Η ρήξη με την Ευρώπη μοιάζει πιο πιθανή από ποτέ

11.2.15


Η διαδικασία των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης ολοκληρώθηκε με την ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ο οποίος και επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω από τις προτάσεις του κόμματος του ως προς τη χρηματοδότηση της χώρας.

Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε ότι δεν δέχεται καμία παράταση του Μνημονίου, επιμένει στην πρόταση για πρόγραμμα-γέφυρα και δεσμεύτηκε ότι δεν πρόκειται να ληφθεί απολύτως κανένα μέτρο λιτότητας.

Ακούσαμε ξανά πάρα πολλά πράγματα στο όνομα του λαού και της εθνικής αξιοπρέπειας τα οποία προσωπικά με ανησυχούν, καθώς η συγκυρία απαιτεί γενναίους ηγέτες και όχι ψυχολογικά φορτισμένους πολιτικούς.

Με τα αποψινά δεδομένα φαίνεται ότι δεν πρόκειται καμία χώρα της Ευρωζώνης να στηρίξει τις διεκδικήσεις μας και ο χρόνος για την επίτευξη συμφωνίας μειώνεται. Μένει να δούμε αν θα υπάρξει κάποια θετική έκπληξη υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας είτε από την πλευρά των εταίρων μας είτε από την πλευρά της κυβέρνησης.

11 σχόλια:

 1. Μια χαρά τα είπε ο ''μικρός!Και η προσωπική σου γνώμη ειλικρινά δεν μας ενδιαφέρει!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Εισαι σοβαρή ρε Παραπολιτική;


  Ποιά σοβαρή χώρα της κυβέρνησης θα δώσει ανοχή και στήριξη, στην πιο γραφική και λαϊκίστικη κυβέρνηση στην Ευρώπη μεταπολεμικά;


  Το ερώτημα που προκύπτει είναι τι είδους κυβέρνηση
  είναι αυτή που έχει φτιάξει ο κ. Τσίπρας και που οδηγεί τη χώρα; Η
  επιστροφή στους "δημοκρατικούς συνεταιρισμούς" (κομματικούς γράφε) και
  τα "αγροτοδιατροφικά συμπλέγματα" που στηρίζονται σ' αυτούς, είναι μια
  από τις πολλές αντιμεταρρυθμίσεις που εύλογα εισηγείται ο κ. Λαφαζάνης.  Αλλά όχι η μόνη.  Από
  κοντά πάμε να ξαναζήσουμε όλες τις αποτυχίες του κρατισμού στην Ελλάδα.  Η
  υπερήφανη ΔΕΗ -με τους παχυλούς μισθούς και συντάξεις- το ασφαλιστικό
  ταμείο της οποίας μας κόστισε ως φορολογούμενους πάνω από 5 δις,
  παραμένει στους Φωτόπουλους και προχωρά και σε προσλήψεις. Αντίθετα πάνε
  για απόλυση οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα στα μεταλλεία χρυσού που
  θα τους "φροντίσει" το κράτος πατερούλης. Η ναυπηγοεπισκευαστική
  βιομηχανία που καταστράφηκε από το κομματικό κράτος και τους
  συνδικαλιστές ετοιμάζεται κι αυτή για νέο κύκλο κρατισμού.

  Τα συμπλέγματα του κρατισμού στον ΣΥΡΙΖΑ είναι δραματικά.


