Θα μπορούσε ο Βενιζέλος να είναι ο διάδοχος του Σαμαρά στην ηγεσία της Ν.Δ;

8.12.14


Στην προηγούμενη συνύπαρξη του Ευάγγελου Βενιζέλου με τον Αντώνη Σαμαρά στην αίθουσα της Βουλής, είχα σχολιάσει ότι η ομιλία του μου θύμισε περισσότερο κάποιον που τοποθετείται ως υφυπουργός Οικονομικών του Αντώνη Σαμαρά.

Χθες, τα πράγματα ήταν ακόμα χειρότερα. Σε μια ομιλία έκτασης 3794 λέξεων, η λέξη «ΠΑΣΟΚ» ακούστηκε μονάχα δυο φορές στο τέλος της τοποθέτησης του, σε μια πρόταση γεμάτη αφόρητα κλισέ:

Στο πλαίσιο αυτό -και τελειώνω, κύριε Πρόεδρε- ο ρόλος του ΠΑΣΟΚ είναι ο ρόλος του εγγυητή, όχι απλά της κυβερνητικής, αλλά της εθνικής σταθερότητας και αυτό δεν τελεί υπό αίρεση ή προθεσμία. Είπα και προχθές, μιλώντας σε ένα κομματικό, παραταξιακό μας όργανο, ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα τροφοδοτήσει την αβεβαιότητα μετά την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Δεν θα το επιτρέψουμε. Δεν θα το επιτρέψω προσωπικά.

Έχοντας αναγκαστικά παρακολουθήσει αρκετές ομιλίες του σπουδαίου αυτού πολιτικού άνδρα, είμαι σε θέση με ασφάλεια να καταλήξω στο συμπέρασμα ότι νιώθει πολύ πια άνετα όταν εκπροσωπεί τον Αντώνη Σαμαρά παρά όταν πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων της θέσης του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ.

Ίσως στα σενάρια της επόμενης μέρας για την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας να πρέπει να προστεθεί και το όνομα του.

11 σχόλια:

 1. ΦλωράκηςστηΝΔΜητσοτάκηστοΚΚΕ8 Δεκεμβρίου 2014 - 12:25 μ.μ.

  Θα μπορούσε μόνο με μια προϋπόθεση: ότι θα δεχόμασταν ότι το Σαμαρά τον έκανε πρωθυπουργό ο αυθεντικότερος πασόκος-κατά τη γνώμη μερικών τουλάχιστον που το ψάχνουν πιο γονιδιακά το πράγμα-ο Γιώργος Παπανδρέου! Άρα αν ερχόταν ποτέ η ώρα να διαδεχθεί ο Βενιζέλος το Σαμαρά θα το έκανε σαν να διαδέχεται δυό φορές τον Παπανδρέου.


  Υ.Γ. Προφανώς αυτός που έχει την απορία δεν έχει τη κουλτούρα-ούτε θέλει να την έχει-των κυβερνήσεων συνεργασίας. Αυτό μοιραία θα τον φέρνει αντιμέτωπο σε τέτοιου είδους ερωτήματα: θα μπορούσε ο Καμμένος να διαδεχτεί το Τσίπρα; θα μπορούσε ο Πρόεδρος του γερμανικού SPD να διαδεχθεί τη Μέρκελ στο Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα; και πάει λέγοντας!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Η Ρένα θα είναι offside8 Δεκεμβρίου 2014 - 12:41 μ.μ.

