Δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα;

17.1.15

Photo credit: Strauhmanis
Στο κάτω κάτω της γραφής, τι θα γίνει αν πάμε στη δραχμή; Δεν έχουμε τίποτα να χάσουμε, παρά μόνον τις αλυσίδες μας. Τα έχουμε χάσει όλα. Το ακούμε πολύ συχνά από ανθρώπους που το επίπεδο των εισοδημάτων τους, ακόμα και μετά τις σοβαρές μειώσεις λόγω κρίσης, δεν δικαιολογεί, αντικειμενικά, μια τέτοια δήλωση.

Πρόκειται για κραυγαλέο ψέμα, για διαστρέβλωση της πραγματικότητας. Όταν μιλάμε για εισοδήματα, τον πρώτο λόγο έχουν οι αριθμοί, όχι οι ιδεοληψίες. Παρά την κρίση, η Ελλάδα σε ό,τι αφορά στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) είναι η 43η πλουσιότερη χώρα του κόσμου, αμέσως μετά τη Φινλανδία και πάνω από χώρες όπως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ουγγαρία και δεκάδες άλλες (στοιχεία για το 2013 από τη Διεθνή Τράπεζα). Σ’ έναν πιο σύνθετο δείκτη, εκείνον της κοινωνικής ευημερίας, που μετράει ο ΟΟΣΑ, για το 2013 η Ελλάδα είναι στην 30η θέση.

Ο ισχυρισμός μεγάλου μέρους της μέσης τάξης ότι πένεται είναι ο θρίαμβος των ιδεοληψιών επί της πραγματικότητας. Είναι ο θρίαμβος της μιζεραμπιλιστικής ρητορείας των φαιοκόκκινων λαϊκιστών επί των αριθμητικών δεδομένων. Είναι η υλική δύναμη που αποκτούν εξωπραγματικές ιδέες όταν απευθύνονται σε πολιτικά ανώριμο ακροατήριο που έχει για δεκαετίες εθιστεί σε πελατειακές πρακτικές, τις οποίες νοσταλγεί και ελπίζει ότι θα επιστρέψουν με τον μανδύα της ριζοσπαστικής αριστεράς. Είναι ο θρίαμβος μιας νεοσταλινικής εσχατολογίας που προέβλεπε ότι ο χειμώνας του 2013 θα ήταν χειρότερος από τον χειμώνα του 1941, όταν πέθαναν χιλιάδες άνθρωποι από την πείνα. Είναι η απόλυτη ηγεμονία του ανορθολογισμού. Είναι στρουθοκαμηλισμός το να μην βλέπει κανείς το επίπεδο διαβίωσης των γειτονικών χωρών και να θεωρεί ότι είναι κεκτημένο δικαίωμα η επίπλαστη ευημερία με δανεικά, τα οποία επιθυμεί να είναι και αγύριστα.

Ένα πειστικό άρθρο του Πέτρου Παπασαραντόπουλου στη Μεταρρύθμιση.

6 σχόλια:

 1. Υπάρχει κάποιος να σταματήσει τον τοίχο ;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Πάντως όταν μετράμε το κατά κεφαλήν ΑΕΠ να έχουμε υπόψιν μας και την ανισότητα, διότι αυτή είναι σχεδόν διπλάσια απ' ότι στην Φινλανδία και η δεύτερη μεγαλύτερη στην Ευρώπη μετά τη Βουλγαρία. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί το κατά κεφαλήν ΑΕΠ να είναι μεγάλο, αλλά το πραγματικό επίπεδο διαβίωσης του μέσου Έλληνα να είναι πολύ πιο χαμηλό στην πραγματικότητα. Για παράδειγμα, η έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ για το 2012 έδειχνε ότι το 19,5% των Ελλήνων ζει "με σοβαρή υλική υστέρηση", ενώ το ίδιο ποσοστό στην Φινλανδία ήταν 2,9% και στην Σλοβακία πχ. 10,5%. To ίδιο έτος, το 60% των νοικοκυριών, δηλαδή μεγάλο μέρος της "μεσαίας τάξης", ζούσε με ισοδύναμη ετήσια δαπάνη κάτω από 12.000 ευρώ (δηλαδή για μια τετραμελή οικογένεια, κάτω από 7.500 ευρώ το χρόνο κατ' άτομο), ενώ το κατά κεφαλήν ΑΕΠ ήταν πάνω από 22.000 δολάρια. Από τότε βέβαια τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα και το κατά κεφαλήν ΑΕΠ μικρότερο.

