Ολόκληρη η διακήρυξη του Κινήματος του Γιώργου Παπανδρέου

3.1.15


Στη σελίδα του κόμματος στο Διαδίκτυο αναρτήθηκε πριν από λίγο ολόκληρη η διακήρυξη του Κινήματος του Γιώργου Παπανδρέου ο οποίος και καλεί τους πολίτες να την υπογράψουν ηλεκτρονικά.

Ολόκληρο το κείμενο μπορείτε να το διαβάσετε εδώ. Nα η αιχμηρή έναρξη του:

Το 1974, μετά την εθνική τραγωδία της Κύπρου και την κατάρρευση της δικτατορίας, λαϊκή απαίτηση έγινε η απελευθέρωση της Ελλάδας. Όραμα του λαού μας, να απεξαρτηθούμε από τη «ρίζα της συμφοράς»: την εξάρτησή μας από ξένες δυνάμεις που ήθελαν κυβερνήσεις πιόνια, δημοκρατίες ελεγχόμενες και λαούς υποταγμένους. Η απεξάρτησή μας αποτελούσε όρο και ελάχιστη προϋπόθεση για να εδραιωθεί η λαϊκή κυριαρχία αλλά και να πραγματοποιηθεί η κοινωνική δικαιοσύνη.

Σήμερα, το 2015, o κύκλος της μεταπολίτευσης κλείνει.

Απαίτηση των Ελλήνων πολιτών, είναι η απελευθέρωσή μας από μια νέα εξάρτηση, που έχει τη ρίζα της στην αιχμαλωσία των δημοκρατικών μας θεσμών. Αιχμαλωσία από μηχανισμούς ενός οικονομικού, πολιτικού και μιντιακού κατεστημένου, που υπηρετείται από ένα πελατειακό σύστημα διακυβέρνησης.

Παρά τα μεγάλα επιτεύγματα των προοδευτικών κυβερνήσεων της μεταπολίτευσης, πελατειακές δομές, αντιλήψεις, νοοτροπίες και συμπεριφορές, επιβιώνουν, διαχέονται και κυριαρχούν. Αυτές ευθύνονται για την υπονόμευση των δημοκρατικών λειτουργιών, την περιθωριοποίηση του πολίτη από την πολιτική, την εξάρτηση της αυτοδιοίκησης από ένα συγκεντρωτικό κράτος, τη γιγάντωση των κοινωνικών ανισοτήτων, τη στρεβλή ανάπτυξη και τελικά, τη σπατάλη του πλούτου και των δυνάμεων του Ελληνικού λαού.

Οι στρεβλώσεις και οι εξαρτήσεις αυτές, αντί να αντιμετωπιστούν δημιουργώντας ένα κράτος δικαίου, ενισχύθηκαν συνειδητά από συντηρητικές κυβερνήσεις. Ο τρόπος διακυβέρνησης της χώρας από τη συντήρηση μας κατέστησε ευάλωτους στη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση και έκθετους όσον αφορά στην εκπλήρωση των ευρωπαϊκών μας υποχρεώσεων. Πέραν του ότι παρέδωσε ελλείμματα και χρέη, υπονόμευσε τη διεθνή μας αξιοπιστία και οδήγησε τη χώρα στα πρόθυρα μιας νέας εθνικής τραγωδίας, στο φάσμα μιας χρεοκοπίας, και την κοινωνία σε μια σκληρή δοκιμασία.

Σήμερα, η απαίτηση των Ελλήνων πολιτών για απελευθέρωση από τα δεσμά αυτού του πελατειακού συστήματος μπορεί και πρέπει να μετασχηματιστεί σε ένα κίνημα αξιών.

16 σχόλια:

 1. Γιώργο ευχαριστώ πολύ,


  φιλικά και συντροφικά


  Alexis Tsípras

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Είτε έβγαινε ο Γιώργος, είτε έμενε μέσα στο ΠΑΣΟΚ, το ένα και το αυτό!!
  Λάθος αναλύετε την πολιτική πραγματικότητα!
  Δεν καταλαβαίνετε βρε πασόκια, ότι το πρόβλημα δεν είναι ο Γιώργος ή ο Βαγγέλας, αλλά ότι έχετε πεθάνει πολιτικά! Η ιδεολογία σας (η σοσιαλδημοκρατία δηλαδή - την οποία μέχρι και ο Ανδρέας χαρακτήριζε "δεξιά") έχει ηττηθεί! Δεν έχετε πλέον κοινωνικές αναφορές, δεν έχετε το λαϊκό στοιχείο μαζί σας, διότι απλούστατα η σοσιαλδημοκρατία και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη έχει παραδοθεί στον νεο-φιλελευθερισμό, με αποτέλεσμα τα κόμματά σας, να είναι πλέον ολοφάνερα Κεντροδεξιά!

  Δεν μπορείτε πλέον να εκφράσετε τίποτα νέο στην Ελλάδα, στην Ευρώπη, στον κόσμο, πόσο μάλλον τον λαό, τους μη-προνομιούχους!