  Το ακόμη πιο κουφό-γουστάααααααααρω! Σε μια καθόλου απίθανη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, να διαδεχθεί το Βαγγέλας το φλώρο! Σκασίλα η όμορφη ξανθιά ε; Θα το ρίξει στο κλασικό σινεμά.Ξέρετε "Θωρηκτό Ποτέμκιν" και τα σχετικά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Μα τι λέει ο άνθρωπος; Ο Σαμαράς έγινε πρωθυπουργός μετά από εκλογές.
  Ο Παπανδρέου έκανε πρωθυπουργό τον Παπαδήμο, αλλά τον έριξε ο Σαμαράς και ο φιλος του ο βαγγελάκης.
  Επίσης, κυβέρνηση συνεργασίας έχουμε, όχι κυβέρνηση ΝΔ. Ο βαγγελάκης έπρεπε να ασκεί κάποιον έλεγχο στο Σαμαρά, όχι να τον καλύπτει στο οτιδήποτε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Αγαπητά Παραπολιτικέ,
  σε συνέχεια της εμπαθούς αρθρογραφίας σου σε βάρος του Βενιζέλου, απόρεια της άκριτης και λαγνοπαθούς ανάγκης σου να στηρίζεις τον Γ.Παπανδρέου σε κάθε περίπτωση, συνεχίζεις να ολισθαίνεις σε χαμηλού επιπέδου κριτικές, παρά το γεγονός ότι έχεις αποδείξει ότι είσαι ικανότατος και αξιόλογος αρθρογράφος.
  Με την ευκαιρία λοιπόν αυτού σου του άρθρου, θα σου πρότεινα να αναρτήσεις και ένα με τίτλο "Θα μπορούσε ο Παπανδρέου να είναι διάδοχος του Κουβέλη ή του Τσίπρα στην ηγεσία της Δημαρ ή του Σύριζα".
  Αν ξαφνιάζεσαι με τις ομιλίες του Βενιζέλου, οι οποίες τα τελευταία 3 χρόνια περιστρέφονται αποκλειστικά γύρω από την εξυπηρέτηση του εθνικού μας προβλήματος, θα έπρεπε τουλάχιστον να σε ξαφνιάσει η παρουσία του Παπανδρέου σε προεκλογική συγκέντρωση στελέχους της Δημαρ πριν της ευρωεκλογές, η παρουσία ΠΑπανδρεικών μεγαλοστελεχών στο πλευρό του Τσίπρα, η γεμάτη κενό λόγου και αιτάσεως δήλωση του Παπανδρεου με την οποία ζητά να πάρει πίσω το κόμμα γιατί είναι το φέουδο που θεωρεί ότι του αξίζει, η οργάνωση συμποσίων διοργάνωσης πολιτικών συμπαιγνίων, η εμμονή του να γίνει πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς για ευνόητους λόγους κ.α.
  Πρόσεξε - δεν σου λέω ότι ο Σαμαράς είναι η λύση ή η αγία μωρά παρθένα. Φυσικά και φέρει ακέραια την ευθύνη του εκτρώματος στην πολιτική ευθύνη του τόπου.
  Αλλά εξίσου μεγάλη φέρνει και ο Παπανδρέου, ο οποίος τώρα επιστρέφει να ζητά πίσω αυτό που θεωρεί ότι του στέρησε ο Βενιζέλος. ενώ στην πραγματικότητα ότι στερήθηκε ήταν αποτέλεσμα της δικής του ανικανότητας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Και όμως παρέδωσε...8 Δεκεμβρίου 2014 - 1:42 μ.μ.

  Καλά! Τότε ας μην έδινε τη ψήφο του ο α-ΓΑΠούλη σας. Ή έστω να την έδινε και να έκανε μια ομιλία στη Βουλή διαχωριζόμενος εκεί που το έκρινε απαραίτητο. Αλλά τι ζητάω ε; Ψύλλους στ'αχυρα. Πιο εύκολο είναι να περάσει καμήλα από τρύπα βελόνας παρά ο Παπανδρέου από κοινοβουλευτικές διαδικασίες-ειδικά άμα δεν μπορεί να τις έχει του χεριού του και όπως θα τον βόλευαν.
  Υ.Γ. Καταλαβαίνεις πολύ καλά τι εννοώ όταν λέω ότι παρέδωσε στο Σαμαρά ο Παπανδρέου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Να θέσω και ένα ακόμη ερώτημα: Είναι πλέον οι ιδεολογίες που καθορίζουν την στάση των πολιτικών;
  Είχα διαβάσει πριν κάμποσο καιρό περίπου την εξής κουβέντα του Μάνου:
  Πείτε μου τι θέλετε να πετύχετε στο χ υπουργείο , βάλτε με επί κεφαλής και εγώ θα το πραγματοποιήσω.
  Με το παράδειγμα μου αυτό θέλω να πω πως από τη στιγμή που η Πολιτική βρέθηκε σε δεύτερο ρόλο προεξάρχουσας της οικονομίας όλα πλέον είναι δυνατά.
  Εδώ πλέον δεν έχουμε πολιτικούς. Έχουμε μάνατζερς. Θυμήθηκα για παράδειγμα την προσχώρηση του Μπούτου στο ΠαΣοΚ,την εποχή του Ανδρέα.Αυτό είναι ένα από τα πολλά παραδείγματα που δηλώνουν πόσο χαλαρή πλέον συνθήκη αποτελεί η ιδεολογία.Εξάλλου είδατε εσείς να γίνονται ιδεολογικές συζητήσεις;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Αυτή η "λύση" του Κουβέλη, είναι το προφανές "συμβόλαιο" του συριζα με τον κυρ Φώτη, αλλά μάλλον μετά τις εκλογές που ο σύριζα πιστεύει οτι θα είναι πρώτο κόμμα, ακόμη και αν χρειαστεί ένα δεύτερο γύρο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Μάλλον δεν υπάρχει το συγκεκριμένο ερώτημα στο νου του Βενιζέλου..

