν τα γκέμια τις κρίσιμες εκείνες μέρες και χρόνια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Έχω την εντύπωση ότι είναι σκόπιμες οι αρλούμπες που γράφεις.Προκειμένου να υποστηρίξεις τον Μιχελάκη και τη μαφιόζικη συμμορία που κυβερνά.Όταν μιλάμε για προμήθειες,για εξοπλιστικά,για συμβάσεις,τότε ναι,σαφώς και είναι οι ταρίφες αυτές που αναφέρεις.Όταν μιλάμε για μια απλή επερώτηση στη Βουλή,σου φαίνονται λίγα τα 7000€;Και πού θες να καταλήξεις;Ότι έπρεπε να είναι εκατομμύρια και άρα άδικα κατηγορείται ο Μιχελάκης;
  Υ.Γ. Μήπως τελικά σε φτύνουν και δεν ψιχαλίζει;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Εσείς δεν έχετε ανάγκη. Πληρώνει καλά ο Γιώργος-πάντα στα επικοινωνιακά του ήταν γαλαντόμος. Αλήθεια μ' εσάς πώς γίνεται; Μετρητά ε; Τυχεράκηδες! Γιατί σ'εμάς ο Βαγγέλης, επικαλείται το μπατιρημένο κόμμα και μας λέει ότι θα πληρωθούμε όταν ξαναγίνει ο Παπανδρέου αρχηγός του κόμματος! Θα μας αφήσει αμανάτι στο Γιώργο! Είμαστε σα να πούμε η απάντηση του Βενιζέλου στο γυμναστήριο που μας άφησε ο ΓΑΠ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Μεταξύ άλλων ψήφισαν κατά της άρσης της ασυλίας οι παρακάτω:
  Κώστας Σκανδαλίδης
  Λοβέρδος Ανδρέας
  Κωνσταντινόπουλος Οδυσσέας
  Ντόλιος Γεώργιος
  Ρήγας Παναγιώτης
  Σαχινίδης Φίλιππος (ο επίδοξος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, που θα φέρει το νέο!!!) και
  από κοντά ο ....Χρυσοβαλαντης Αλεξόπουλος, ο πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Εκατομμύρια ευρώ για μια απλή επερώτηση ;
  Κόψτε κάτι βρε αχόρταγοι.
  Κρίση μας λέτε ότι έχουμε.
  Μόνο μισθούς και κοινωνικές παροχές ξέρετε να κόβετε ;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Και ευχή και κατάρα28 Νοεμβρίου 2014 - 10:57 π.μ.

  Υπάρχει η θεμελιωμένη άποψη για φειδώ στις αιτήσεις άρσης ασυλίας. Αν μια υπόθεση θεωρείται ήσσονος σημασίας-δεν μπαίνω στην ουσία της υπόθεσης, δεν την ξέρω και τα δύο μέρη που εμπλέκονται-Μιχελάκης και Βαξεβάνης- μού είναι εξίσου αποκρουστικά και αντιπαθή-συνήθως υπάρχει αρνητική κρίση και αυτό μάλιστα γίνεται διακομματικά, ειδικά για υποθέσεις χωρίς εμφανή πολιτικό χαρακτήρα και φυσικά όταν δεν υπάρχει τεταμένο, διχαστικό πολιτικό κλίμα.
  Η προσωπική μου γνώμη είναι ότι ο Μιχελάκης θάπρεπε ν ζητήσει ο ίδιος μόνος του την άρση της ασυλίας, αφού τέλος πάντων το θέμα έχει φτάσει να γίνει πρωτοσέλιδο-έστω και στο χυδαίο έντυπο του απολύτως αναξιόπιστου-η επιτομή της αναξιοπιστίας!-Βαξεβάνη (που σημαίνει επίσης ότι όχι ότιδήποτε κάνει ο Βαξεβάνης πρωτοσέλιδο θα πρέπει και να υιοθετείται σαν κατηγορία. θα ήταν σαν να τον κάναμε εισαγγελέα όπως παλιά είχε γίνει ο πνευματικά όμοιος του Κουρής).
  Αλλά δεν μπορώ και να μη χαμογελάσω, λίγο πικρά, με όλους αυτούς πιο πάνω που τα χώνουν στον Μιχελάκη-και καλά κάνουν-αλλά αν τους αναφέρεις το όνομα Γιώργος Παπακωνσταντίνου εξαγείρονται σαν να προσβάλλεις το σεπτό, άπραγο σκήνωμα του Αγίου Σπυρίδωνα. Και το ακόμη πιο αστείο είναι ότι με τα ίδια επιχειρήματα που καταδικάζουν το Βενιζέλο με αυτά τα ίδια-αδέξια είναι αλήθεια, είναι πολύ χαριτωμένοι όταν τα ψελλίζουν συγχυσμένοι-αθωώνουν τον Παπακ.! Έχει νοστιμιές η πολιτική ζωή που ούτε στο ποδόσφαιρο και στις παράγκες του μπορείς να γευτείς.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Πολλά λόγια με ουσία μηδέν. Την αίτηση για την άρση της ασυλίας την διεβίβασε η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, όχι ο Βαξεβάνης, ούτε το hot doc. Και το εάν ήταν θεμελιωμένη ή όχι, θα το έκρινε το Δικαστήριο, όχι η Βουλή. Ο πολύς Σαχινίδης ψήφισε υπέρ του δικομματικού κουκουλώματος της υπόθεσης. Και αυτό δινει το μέτρο του ήθους του αλλά και της εξυπνάδας του.Όλα τα υπόλοιπα είναι άλλα λόγια ν´ αγαπιώμαστε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. ... μας ... επρηξες με τον Σαχινιδη ...
  1. Δλδ ο Μιχελακας ... εβριζε περισσοτερο εσενα κ οχι τον ΣΑΧΙ, τοτε ?
  2. Οποτε, ο ΣΑΧΙ ... ειχε μεγαλο πονο να ... προστατεψει τον ΜΕΧΕΛ ?
  3. Η υπεραπλουστευση (μαυρο - ασπρο) ΕΙΝΑΙ ΛΑΪΚΙΣΜΟΣ !
  4. Αν αυριο - μεθαυριο ο ΣΑΧΙ καταθεσει επερωτηση (πχ) κατα Μαρινακη, πα' να πει οτι, τα ... πηρε απ τον ... Αλαφουζο ? (η Δικογραφια δεν εντοπιζει ΚΑΤΑΘΕΣΗ ποσου στον ΜΙΧΕ ...Οποτε, δεν ισχυουν αυτα που γραφεις για Εισαγγελεις ή Ανακριτες ...)
  5. Οι του ΣΥΡΙΖΑ τι ψηφισαν ? Γιατι δεν το λες ?
  6. Για ποιον αλλον, ο ΣΑΧΙ, ψηφισε κατα ? ( ... πλην ΠΑΠΑΚ, εννοειται ...)
  7. Ολα μπορεις να τα μαθεις απο αυτους που σε βαλανε, "Μανώλης" ...
  5.

  ΑπάντησηΔιαγραφή