  Το νέο έρχονται πια να το εκφράσουν νέες δυνάμεις από την Αριστερά και τα κινήματα πολιτών, οι δυνάμεις του "σοσιαλισμού του 21ου αιώνα", σαν τον ΣΥΡΙΖΑ και το PODEMOS, που θα συγκρουστούν σε όλα τα μέτωπα με τον κυρίαρχο νεο-φιλελευθερισμό της δεξιάς και να είστε βέβαιοι ότι θα νικήσουν, γιατί το δίκιο είναι με το μέρος τους, το δίκιο είναι με το μέρος των λαών και όχι των τραπεζιτών, των μονοπωλίων και των αγορών!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ευχή και κατάρα3 Ιανουαρίου 2015 - 7:56 μ.μ.

  Χέρι-χέρι με τη Γιάννα, που κρατά κόκκινη κροκό τσάντα στο χέρι! Αν ξεκινάς μια τέτοια αστεία ανάλυση τότε για τον 21ο αιώνα κόψε φάτσες και μέτρησε ποιοι θα πάιξουν το ρόλο του Άκη, ποιοι του Μαντέλη, ποιοι του Τσουκάτου. Έχω κάποιους υπόψη μου που τους βλέπω να γυαλίζει το μάτι τους για λούσα και ντόλτσε βίτα αλλά δεν είναι σωστό να τους αναφέρω πριν κάνουν την έφοδο τους. Άσε φίλε μου, το ήθος και η Αριστερά του που θέλεις να μας πλασάρεις έχει πνιγεί στο μπολ του πάγου του salon de bricolage!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Πασόκια, δεν έχετε καταλάβει ότι άλλη είναι η ηθική μας, εμάς της Αριστεράς. Όσο και να προσπαθείτε να βρείτε σε εμάς Τσοχατζόπουλους και Μαντέληδες δεν θα τους βρείτε, γιατί αυτοί όπως και τα κόμματά σας είναι αστοί, κεντρώοι, αλλά αστοί. Δεν ήταν ποτέ Αριστεροί. Αυτοί βουτάνε το χέρι στο μέλι και όχι αγωνιστές της Αριστεράς με χρόνια εξοριών και φυλακίσεων και με το ιδιαίτερο ήθος της Αριστεράς!
  Μην μας συγκρίνετε παρακαλώ με την αστική ανηθικότητα σας.
  Είναι γελοίο και ο κόσμος δεν τα χάφτει αυτά !!

  Η ηθική της Αριστεράς, η ανιδιοτέλειά της, είναι το πλεονέκτημά της, κάτι που εσείς οι αστοί δεν είχατε ποτέ και γι' αυτό δεν μπορείτε να την κατανοήσετε και νομίζετε ότι όλοι είναι σαν τα μούτρα σας!

  Ε όχι, δεν είμαστε όλοι ίδιοι!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. ευχή και κατάρα3 Ιανουαρίου 2015 - 9:14 μ.μ.

  Να τα πεις στο Κοτσακά αυτά, τον υπαρχηγό του Άκη. Εμάς άσε μας. Από λαμόγια έχουμε πια ξεμείνει πια οριστικά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Δυστυχώς για εσάς όμως, ξεμείνατε και από... ψηφοφόρους, για τους λόγους που σας ανέλυσα παραπάνω!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. ευχή και κατάρα4 Ιανουαρίου 2015 - 1:15 π.μ.