  Του αρκεί να είναι στην εξουσία. Μόνιμος αντιπρόεδρος είναι το όνειρό του...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. ΑΝΕΤΑ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΞΕΡΩ Η ΝΤΟΡΑ ΤΙ ΘΑ ΠΕΙ!!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Δηλαδή επειδή ο Παπανδρέου στηρίζει την συγκυβέρνηση αποδεικνύεται ότι διόρισε πρωθυπουργό τον Σαμαρά;;;; Τι είδους σκεπτικό είναι αυτό;
  Μήπως έριξε και τον Παπαδήμο για να τον κάνει πρωθυπουργό μια ώρα αρχύτερα;
  Διαχωρισμό από πολλές πρακτικές της κυβέρνησης Σαμαρά έχει κάνει πολλές φορές, ακόμη και πρόσφατα. Εχει καταψηφίσει νομοσχέδιά της. Επίσης, έχει αναφερθεί πάρα πολλές φορές στο έργο της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ τη διετία 2009-2011 και στη στάση της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τώρα, τι ακριβώς παραπάνω ζητάς να ειχε κάνει ο ΓΑΠ, δε μπορώ να καταλάβω... Μήπως ό,τι κάνει ο Βενιζέλος που θυμάται να πει κάτι για τη ΝΔ μόνο όταν δέχεται προσωπική επίθεση από κάποιο στέλεχος της ΝΔ;
  Στον Σαμαρά δεν παρεδωσε ο Παπανδρεου. Τον Παπανδρεου τον έριξαν μέσα από το ΠΑΣΟΚ το 2011. Δε μπορούσε να παραμείνει πρωθυπουργός, τι να κάνουμε; Κάποιος άλλος έπρεπε να αναλάβει. Κι επαναλαμβάνω, αυτό που έκανε ο ΓΑΠ ήταν να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας με πρωθυπουργό τον Παπαδήμο (όχι τον Σαμαρά) και προοπτική μακροχρόνιας παραμονής του στην πρωθυπουργία. Όταν ο ΓΑΠ παραιτήθηκε από αρχηγός του ΠΑΣΟΚ κι ανέλαβε ο Βενιζέλος, πήγαμε σε αχρείαστες εκλογές με τα γνωστά αποτελέσματα. Στο Σαμαρά λοιπόν, παρέδωσε την πρωθυπουργία ο Βενιζέλος. Και ο ίδιος ανέλαβε το ρόλο να καλύπτει τον πρωθυπουργό του στο οτιδήποτε, από τις συγκαλύψεις σκανδάλων μέχρι τις ακροδεξιές αποκαλύψεις...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Η παρουσίαση βιβλίου θεωρείται προεκλογική συγκέντρωση...
  Ο Παπανδρέου ζητά να πάρει πίσω το κόμμα...
  Οργάνωση συμποσίων(!) διοργάνωσης πολιτικών συμπαιγνίων...
  Εμμονή για την προεδρία της Σοσιαλιστικής Διεθνούς...
  Και φυσικά ανίκανος ο Παπανδρέου...

  ΑπάντησηΔιαγραφή