  Το "δεν έχουμε τίποτα να χάσουμε" είναι πάντοτε παραπλανητικό, αλλά είναι απολύτως εξηγήσιμο γιατί ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού αισθάνεται έτσι. Κατά κύριο λόγο φταίει η ανισοκατανομή του εισοδήματος. Οι ιδεοληψίες δημιουργούνται μετά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Μαλακίας το ανάγνωσμα. Κρίμα τα 2 λεπτά που ξόδεψα να το διαβάσω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Δεν σας φτύνουν, ψιχαλίζει....17 Ιανουαρίου 2015 - 3:51 μ.μ.

  Αυτή τη στιγμή ο Τσιπρας είναι ο μονος που μπορεί να μας απαλλάξει ταυτόχρονα από τη συμμορία της μεταπολίτευσης και τις εμμονές και ιδεοληψίες της αριστεράς Κατά λάθος βέβαια και φυσικά με κάποιο τίμημα. Με αυτον κλεινει ο ιστορικός κύκλος της ατέλειωτης παρακμής και κάθε καλός πατριώτης οφείλει να τον στηρίξει σε αυτές τις εκλογες δίνοντας του ξεκάθαρη εντολή και αυτοδυναμία. Θεωρώ μάλιστα ότι θα είναι ο τελευταίος ανεπάγγελτος πρωθυπουργος. Πολύ καλο για να είναι αληθινό αλλα η ελπίδα πεθαινει τελευταία

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Ξέρεις αγαπητή παραπολιτική, έχει πάντα ενδιαφέρον να ψάχνεις ΠΟΙΟΣ γράφει αυτό που διαβάζεις και ΓΙΑΤΙ τα γράφει. Διάβασα το άρθρο από την πηγή που παρέθεσες και εντυπωσιάστηκα επό τη βεβαιότητα του συγγραφέως για τα δεινά που θα μας βρουν ώς έθνος στην περίπτωση που φύγει η παρούσα κυβέρνηση. Κι έχει σημασία που λέω να φύγει η παρούσα κυβέρνηση δλδ το πασοκ και η νδ γιατι-κι εδώ έρχομαι στο ενδιαφέρον, ο συγγραφέας φένεται πως έχει ιδιαίτερο λόγο να μη φύγει από την εξουσία η δικομματική κυβέρνηση. Όπως μπορεί να διαπιστώσει κανείς διαβάζοντας το βιογραφικό του, είναι ιδρυτικό μέλος του "Κέντρου για τη ...Δημοκρατία και τη Συμφιλίωση στη Νοτιανατολική Ευρώπη (CDRSEE με ιδρυτή τον Μάθιου Νίμιτς και μέγα χορηγό τον Τζώρτζ Σόρος ) και γενικός γραμματέας της "Ένωσης για τη ...Δημοκρατία στα Βαλκάνια (ελληνικό παράρτημα της πρώτης ΜΚΟ). Μάλιστα...Με λίγο δε παραπάνω ψάξιμο στο διαδίκτυο μαθαίνει κανείς ότι η εν λόγω ΜΚΟ η οποία λειτουργεί συνεχώς από το 2000 (επί πασοκ και νδ βεβαίως βεβαιως) ανήκει σε αυτές που μόλις πριν κανα δυο χρόνια μάθαμε ότι ξαφρίζανε τα δημόσια ταμεία με επιχορηγήσεις για ανύπαρκτο έργο όπως η..προώθηση της Δημοκρατίας στα Βαλκάνια και άλλα τέτοια ωραία συναφή. Μάλιστα από άρθρο της εφημερίδας Θεσσαλονίκη διαβάζει κανείς ότι το 2003 έλαβε 500.000 ευρώ χωρίς να αναφέρεται πουθενά που τα διέθεσε. http://www.makthes.gr/news/reportage/70286/
  Και είναι βεβαίως και στην περιβόητη λίστα με τις 398 ΜΚΟ που επιχορηγούνταν από το δημόσιο κορβανά
  http://s.protagon.gr/resources/toolip/doc/2014/02/18/mko_list.pdf

  Υποθέτω κι εγώ με τη σειρά μου ότι με κυβέρνηση σύριζα θα είναι κομματάκι δύσκολο να ...προβωήσει τη δημοκρατία στα βαλκάνια ε;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Καλά, ας απαλλαγεί πρώτα ο ίδιος από τις δικές του αριστερές εμμονές και μετά απαλάσσει και τον τόπο από αυτές.

  ΑπάντησηΔιαγραφή