Τέλος το παραμύθι περί «ευρωπαϊκού Νότου»: Ισπανία και Πορτογαλία διαφοροποιούνται από τον Τσίπρα

30.1.15


Αυστηρό μήνυμα στη νέα ελληνική κυβέρνηση απέστειλαν η Πορτογαλία και η Ισπανία, δύο εκ των αποκαλούμενων «χωρών του ευρωπαϊκού Νότου», καλώντας την Ελλάδα να απορρίψει κάθε πιθανότητα διενέργειας ευρωπαϊκού συνεδρίου για το χρέος και, επιπρόσθετα, να μην έλθει σε ρήξη με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Πέδρο Πάσους Κοέλιου, μιλώντας στο Κοινοβούλιο της χώρας δήλωσε κατηγορηματικά πως η Πορτογαλία δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε ένα ευρωπαϊκό συνέδριο για αναδιάρθρωση των χρεών.

«Η Πορτογαλία, η Ιρλανδία αλλά και η Ισπανία εφάρμοσαν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και συνεχίζουν να το πράττουν. Δεν υπάρχει περίπτωση να προκαλέσουμε τρόμο σε επενδυτές με ένα συνέδριο που θα ασχοληθεί με διαγραφή χρέους στην ΕΕ. Μπορεί να έχουμε υψηλό χρέος, αλλά είναι βιώσιμο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πορτογάλος πρωθυπουργός.

Ταυτοχρόνως, ο υφυπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, Ινίγκο Φερνάντες Ντε Μέσα, σε συνέντευξή του στο δίκτυο Europa Press κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να συμφωνήσει σύντομα με την τρόικα σε ένα «αξιόπιστο και ισχυρό πρόγραμμα» με στόχο την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Ο κ. Ντε Μέσα υπενθύμισε πως η Ισπανία υπήρξε εξαιρετικά γενναιόδωρη προς την Ελλάδα, παρέχοντας της πιστώσεις 26 δισ. ευρώ, όσο δηλαδή κοστίζουν στο ισπανικό κράτος τα επιδόματα ανεργία για έναν ολόκληροι χρόνο.

Το ρεπορτάζ στο Voria.gr. Την ώρα που τα ελληνικά ΜΜΕ ασχολούνται με το να γίνουν πιο αρεστά στη νέα κυβέρνηση, η Ελλάδα απομονώνεται πλήρως από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης.