Αφού δήθεν θέλουν την εκλογή ΠτΔ, γιατί δεν δέχονται την πρόταση ΓΑΠ για κυβέρνηση τύπου Παπαδήμου;

11.12.14


Η μακροσκελής ανακοίνωση του Γιώργου Παπανδρέου για τις πολιτικές εξελίξεις, περιέχει εκτός άλλων μια συγκεκριμένη πρόταση για τον τρόπο που θα μπορούσε να εκλέξει αυτή η Βουλή τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Παραθέτω το συγκεκριμένο απόσπασμα:

(...)Μπροστά στην ανάγκη εθνικής συνεννόησης, οδηγηθήκαμε ακόμα και σε αλλαγή Πρωθυπουργού, ο οποίος είχε εκλεγεί με το 44% του Ελληνικού λαού. Αλλά η ηγεσία της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε άλλα σχέδια, που δεν αφορούσαν την εθνική προσπάθεια και την επιδίωξη συναινέσεων και προκάλεσε τις διπλές εκλογές του 2012, που παρ’ ολίγον να οδηγήσουν τη χώρα σε χρεοκοπία. 

Δηλαδή, σε ό,τι προσπαθούσαμε με νύχια και με δόντια να αποφύγουμε - χάριν επιδιώξεων που δεν είχαν καμία σχέση με το εθνικό συμφέρον. Το μήνυμα είναι σαφές: καθήκον μας είναι, να μην επιτρέψουμε να επαναληφθούν τα ίδια λάθη - τουλάχιστον στο βαθμό που μας αναλογεί. Με αυτά τα δεδομένα, Όλες οι δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις του τόπου, οφείλουν άμεσα, χωρίς δεύτερες σκέψεις, να αναλάβουν τις ευθύνες τους, ώστε να διαμορφωθεί περιβάλλον ευρύτερων συναινέσεων. Η παρούσα Βουλή μπορεί και πρέπει να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Και να καταστεί δυνατή, η συγκρότηση μιας κυβέρνησης...(...)

Τα πράγματα είναι απλά. Στο όνομα της εθνικής συναίνεσης, κάποτε έκανε πίσω ο πρωθυπουργός του 44%, μπας και σοβαρευτεί ο σημερινός πρωθυπουργός του 22,8% στις πρόσφατες Ευρωεκλογές. Σήμερα όλοι δείχνουν πρόθυμοι να μείνουν δεμένοι στις καρέκλες τους μέχρι να βυθιστεί ο Τιτανικός.

Γιατί κανείς δεν συζητά σήμερα ένα τέτοιο ενδεχόμενο; Μήπως γιατί δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να βρεθούν οι 180; Μήπως γιατί όλο αυτό δεν αποτελεί τίποτα άλλο από μια αστεία απόδραση τύπου Καραμανλή του 2009; Ποιον κοροϊδεύουν;