Η Τρόικα ίσως φύγει αλλά θα είναι σαν να μην έχει φύγει

1.2.15


Πολύ έξυπνα για το εκλογικό τους ακροατήριο, Τσίπρας και Βαρουφάκης έθεσαν έναν οικονομικά ανούσιο στόχο ο οποίος όμως παράγει χρήσιμους πολιτικούς συμβολισμούς κι αυτός δεν είναι άλλος παρά ο...διωγμός της Τρόικας.

Τι ζητούν; Να πάψει να συζητά η ελληνική κυβέρνηση με τους εκπροσώπους της Τρόικας και να συζητά θεσμικά με την Ε.Κ.Τ, την Κομισιόν και το Δ.Ν.Τ. Ποιοι αποτελούν την Τρόικα; Μα η Ε.Κ.Τ, η Κομισιόν και το Δ.Ν.Τ!

Ουσιαστικά πρόκειται για το ίδιο επικοινωνιακό κόλπο που επιχείρησε να κάνει και η προηγούμενη κυβέρνηση χαρακτηρίζοντας βήμα προς την...εθνική ανεξαρτησία το ότι συνάντησε την Τρόικα στο Παρίσι κι όχι στην Αθήνα. Βέβαια, το φιάσκο δεν κατάφεραν να το αποφύγουν.

Με τον Τσίπρα να βρίσκεται στο μήνα του μέλιτος με τους Έλληνες πολίτες και με τη Νέα Δημοκρατία να απέχει από τον δημόσιο διάλογο, μια πιθανή κατάργηση της Τρόικας θα αποτελέσει μια τεράστια επικοινωνιακή νίκη για την κυβέρνηση η οποία όμως δεν θα αλλάξει σε τίποτα την οικονομική κατάσταση της χώρας.

Οι εταίροι δεν έχουν κανένα φοβερό καημό με τη λέξη «Τρόικα». Ασχολούνται με την ουσία και αυτή είναι ότι δεν υπάρχει δάνειο χωρίς αυστηρή επιτήρηση, πόσο μάλλον εντός μιας νομισματικής ένωσης. Αν τα βρουν στους όρους της νέας βοήθειας με τον Τσίπρα, δεν θα τα χαλάσουν στο όνομα της ομάδας των εκπροσώπων τους ούτε στο μέρος των σχετικών συναντήσεων.

Το μόνο που αυτή τη στιγμή τους κρατά από το να πουν «Τρόικα τέλος για την Ελλάδα» είναι η παρουσία της και σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης οι οποίες εύλογα θα ζητήσουν με τη σειρά τους ανάλογη μεταχείριση. Αν βρουν μια φόρμουλα που να τις ευχαριστεί όλες, η Τρόικα θα φύγει, η επιτήρηση θα μείνει όπως και οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης περί ισοσκελισμένων προϋπολογισμών.

6 σχόλια:

 1. Ο ΓΑΠ νομίζει ότι έχει μείνει αλλά στην πραγματικότητα έχει φύγει. Γι αυτό και σεις έχετε λαλήσει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Αλλο Show, cool, life style, άλλο αριστερά .
  Τόσο απλό .

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. η όποια επικοινωνιακή νίκη δεν είναι αρκετή .... οι ψηφοφόροι - πελάτες του Αλέξη αδημονούν για όσα τους υποσχέθηκε προεκλογικά ... και δεν είναι και λίγα .... από την άλλη επικρατεί ένα χάος σε όλους τους τομείς ... κανείς δεν πληρώνει ... και νομίζει ότι δεν θα ξαναχρειαστεί να πληρώσει ... αντιθέτως περιμένουν παροχές ... για μεταρρυθμίσεις ούτε λόγος ... μένουν στην προεκλογική διαβεβαίωση ότι η όποια μεταρρυθμιστική προσπάθεια είχε επιχειρηθεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις θα μπει στο συρτάρι .... νομίζω πως όλα αυτά θα τα βρει μπροστά της η νέα κυβέρνηση αργά ή γρήγορα ... αν και νομίζω ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα να μιλάμε για επίτευξη συμφωνίας ....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ο Σαπέν το είπε εχθές στην συνέντευξη τύπου : Μπορούμε να την λέμε ... "τριο" αντι για τροϊκα γιατί η λέξη προκαλέι στην Ελλάδα άσχημα συναισθήματα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. αντιτηλεοπτικός2 Φεβρουαρίου 2015 - 9:37 π.μ.

  Ενω πριν ήταν σαν υπήρχε ελληνική κυβέρνηση, αλλά δεν υπήρχε. Έφταναν οι δανειστές, της υπαγόρευαν τα μέτρα, και εκέινη φρόντιζε να βρεί κάθε νόμιμο ή παράνομο τρόπο να τα φορτώσει στους υπηκόους της. Αφήνοντας φυσικά στο απυρόβλητο τους φίλους της, που μας έλεγαν από τα κανάλια τους πως η οποιαδήποτε αλλαγή στην παραπάνω συνταγή θα αποβεί μοιραία. Αν ο Σαμαράς είχε λάβει την εντολή που έλαβε ο Τσίπρας, σήμερα ηδη θα ετοίμαζαν τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου για να περάσουν από τη βουλή τα 17 προαπαιτούμενα της τροϊκας(e-mail Χαρδούβελη). Αντ' αυτού πληροφορούμαστε ότι μπορεί να μη ξανάρθει η τροϊκα, έστω και για επικοινωνιακούς λόγους, και αναμένουμε την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων. Εσένα μπορεί να σου φαίνονται λίγα ολα αυτά, αλλά για τη συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου είναι πάρα πολλά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Περιμενω το πρωτο νομοσχεδιο με ενα αρθρο το σκίσιμο του μνημονιου οπως ελεγε Ο ΣΥΡΙΖΑ.Για τον Σαμαρα ξερουμε απο τα ζαππεια
  Ξερουμε επισης και απο Κυπρο που δεν βρικε (μονο)5 δις.Γιαυτο φαινονται λιγα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή