«Όντως η Γερμανία θεωρεί ότι μπορεί να αντέξει την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη»

11.1.15

Photo credit: Glyn Lowe
Ένα δισέλιδο ρεπορτάζ στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel επανέφερε στο προσκήνιο με μεγαλύτερη ένταση από ποτέ το ενδεχόμενο ενός Grexit, υποστηρίζοντας μάλιστα πως η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί ότι η Ευρωζώνη θα μπορούσε να βγει αλώβητη από μία τέτοια εξέλιξη, σε περίπτωση που κερδίσει τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σε συνομιλίες με Γερμανούς δημοσιογράφους κατά πόσον αυτού του είδους οι διαρροές ευσταθούν ή αποτελούν μοχλό πίεσης προς τους Ελληνες ψηφοφόρους, η εικόνα είναι ανάμεικτη.

«Ισχύει απολύτως. Δεν μπλοφάρουν (οι Γερμανοί). Φυσικά δεν πρόκειται να το παραδεχθούν ποτέ δημοσίως, εξ ου και οι διαψεύσεις. Δεν πιστεύω, όμως, ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα καταφέρει να διαπραγματευθεί το χρέος. Χωρίς έξοδο από το ευρώ, δεν θα υπάρξει “κούρεμα”», λέει κατηγορηματικά στην «Κ» ο Βόγλφγκανγκ Μουνχάου, αρθρογράφος των Financial Times και του Spiegel.

Από την πλευρά του ένας από τους υπογράφοντες το επίμαχο ρεπορτάζ εξηγεί: «Δεν είναι ότι η γερμανική κυβέρνηση μας παραγγέλνει κάποια δημοσιεύματα για να δημιουργήσει κλίμα. Γράψαμε τη σχετική είδηση ύστερα από ενδελεχή έρευνα, για να ενημερώσουμε τους αναγνώστες μας, όχι για να επηρεάσουμε τις εξελίξεις» και καταλήγει: «Οντως η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί πως η Ευρωζώνη μπορεί να αντέξει μία έξοδο της Ελλάδας από αυτήν. Ταυτόχρονα, όμως, δεν θα είχε καμία αντίρρηση αν αυτή η στάση ωθούσε τους Έλληνες ψηφοφόρους να ξανασκεφτούν πώς θα ψηφίσουν». Συνεπώς, κατά τη γνώμη του, αληθεύουν αμφότερες ερμηνείες.

Ένα πολύ ενδιαφέρον ρεπορτάζ της Ξένιας Κουναλάκη στην Καθημερινή.