  Είναι οι λόγοι που σας φέραν τα λαμόγια. Στα λόγια μου έρχεσαι λοιπόν.(μ'αρέσει ότι δεν αμφισβητείς ότι σας ΄΄εχουν έρθει ούτε αγανακτείς γι'αυτό-μια χαρά τα πας. Το αριστερό σου ήθος τόχεις πάει περίπατο σε δρόμους... ανοχής!)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Ο ηρωικός ηγέτης της Δημοκρατίας και της Διαύγειας, ο Γιώργος Παπανδρέου έκανε το χρέος του ως όφειλε, απέναντι στη Δημοκρατία και στη μνήμη του πατέρα του. Νέο ελπιδοφόρο ξεκίνημα, με όραμα, με σχέδιο, με Δημοκρατία, με διαφάνεια, συμμετοχικά, κινηματικά. Σαν λυτρωτής-απελευθερωτής στέλνει τις καλτσοδέτες σπίτια τους. Πάμε όλοι μαζί οι δημοκράτες πολίτες κόντρα στη δεξιά και αριστερή συντήρηση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Για ποιά αριστερά μιλάς φίλε μου;
  Την κομμουνιστική του υπαρκτού; Αυτή κατέπεσε και κατέλειπε μόνον ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟΥΧΟΥΣ και νεολαία με μπόλικους ΓΚΕΣΤΑΜΠΙΤΕΣ. Ασε που 74 χρόνια ...σοσιαλιστικής διαπαιδαγώγισης το μόνο που κατάφερε ήταν αν γεμίσουν ΣΒΕΤΛΑΝΕΣ όλες οι χώρες..
  Μηπως μιλάς για την άλλη την ΕΥΡΟΚΟΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ του Μπερλίνγουερ[Ιταλία], Σαντιαγο Καρίγιο[Ισπανία], Ζώρζ Μαρσαί[Γαλλία]... Την κατάντια την βλέπεις καθημερινά..
  Δεν πιστέυω να μιλάς για την αριστερά του ΚΙΜ ΙΛ στην Κορέα και την άλλη του Φιντέλ; Στη μία υπάρχει εκτραχηλισμός και τρομοκρατία[τύφλα ναχει ο Μπέρια] και στην άλλη φτηνή γυναικεία σάρκα για τους ..τουρίστες..
  Για ποιά αριστερα κάνει λόγο; του ΓΚΑΣ ΧΩΛ στίς ΗΠΑ; Ασε καλυτερα..
  Αν μιλάς για την καθεστωτική αριστερά της Ελλάδας η οποία χαρη στο ΠΑΣΟΚ κατάλαβε το υπουργείο πολιτισμού και λοιπές κρατικές ΚΑΛΟΑΜΟΙΒΟΜΕΝΕΣ ΘΕΣΕΙΣ... το καταλαβαίνω αυτή είναι αριστερά με ήθος. έχει πίσω από τα καγκελα και έναν τ. πρόεδρο τοτυ ΤΣΠΕΑΘ με τα δομημένα ομόλογα του ταμείου.
  Το κοινωνικό κράτος για το οποίο ξεσκίζεστε να φωνάζετε ότι διαλύεται εδώ και 4 χρόνια ,το ΕΚΑΝΕ ΤΟ ΠΑΣΟΚ.
  Ούτε ο
  Κ. Καραμνλής με το διαρκές λιτότης- λιτότης, ούτε ο Μητσοτός με το 14+14= 0.
  Αρκετά σας ανεχθήκαμε και σας και τους άλλους.
  Ας όψονται τα πεινασμένα βρομόσκυλα και τα λαμόγια εντός και εκτός φυλακής του ΠΑΣΟΚ που κηλίδωσαν μία γενιά ολάκερη που εβαλε ψυχή και σώμα στον αγώνα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Πες κι άλλα μεγάλε, δεν φτάνουν αυτά είναι πολύ λίγα για τον τεράστιο ΓΑΠ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Σου έθιξα τον προικοθήρα; Συγγνώμη αν είπα και μια κουβέντα παραπάνω για τον σώγαμπρο Αντώνη Βενιζέλο. Ο Θεός να τον αναπαύσει. Τα συλλυπητήριά μου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Ούτε αυτά δε φτάνουν, πες κι άλλα μας αρέσουν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Είστε πραγματικά για λύπηση πλέον, αγαπητά πασόκια μου...

  Έχετε υιοθετήσει πλήρως την δεξιά ρητορική, τον αντι-αριστερό λόγο της δεξιάς και τον σπηλαιώδη αντικομμουνισμό της, αυτόν του εμφυλίου.

  Γίνατε πλέον δεξιοί, ως "άλλοι οννεδίτες", το έχετε καταλάβει;;
  Κρίμα...

  Πάντως ένα είναι σίγουρο! Μετά τον εναγκαλισμό σας με τον νεοφιλελευθερισμό και την απόλυτη δεξιά στροφή σας, με τον Μπλερ, τον Σρέντερ και τώρα τον Ολαντρέου, είστε πεθαμένοι πολιτικά!

  Το μέλλον είναι η Νέα Αριστερά των κινημάτων, του 21ου αιώνα!! Η μόνη εναλλακτική λύση των λαών στην άνοδο της ακροδεξιάς!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Και υπήρχαν εποχές, τέλη του 70 και δεκαετία του 80, που είχατε σε όλα τα γραφεία σας, στις συνοικίες, κρεμασμένα στον τοίχο, δύο πορτρέτα:

  Ένα του Καρλ Μαρξ και ένα του Μεγάλου Άρη Βελουχιώτη!

  Κρίμα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Για την ταμπακιέρα δεν μας είπες τίποτα!! Ποιά αριστερά των κινημάτων; Μπορείς να μας την περιγράψεις σε όρους πολιτικής πρακτικής; Πως απαντάει η αριστερά των κινημάτων στα προβλήματα που απασχολούν τον κόσμο σήμερα;
  Μάλλον ουτοπικά τα προσεγγίζεις ΝΙΚΟΛΑΣ.
  Το κάναμε κι εμείς στα νιατα μας αλλά ο μέγα Αδρέας Παπανδρέου με έκραξε ως αιθεροβάμμονες και μας παρέπεμψε στον ουτοπικό σοσιαλισμό του ΖΕ ΣΙΜΟΝ και του ΦΟΥΡΙΕ....

  ΑπάντησηΔιαγραφή