Ο Ρωμανός του ΒΗΜΑτος και ο Ρωμανός του Indymedia

8.12.14


Στο χθεσινό ΒΗΜΑ της Κυριακής δημοσιεύθηκε ένα ρεπορτάζ για τον κρατούμενο Νίκο Ρωμανό το οποίο με έκανε να αναρωτηθώ αν πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο που βρίσκεται σε απεργία πείνας εδώ και κάποιες εβδομάδες.

Ο τίτλος του ρεπορτάζ ήταν «Αγαπώ τη ζωή και θέλω να την ομορφύνω με τη μάθηση». Να και ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα:

«Αγαπώ τη ζωή και θέλω να την ομορφύνω με τη μάθηση. Δεν έχουν το δικαίωμα να μου στερήσουν κανένα από τα δύο» δηλώνει στο «Βήμα της Κυριακής» ο Ν. Ρωμανός μέσω του συνηγόρου του Φραγκίσκου Ραγκούση.

Για κάποιον παράξενο λόγο, στο ρεπορτάζ δεν υπάρχει καμία αναφορά στις δηλώσεις του πρωταγωνιστή της Ιστορίας για το ίδιο θέμα με άλλες αφορμές. Ο Ρωμανός παρουσιάζεται ως ένας ειλικρινής άγγελος που θέλει να σπουδάσει και το κακό κράτος τον τιμωρεί.

Πάντως, στην ομιλία του στους υποστηρικτές του, σύμφωνα με το Indymedia, τόνισε:

(...) Και προφανώς η διεκδίκηση που κάνω δεν αφορά την στέρησή μου στο δικαίωμα της εκπαίδευσης, ούτως ή άλλως θεωρώ ότι τα πανεπιστήμια είναι χώροι περιστολής του ανθρώπινου πνεύματος και δημιουργίας ανθρώπων πειθήνιων.(...)

Το ότι ο Ρωμανός και οι δικηγόροι του γνωρίζουν άριστα το παιχνίδι της επικοινωνίας το έχουμε καταλάβει από την πρώτη στιγμή. Το γιατί το ΒΗΜΑ όμως επιλέγει μια τόσο ανεύθυνη στάση είναι ένα πολύ πιο σημαντικό πρόβλημα προς διερεύνηση.

4 σχόλια:

 1. αναρχοσυνδικαλιστής8 Δεκεμβρίου 2014 - 12:08 μ.μ.

  Ποια επικοινωνία μωρέ σκατόψυχοι; Επικοινωνία είναι η απεργία πείνας; Ο Ρωμανός ρισκάρει τη ζωή του για μερικές "ανάσες ελευθερίας". Τόσο πολύ απειλεί την κοινωνία που θα τον αφήσουμε να σαπίσει χωρίς άδειες 10 χρόνια στο κελί; Αφού η -συντηρητικότατη και δεξιότατη- ελληνική κοινωνία βλέπει με συμπάθεια τον 20χρονο Ρωμανό και το αίτημά του. Η ... προοδευτική parapolitiki.com τι ζόρι τραβάει; Μήπως έχει στην κατοχή της τίποτα τραπεζικές μετοχές;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. "Απεργια πεινας ξεκινα ο μικρος Κωστάκης, εως οτου ο Αι Βασιλης του φερει ενα ολοκαίνουριο iPad."

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ανεύθυνη εννοείς ότι είναι επιπόλαια και δεν κρύβει σκοπιμότητα;
  Μου πήρε καιρό για να καταλάβω την φράση "Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τη γλώσσα για να κρύψουν τις σκέψεις τους" ( Νομίζω την έχει πει ο Σαιν Ζυστ).
  Μη παρασύρεστε από τις ωραίες διατυπώσεις.(Αναφέρομαι στο Βήμα).Το λογικό βεβαίως είναι να κρίνουμε τον άλλο από αυτά που λέει.Μια εφημερίδα όμως δικαιούμαστε να την κρίνουμε για εκείνα που όφειλε να γράψει και από σκοπιμότητα τα παραλείπει.
  Η αστική προέλευση του Ρωμανού ("δικό μας παιδί") εξηγεί για μένα πολλά όχι βεβαίως όλα.
  Δεν θέλω να εξαντληθώ σε παραδείγματα (αμέτρητα), που δείχνουν την αθλιότητα της "Αστικής Τάξης " -συμβατικός χαρακτηρισμός διότι δεν υπάρχει Αστική Τάξη στην Ελλάδα -στην χώρα μας και ειδικά η "Αστική Τάξη" των Αθηνών που έχει περίπου ιδιοκτησιακή αντίληψη για το κράτος.
  Εναγωνίως περιμένω κάποιο τροϊκανό να βγάλει βιβλίο όπου θα αποκαλύπτει την εν Ελλάδι αθλιότητα. Διαβάζουμε βεβαίως κατά καιρούς τα άθλια.Χάνονται όμως στα άλλα γεγονότα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Γιατί υπάρχει μια πολύ μεγάλη αγάπη για κάθετι αριστερό στη χώρα. Αν κάποιος χέσει στο Σύνταγμα και είναι αριστερός της διανόησης θα είναι ιερά τα σκατά αυτά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή