Βενιζέλος: Δεν υποχωρούμε σε τίποτα, η Τρόικα έχει ιστορικά αποτύχει στις προβλέψεις της

18.11.14


Συνεχίζει τον κωμικό αντιμνημονιακό της πόλεμο η κυβέρνηση, με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να δηλώνει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να υποχωρήσει σε τίποτα, ανεβάζοντας τους τόνους έναντι των δανειστών.

Μερικά αποσπάσματα των όσων είπε, βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου:

-Δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε πουθενά. Απλώς θέλουμε να υπάρχει μια ενιαία αντιμετώπιση όλων των θεμάτων και να μην γίνεται αποσπασματική προσέγγιση. Δεν γίνεται συζήτηση για το ένα ή το άλλο θέμα. Δεν είναι ο συνδικαλιστικός νόμος το ζήτημα. Το ζήτημα είναι η αντίληψη που έχουμε για τις μεταρρυθμίσεις και την πρόοδο της χώρας. Υπάρχουν μεταρρυθμίσεις που η χώρα τις χρειάζεται. Υπάρχουν μεταρρυθμίσεις που η κοινωνία τις θέλει και τις στηρίζει. Και υπάρχουν οι υποψίες του κάθε πολίτη ότι μπορεί να του ζητηθούν ξανά θυσίες. Λοιπόν, του λέμε ότι δεν θα του ζητήσουμε ξανά θυσίες, ότι δεν θα υπάρξουν μέτρα λιτότητας, μέτρα δημοσιονομικά. Αλλά σίγουρα πρέπει η Ελληνική κοινωνία και το πολιτικό σύστημα να στηρίξει, όχι τώρα αλλά και στο μέλλον αλλαγές, οι οποίες είναι χρήσιμες και αναγκαίες για τα παιδιά μας, για την απασχόληση, για τις επενδύσεις, για την Ανάπτυξη, για την ανταγωνιστικότητα.

-Η τρόικα στις προβλέψεις της για το δημοσιονομικό κενό ιστορικά έχει αποτύχει. Έλεγε κάποια πράγματα για το 2012, για το 2013, για το 2014. Απεδείχθη ότι οι δικές μας προβλέψεις είναι έγκυρες και ήδη έχουμε ξεπεράσει τις καλές προβλέψεις. Γιατί και στο πρωτογενές πλεόνασμα είχαμε καλύτερα και ταχύτερα αποτελέσματα αλλά και στην επάνοδο σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης είχαμε ένα αποτέλεσμα που δεν το προβλέπανε και ήταν από τα καλύτερα στην Ευρώπη. Ενώ η Ευρωζώνη ως ενιαία οικονομία αυτή τη στιγμή εμφανίζει πολύ σοβαρά προβλήματα ρυθμού ανάπτυξης, η Ελλάδα ήδη από το γʼ τρίμηνο του 2014 έχει επανέλθει σε θετικούς ρυθμούς και αυτό είναι μια ένδειξη πάρα πολύ σοβαρή.

-Όχι, δεν τίθεται θέμα (Grexit). Αλλά επαναλαμβάνω ότι αυτά που είναι αυτονόητα και δεδομένα και έχουν προκύψει με κόπους και θυσίες πέντε ετών, μπορούν να χαθούν σε πέντε μέρες. Και εξήγησα ότι ακόμη και σε πέντε λεπτά με μια λάθος κίνηση μπορείς να καταστρέψεις τα πάντα. Λοιπόν, αυτό είναι το μήνυμα προς την αντιπολίτευση. Και αυτό είναι και το μήνυμα προς τον Ελληνικό λαό, γιατί πάντα υπάρχουν σκληρά και καθαρά διλήμματα.

Έχουν βάλει στοίχημα με τον εαυτό τους στην κυβέρνηση να προλάβουν να κάνουν όλα τα λάθη που πιστεύαμε ότι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ;

15 σχόλια:

 1. Έμπαινε Βαγγέλα18 Νοεμβρίου 2014 - 8:54 μ.μ.

  Ο Βενιζέλος φανφαρόνος και φιγουρατζής δεν είναι. Και ποτέ δεν ρισκάρει την υστεροφημία του για κανένα βραχυπρόθεσμο επικοινωνιακό κέρδος. Στα τριάμισυ χρόνια που βρίσκεται στη πρώτη γραμμή αυτής της πολύ δύσκολης μάχης-για σκεφθείτε αλήθεια καλά: ο μακροβιότερος Υπουργός-και σε τι πόστα ε;-της επώδυνης εποχής του Μνημονίου!-στα τριάμισυ αυτά λοιπόν χρόνια έχει αποκτήσει τόση και τέτοια συμπυκνωμένη πείρα ώστε αν αυτή συνδυαστεί με την οξυδέρκεια του και τη βαθιά πολιτική του κουλτούρα τον κάνουν τον ασυναγώνιστο θετικό πρωταγωνιστή αυτής της δραματικής περιόδου. Γράφει Ιστορία ο Βαγγέλας και αυτή την Ιστορία δεν θα τη πετάξει στο βρόντο για καμιά τρέχουσα επικοινωνιακή ανάγκη. Οι δηλώσεις του, αν διαβαστούν απροκατάληπτα, αποτελούν μνημεία σύνεσης αλλά και θετικής αύρας για την ελληνική κοινωνία και ζωή-έδωσε παρεμπιπτόντως και την απάντηση του στο καραγκιοζίδιον τον Αδωνη, σωστά σερβιρισμένη: σαν γάντι που χαστουκίζει!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ο κλασικός τυπικός Βενιζέλος.Τόσες σειρές δήλωση και στην ουσία δεν λέει τίποτα.Τζάμπα μαγκιές του στυλ: Δεν υποχωρούμε πουθενά.Μου θυμίζει παιδάκια νηπιαγωγείου.Καθαρά για εσωτερική κατανάλωση.Μετά αναφέρεται γενικόλογα σε μεταρρυθμίσεις,χωρίς να μας λέει τι είδους μεταρρυθμίσεις εννοεί.Άραγε μπορεί να μας θυμίσει μια μεταρρύθμιση που έχει προωθήσει ο ίδιος;Μετά πάλι για εσωτερική κατανάλωση,κάνει κριτική στην τρόικα ότι έχει αποτύχει στις προβλέψεις της.Τι παριστάνει,τον Λαφαζάνη;Θέλει να μας βγάλει από το ευρώ;Έτσι κατηγορεί τους άλλους όταν κάνουν κριτική στην τρόικα.Εδώ είναι η υποκρισία και η διπροσωπία του ανδρός,που οφείλω να ομολογήσω ότι σε αυτά τα δύο είναι μανούλα.Στη συνέχεια καπηλεύεται και καμαρώνει ξεδιάντροπα για το πρωτογενές πλεόνασμα,το οποίο όμως είναι επίτευγμα του Παπανδρέου και του τότε υπουργού οικονομικών,τον οποίο οδήγησε με σκευωρία στο ειδικό δικαστήριο.Τέλος,μας λέει ότι οι θυσίες μπορεί να χαθούν με μια λάθος κίνηση.Ιδίως αυτή η τελευταία,είναι πολύ σπουδαία διαπίστωση και φανερώνει μεγάαααλη οξυδέρκεια,που θα έλεγε και ο γραφικός,συμπαθής κατά τα άλλα ευχή και κατάρα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Κάτι άλλο που πρέπει να κρατήσουμε είναι πως όταν έχουν στοιχεία και θέλουν κινούνται "σχετικά" γρήγορα. Με την υπόθεση του Παπακωνσταντίνου ακόμη δεν έχει βγει τίποτα. Έχουν περάσει δύο χρόνια σχεδόν και ένας χυδαίος πόλεμος εναντίον του απλά για να ρίχνουν λάσπη -- με αποκορύφωμα τη ξεδιάντροπη παρομοίωση του Παπακωνσταντίνου με τον Τσοχατζόπουλο από τον Βενιζέλο. Ντροπή! Με τη Μαργαρίτα Παπανδρέου πάλι για κανά χρόνο ψελίζανε για τη λίστα Λαγκάρντ κλπ.
  STACEY RAE

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Κάτι άλλο που πρέπει να κρατήσουμε είναι πως όταν έχουν στοιχεία και θέλουν κινούνται "σχετικά" γρήγορα. Με την υπόθεση του Παπακωνσταντίνου ακόμη δεν έχει βγει τίποτα. Έχουν περάσει δύο χρόνια σχεδόν και ένας χυδαίος πόλεμος εναντίον του απλά για να ρίχνουν λάσπη -- με αποκορύφωμα τη ξεδιάντροπη παρομοίωση του Παπακωνσταντίνου με τον Τσοχατζόπουλο από τον Βενιζέλο. Ντροπή! Με τη Μαργαρίτα Παπανδρέου πάλι για κανά χρόνο ψελίζανε για τη λίστα Λαγκάρντ κλπ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Απορίας άξιο γιατί ο λαός τον κατατάσσει στην δεύτερη θέση αντιδημοφιλίας μετά τον Μιχαλολιάκο ενώ οι Ευρωπαίοι δεν τον υπολογίζουν σχεδόν καθόλου. Αν μάλιστα χάσει και διαφήμιση από τα ελληνικά ΜΜΕ με τα οποία διαπλέκεται εδώ και πολλά χρόνια δεν ξέρω αν κάποιος τελικά θα τον θυμάται για κάτι που έκανε σωστό ή για πολλά που έκανε λάθος. Μάλλον τον συμφέρει να μην τον θυμάται καθόλου!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Δεν βγάζω άκρη .

  Σαν ειρωνία είναι πετυχημένη ...
  Αν είναιι λιβανιστήρι, περιέχει "ουσίες" ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Πάλι καλά που έχουμε τον Βαγγέλη και κοιμόμαστε ήσυχοι τα βράδυα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. ευχή και κατάρα19 Νοεμβρίου 2014 - 12:00 π.μ.

  Μακράν το καλύτερο σχόλιο που μού έχουν κάνει. Και δεν σού φαινόταν!
  Υ.Γ. Λιβανιστήρι είναι, απλά σε μπέρδεψε το Βαγγέλα-εγώ δεν λιβανίζω με ντεμενάδες. Λιβανιστήρι όμως που τού πρέπει και το αξίζει και με το παραπάνω. Επειδή είσαι από τους έξυπνους του χώρου, έχω διαίσθηση ότι εσύ θα το ψάξεις κάποια στιγμή-δεν έχει σημασία ότι θα είναι αργά-και θα τη δεις την αλήθεια που εκπροσωπεί ο Βενιζέλος. Απλά τώρα είσαι δέσμιος του ηλίθιου και απολίτικου συναισθήματος, που στη πολιτική δεν έχει καμία θέση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. ευχή και κατάρα19 Νοεμβρίου 2014 - 12:04 π.μ.

  Ο λαός πολλούς κατέταξε σε αρνητικά χαμηλά δημοφιλίας. Ευχάριστο αυτό δεν είναι για τον πολιτικό.Σίγουρο αυτό. Αλλά μη νομίζεις ότι η Ιστορία έτσι κρίνεις τους πολιτικούς, δηλαδή με τις δημοφιλίες. Έχει άλλα κριτήρια η ιστορία, που ποτέ της δεν κρίνει εν θερμώ. Είναι ψύχραιμη και ξέρει να κατατάσσει με ασφαλέστερα κριτήρια την απόδοση ενός πολιτικού. Αν ήξερες Ιστορία ποτέ δεν θα έκανες μια τέτοια εσφαλμένη κρίση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Ναι ρε Μπένυ. Οι πλούσιοι πλήρωσαν? Τι θα γίνει με το διεφθαρμένο και μαφιόζικο κεφάλι αυτής της χώρας? Ως πότε, ας πούμε, θα μας κυβερνάν κανάλια με προσωρινές άδειες? Η δικαιοσύνη που 5 χρόνια λιβάνιζε τη siemens για να πιάσει μόνο τον Τσουκάτο και τώρα πέντε χρόνια ψάχνει μην και ο Γεωργίου έχασε κανά δεκαδικό στο έλλειμμα του 9, ενώ καταπίνει τις λαθροχειρίες Καραμανλή στην ελστατ και ρίχνει ένα εκατομμύριο εγγύηση στον Καρχιμάκη. Αυτή η δικαιοσύνη άλλαξε? Και με τα πολιτικά μαγειρεία που κρατάνε υποκριτές και καιροσκόπους σαν τον Σαμαρά και ... τι να πω ... αχαρακτήριστους σαν τον το Καραμανλή στον αφρό και ρίχνουν στο πυρ το εξώτερο πολιτικούς σαν το Παπανδρεόυ. Τι έγινε με αυτά?


  Κατά τα άλλα όλα καλά. Ο Μπίστης και ο Καψής μας έλειπαν για να αλλάξει αυτή η χώρα και να ξεκινήσει πριν γίνει τελείως ερείπια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Τίποτα δεν είμαι . Καραγκιόζης είμαι.
  Τρέμω μόνο να μην είμαι χατζατζάρης σαν και σένα .


  Δεν λέω το Α ή το Β, επειδή το λέει π.χ. ο ΓΑΠ.
  Εγω από μόνος μου λέω το Α ή το Β,

  στηρίζω τον ΓΑΠ που το λέει κι΄αυτός .
  Αν καταλαβάινεις την διαφορά . . .

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Μην βάζεις δύσκολα σκεπτικά στην Ευχούλα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. TΙ ευτυχία.. Ν ακούς το Γιάννο να λέει: Συντροφισσες και σύντροφοι, ούτως ή άλλως όλοι για τον σοσιαλισμό αγωνιζόμαστε...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Κοτζαγκιαουρίδης20 Νοεμβρίου 2014 - 2:26 μ.μ.

  Με 14 χιλιάρικα, ελεύθερος για ποιός ξέρει πόσα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή