Το Ποτάμι τάζει αυξήσεις και διαφωνεί με τον τρόπο υπολογισμού των πλεονασμάτων

2.1.15


Το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι παραμένει ο Νο1 πόθος του Ποταμιού, κάτι που λογικά έχει αρχίζει να επηρεάζει τις θέσεις του κόμματος, αν υποθέσουμε ότι πρόκειται πράγματι για κόμμα κι ότι έχει συγκεκριμένες θέσεις.

Στην τελευταία ομιλία του, ο Σταύρος Θεοδωράκης, μεταξύ άλλων ανέφερε:

Το ελάχιστο μηνιάτικο – 480 ευρώ – είναι ένα προκλητικά χαμηλό ποσό. Οι μισθοί στην Ελλάδα θα πρέπει να επιστρέψουν στα προ κρίσεως επίπεδα με αυξήσεις 5% το χρόνο υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα θα έχει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Δηλαδή αν έχουμε 0,5% ή 1% ανάπτυξη, θα πρέπει αμέσως να πάρουν αυξήσεις 5% οι εργαζόμενοι και μάλιστα αυτό θα επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο! Είναι αμφίβολο αν μέχρι και στην Κουμουνδούρου σκέφτονται να προτείνουν κάτι τέτοιο.

Προς το τέλος της ομιλίας του, αυτός ο σπουδαίος ηγέτης, που απεχθάνεται τον λαϊκισμό, συμπλήρωσε:

Άμεση επέκταση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος ώστε να καλύψει όλες τις οικογένειες που πραγματικά ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Τα πλεονάσματα αρχίζουν να μετράνε αφού πρώτα όλοι έχουν εξασφαλίσει φαγητό – στέγη – ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και πρόσβαση στην εκπαίδευση.

Άραγε αυτοί οι διάφοροι «φιλελεύθεροι» και «μεταρρυθμιστές» που θέλουν να μας προστατέψουν με τον ΣΥΡΙΖΑ και έχουν βρει στέγη στο Ποτάμι, συμφωνούν με τον τρόπο υπολογισμό των πλεονασμάτων που πρότεινε ο Σταύρος Θεοδωράκης; Ο Λαφαζάνης πάντως σίγουρα συμφωνεί.

9 σχόλια:

 1. Νομίζω ότι τον αδικείς σε σχέση με την δεύτερη δήλωση. Αυτό που καταλαβαίνω ότι λέει είναι ότι τα πλεονάσματα έχουν σημασία μόνο εάν έχεις εξασφαλίσει σε όλους τα βασικά. Και έχει δίκιο – νομίζω ότι το Ποτάμι είναι το μόνο κόμμα που επιμένει να αναδεικνύει το θέμα του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και αυτό πρέπει να του αναγνωριστεί.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ο άνθρωπος λεει οτι το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα πρεπει να εφαρμοστεί για όλους που το χρειάζονται . Και αυτο ειναι στο μνημονιο , και πιέζει η τροικα για αυτο αλλα ποτε δεν το εφάρμοσε η ΝΔ ούτε το ΠΑΣΟΚ. Εχει απολύτως δίκιο.

  Οσο για το κατώτατο μισθό, εδω όντως λιγο λαϊκίζει αλλα τουλαχιςτον βάζει προϋπόθεση την ανάπτυξη ενω το ΣΥΡΙΖΑ θελει να το αυξήσει στα 750 ευρω αμέσως ..

  Ξέρουμε ολοι οτι κάποιο προσωπικό θεμα εχετε με αυτο το κόμμα και αυτον τον άνθρωπο αλλα προσπαθήστε να μην γράφετε οτι σας κατεβαίνει .

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ...και παλληκάρια2 Ιανουαρίου 2015 - 10:26 π.μ.

  Ο Βαλλιανάτος, ο αυτοκράτορας του ξεφωνήματος, με το όχι και τόσο αδιάφορο ποινικό μητρώο, στο Ποτάμι! Ανακύκλωση σκουπιδιών από το Ποτάμι λοιπόν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Και το ποτάμι σου φταίει;
  Δηλαδή μόνο το κόμμα του ΓΑΠ θα σου αρέσει μου φαίνεται.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Με τέτοιους υπολογισμούς όμως δε θα υπάρχουν πλεονάσματα, οπότε δε θα ισχύει η πρώτη δήλωση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Τα αυτονόητα λέει και ο Θεοδωράκης και ο Τσίπρας για τους μισθούς.
  Τα 490 ευρώ για τους ανω των 25ετών και 430 ευρώ για τους κάτω των 25 είναι απαράδεκτα.
  Στην αμείλικτη όμως πραγματικότητα τα νούμερα αυτά θεωρούνται πολύ υψηλά από ΔΝΤ και κομισιόν. Και όταν ζούμε σε μια εποχή που μισθοί που δεν εξασφαλίζουν τροφή και στέγη θεωρούνται υψηλοί, αντιλαμβανόμαστε όλοι τι πιθανότητες έχει η εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Πως είναι δυνατόν κάποιος που εργάζεται να μη μπορεί να εξασφαλίσει τροφή και στέγη, και να μπορεί να το κάνει κάποιος που δεν εργάζεται ;
  Αρα ναι παραπολιτικέ. Οι πολιτικοί που λένε αυτά τα πράγματα λαϊκίζουν κι' εσυ σταθερά του ξεσκεπάζεις.

  Αναρωτιέμαι όμως :

  Οι λαϊκίζοντες πολιτικοί είναι το πρόβλημα μας ή οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές της εε που απειλούν πλέον την ίδια την επιβίωση μας και για τις οποίες δε λες ποτέ κουβέντα ;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Άντε πάλι! Τι είπε ο ΣΘ; Όταν και ΜΟΝΟΝ όταν η Ελλάς μπει σε θετικούς ρυθμούς αναπτύξεως, θα πρέπει να επιστρέψουν οι μισθοί εκεί που ήταν.

  Πώς , όμως; Μονομιάς; ΟΧΙ !!!

  Αλλά με ρυθμό 5% τον χρόνο, δηλαδή σε 9 χρόνια περίπου!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Όποιος ισχυρίζεται ότι με 26% ανεργία γίνεται να αυξηθούν οι μισθοί είναι ή άσχετος ή ψεύδεται συνειδητά. Αυτό γιατί οι αυξήσεις θα είναι στα χαρτιά. Στη πράξη ελάχιστοι θα τις δώσουν.
  Η μόνη δυνατότητα αύξησης, που ίσως υπάρχει, είναι για τον κατώτατο μισθό των νεοεισερχομένων στην αγορά εργασίας. Αυτός θα μπορούσε να αυξηθεί αλλά με αντίστοιχη μεγαλύτερη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που θα μείωναν το εργοδοτικό κόστος. Αυτό θα ισοδυναμούσε όμως με ταυτόχρονη μείωση των συντάξεων.
  Διαφορετικά, το να αυξάνεις τους μισθούς και συγχρόνως να υπόσχεσαι ότι θα μειώσεις την ανεργία, σε συνθήκες όπως αυτές που βιώνει η ελληνική οικονομία, αποτελεί την επιτομή της πολιτικής αρλουμπολογίας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Μα ήδη φέτος έχουμε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης....

  ΑπάντησηΔιαγραφή