  Κάθε υπουργός της κυβέρνησης που μίλησε, εξξήγγειλε και από 5-6 ξηλώσεις ότι μεταρρυθμίσεων έχουν γινει τα προηγουμενα 5 χρονια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Δεν πρόκειται να γίνει ρήξη με την Ευρώπη. Δεν υπάρχει Πρωθυπουργός που θα κηρύξει στάση πληρωμών και χρεοκοπία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ελληνική οικογένεια. Απλά ο Τσίπρας παίζει πόκερ με μια ολόκληρη χώρα, με έναν ολόκληρο λαό. Τώρα έρχεται αντιμέτωπος με τα φαντάσματα και τους μύθους που έπλασε πέντε χρόνια, προκειμένου να πολεμήσει τον Παπανδρέου. Ο Γιώργος με εκείνο το πρόγραμμα τον Μάιο του 2010 μπόρεσε και κράτησε τη χώρα στην ευρωζώνη. Ένα πρόγραμμα που του στοίχισε τεράστιο πολιτικό κόστος, ανήθικο και πρόστυχο πόλεμο από Τσίπρα και Σαμαρά. Για να δούμε τώρα τον Τσίπρα, με ποιον τρόπο θα κρατήσει τη χώρα στο ευρώ;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Νομίζω πως κάνεις λάθος. Έχω την αίσθηση ότι η Ευρώπη θα του κάνει ένα μικρό δώρο (μείωση πλεονάσματος, ανθρωπιστικό πακέτο) και ο Τσίπρας μια μεγάλη τούμπα (ιδιωτικοποίησεις, μείωση μεγάλων συντάξεων).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Θίασος μαθητευόμενων μάγων. Οι Έλληνες έχουν αποδείξει δυστυχώς πολλές φορές, ότι σε πολύ δύσκολες και κρίσιμες στιγμές της Ιστορίας, έχουν κάνει τις λάθος επιλογές. Έχω περισσότερη εμπιστοσύνη στο ρεαλισμό και τη σύνεση των Ευρωπαίων, παρά στο μπουλούκι των νοσταλγών μιας οικονομίας σοβιετικού τύπου. Τι κρίμα, οι λάθος άνθρωποι την λάθος στιγμή, με τόσο γερασμένες και ξεπερασμένες ιδέες αντιλήψεις. Σ' έναν κόσμο, σε μία Ευρώπη που τρέχει μπροστά εμείς επιλέξαμε, όπισθεν ολοταχώς.
  Η γιαλαντζί Επανάσταση μόλις ξεκίνησε...
  Γ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Ρήξη δεν νομίζω να γίνει. Τους έχω ικανούς βέβαια για το χειρότερο σενάριο, αλλά όχι για το καταστροφικό. Η Ιστορία και η κοινωνία θα είναι πολύ σκληρή μαζί τους σε μια τέτοια περίπτωση.Η Κυβέρνηση Τσίπρα για να είμαστε ειλικρινείς, δεν ξέρει η ίδια καν τι θέλει. Όχι δεν υπάρχει plan b, εδώ βλέπουμε ότι δεν υπάρχει ούτε plan a. Τις πρώτες εβδομάδες το μόνο που θέλει να πετύχει είναι είναι απλά να ανυψώσει τη βλαχολεβεντιά του Έλληνα. Να του χαϊδέψει τα αυτιά, να του δώσει ψεύτικη ελπίδα. Ας ελπίσουμε η Ε.Ε και η ευρωζώνη να είναι είναι ακόμη ανοχύρωτη σε περίπτωση εξόδου μας, γιατί αλλιώς δεν θα έχουμε καμιά ελπίδα σε αυτή τη διαπραγμάτευση. Ουσιαστικά πάμε με ένα επιχείρημα ή μας βοηθάτε ή σας παίρνουμε μαζί στο βούρκο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Το θέμα είναι ότι άπαξ και βγεί η αποικία από το Ευρώ και την ΕΕ αλλάζουν τα κόζα στο κράτος. Και τότε να δούμε πόσοι αστερες και ηγέτες θα μείνουν να το πολεμήσουν από μέσα... Και όχι τίποτε άλλο, τα ΝΗ90 είναι καθηλωμένα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Είμαι συνειδητοποιημένος αντιΣΥΡΙΖΑίος για πολλούς και καλοθεμελιωμένους-έτσι πιστεύω-λόγους. Θεωρώ όμως ότι πρέπει να δοθεί στη νέα κυβέρνηση το χρονικό περιθώριο να αναπτύξει τη στρατηγική της και τους σχεδιασμούς της και γι'αυτό ο εγώ ο ίδιος δεν θα κάνω κάποια κριτική σε καμιά από τις επιλογές της. Τουλάχιστον μέχρι να δω αν όλες αυτές συγκλίνουν σε κάτι που θα δώσει απτά αποτελέσματα. Σποραδικά κριτικάρω εδώ κι εκεί κάποιες συμπεριφορές-όπως του Βαρουφάκη και-ποιού άλλου;-του Καμμένου. Όμως το κεκτημένο της ευρωπαϊκής μας ταυτότητας δεν θα δεχτώ να μας το αμφισβητήσει καμιά σκοπιμότητα. Δεν μπορεί μια πορεία 40 ολόκληρων χρόνων να αμφισβητηθεί από ερασιτέχνες και τυχάρπαστους. Η ρητορική που εκπέμπεται από τα χείλια των ΣΥΡΙΖΟΚαμμένων είναι αστόχαστη, επιπόλαιη και ασυγχώρητα εμπρηστική. Τη Κυριακή η ΑΥΓΗ-εκ των πραγμάτων η Εφημερίδα της Κυβέρνησης πια-δημοσίευσε μια κατάπτυστη γελοιογραφία που παρουσιάζει τον Σόιμπλε σαν ναζί αξιωματικό-μπορεί και SS!-να μιλάει για σαπούνια και για στάχτες. Όταν το προχωράς ως εκεί το πράγμα αυτό σημαίνει ότι προφανώς έχεις σκοπό τη ρήξη και τον πόλεμο. Διαφορετικά πώς θα μπορέσεις να συμφιλιώσεις μια τέτοια επικοινωνιακή στρατηγική με τις χαιρετούρες που μοιραία θα υπάρξουν στη πρώτη συνάντηση κορυφής ελλήνων και των υπόλοιπων εταίρων συμπεριλαμβανομένων και των γερμανών; Μπαίνουν τέτοιες συμπεριφορές στη λογική της διαπράγμάτευσης; Μπορείς να βλέπεις έναν εταίρο σου με τέτοιο μάτι; Και εσύ να είσαι κυβέρνηση; Πολύ στενάχωρα πράγματα αυτά. Τόση ανευθυνότητα πώς να μη τη κρίνεις;


  http://www.iefimerida.gr/sites/default/files/avgi1_3.jpg

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. ετοιμάστε τα ελικόπτερα....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Γεία σου πουτανόπαιδο μυλωνά

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Χριστοδουλος Δημας22 Μαρτίου 2015 - 11:53 μ.μ.

  Τυχαια σας ανακαλυψα,σερφαροντας και ειλικρινα σας δινω συγχαρητηρια γιατι ειναι μια αξιολογη προσπαθεια και σας ευχομαι καθε επιτυχια.Ειμαι 70 χρονων,με αρκετες γνωσεις/σπουδες στα Οικονομικα και πολλες εργασιακες εμπειριες..Αυτο που λενε "ψημμενος".Εχω συμμετασχει με σχολια μου σε πανω απο 400 αρθρα κυριως στην Καθημερινη,Βημα,Antinews,Newsbeast,Πρωτο Θεμα και πολλα αλλα sites,και που αναλογα με το κεφι μου,εξεφραζα την γνωμη μου,"χωρις φοβο και παθος",παντα επωνυμως,ακομα και οταν ημουν ,καμμια φορα,καυστικος..Τωρα ετοιμαζομαι να μαθω πως να στησω την δικη μου Ιστοσελιδα και πως θα παρουσιασω ,ει δυνατον, σε μια ενοτητα αυτη τη προσπαθεια καθως και δημοσιευμενα αρθρα ,κειμενα ,εργασιες μου κα.Ειναι κατι που μου αρεσει και δινει καποιο νοημα σε αυτη τη φαση της ζωης μου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή