Η Ευρώπη δεν είναι η μόνη λύση για την Ελλάδα, είναι η καλύτερη λύση

13.12.14


Επανέρχονται στον διεθνή Τύπο τα σενάρια εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη και στον εγχώριο πολιτικό διάλογο η σχετική συζήτηση εξακολουθεί να γίνεται με έναν τρόπο ανεύθυνο και δημαγωγικό, ιδιαίτερα από όσους υπερασπίζονται την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πολύ συχνά ακούμε ότι η συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί μονόδρομο και ότι για τη χώρα δεν υπάρχει καμία άλλη επιλογή. Νομίζω ότι αυτή η στρατηγική υπεράσπισης της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας είναι αναποτελεσματική.

Η αλήθεια είναι ότι η συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η καλύτερη επιλογή για τη χώρα κι όχι η μόνη. Πάντοτε υπάρχουν επιλογές. Η Ελλάδα μπορεί να επιλέξει να επιστρέψει στη δραχμή, να αποχωρήσει από την Ε.Ε, να ακυρώσει μέχρι και τη συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ. Κανείς δεν μπορεί να μας εμποδίσει, μπορούμε μέχρι και να προσπαθήσουμε να μην αναλάβουμε το τεράστιο κόστος αυτών των επιλογών, αν και στο τέλος δεν θα τα καταφέρουμε.

Μπορούμε να επιλέξουμε να πάψουμε να είμαστε εμείς το τελευταίο ανατολικό σύνορο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να έχουμε από τη μια την Ευρωπαϊκή Ένωση στα σύνορα μας (Βουλγαρία) κι από εκεί πέρα το χάος. Μπορούμε να γυρίσουμε στη δραχμή, ακόμα κι αν σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο τα μέτρα του Μνημονίου θα μοιάζουν με...παροχολογία μπροστά στις βίαιες αλλαγές που θα προκαλέσει η αλλαγή νομίσματος.

Κατά συνέπεια, υποστηρίζω ότι δεν κάνει καλό στην Ευρώπη η παρουσίαση της ως «αναγκαίο κακό». Ακόμα και η σημερινή συντηρητική Ευρώπη της λιτότητας και της ηθικολογίας παραμένει μακράν η καλύτερη επιλογή για την Ελλάδα και τους Έλληνες.