Ομπάμα: Συμβιβασμοί από όλες τις πλευρές για να μείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη

1.2.15


Όπως και το 2010 υπέρ των προσπαθειών της κυβέρνησης Παπανδρέου, έτσι και τώρα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα παρεμβαίνει στη δημοσιονομική κρίση της Ευρωζώνης και προτείνει αμοιβαίους συμβιβασμούς για να αποφευχθεί ένα Grexit.

Οι δηλώσεις Ομπάμα, σε συνέντευξη του στο CNN, επιβεβαιώνουν την κρισιμότητα των περιστάσεων καθώς είναι η πρώτη φορά από το 2012 που μέσα από τα λόγια ενός τόσο ισχυρού ηγέτη τίθεται θέμα παραμονής της Ελλάδα στην Ευρωζώνη.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, ο Ομπάμα επανέλαβε τις πάγιες θέσεις του κατά της γερμανικής εμπνεύσεως λιτότητας την οποία και αντιπαραβάλει με τη διαφορετική πολιτική που ίδιος επέλεξε μέσω της επεκτατικής πολιτικής της Fed για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης του 2008.

Μεταξύ άλλων, είπε:
-Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ελληνική οικονομία βρισκόταν σε επιτακτική ανάγκη μεταρρυθμίσεων. Η συλλογή των φόρων στην Ελλάδα ήταν διάσημα τραγική.Νομίζω ότι η Ελλάδα για να μπορέσει να γίνει ανταγωνιστική στην παγκόσμια αγορά έπρεπε να δρομολογήσουν μια σειρά από αλλαγές. Είναι πολύ δύσκολο να γίνουν αυτές οι αλλαγές, αν το επίπεδο διαβίωσης των πολιτών έχει πέσει κατά 25%. Αυτό δεν μπορεί να το αντέξει ούτε η ελληνική κοινωνία, ούτε το πολιτικό σύστημα.
-Νομίζω ότι αυτό (σ.σ η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη) θα απαιτούσε συμβιβασμούς απ' όλες τις πλευρές. Όταν η οικονομική κρίση στην Ελλάδα ενέσκηψε πριν από μερικά χρόνια, εμείς είχαμε ενεργό ρόλο στην προσπάθεια αντιμετώπισής της. Νομίζω ότι αναγνωρίζει η Γερμανία και άλλοι ότι θα ήταν καλύτερο για την Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη, από το να βρεθεί έξω απ' αυτή. Είναι μια κατάσταση που στις αγορές δεν αρέσει. 
-Η δημοσιονομική πειθαρχία είναι σημαντική. Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες σε πολλές απ' αυτές τις χώρες. Αλλά, απ' αυτό που μας δίδαξε η αμερικανική εμπειρία, είναι ότι ο καλύτερος τρόπος να μειώσεις τα ελλείμματα είναι να αποκαταστήσεις τη δημοσιονομική σταθερότητα, είναι να αναπτυχθείς και όταν έχεις μια οικονομία σε ελεύθερη πτώση πρέπει να υπάρξει στρατηγική ανάπτυξης και όχι απλώς να γίνονται προσπάθειες πίεσης ενός πληθυσμού που δεινοπαθεί ολοένα και περισσότερο.
Με την Αθήνα και το Βερολίνο να δαιμονοποιούν προς το παρόν τον οποιονδήποτε συμβιβασμό, μένει να δούμε αν ο Ομπάμα θα εισακουστεί και πάλι. Κάποτε πάντως ο Σόιμπλε τον άκουσε, θυμηθείτε ένα ιστορικό τηλεφώνημα.

8 σχόλια:

 1. Από δω το πήγατε, από κει το πήγατε, μας τον ξαναφέρατε πάλι τον τελειωμένο (ΓΑΠ)...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Είπε κι άλλα ο Ομπάμα

  ΕΡΩΤΗΣΗ: Συμφωνειτε με την δήλωση του νεου Ελληνα πρωθυπουργου ότι η λιτοτητα δεν φέρνει αποτελεσμα;

  ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΜΠΑΜΑ: “Αυτό που είναι αλήθεια είναι ότι δεν μπορεις να συνεχισεις να πιεζεις χώρες που βρισκονται σε υφεση. Καποια στιγμη πρεπει να υπάρξει στρατηγικη ανάπτυξης, προκειμενου αυτές οι χωρες να μπορεσουν να αποπληρωσουν τα χρεη τους, να μειωσουν καποια από τα ελλειμματα τους.


  Ο Σαμαράς μας έλεγε ότι το χρέος είναι πλήρως βιώσιμο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ο νεοφιλελευθερισμός είναι λαμογιά σε παγκόσμια κλίμακα .
  Και ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΛΑΝΗΤΑΡΧΗΣ , όχι ο Ομπάμα .

  Είναι φυσικό λοιπόν να βγαίνει από αριστερά ο Ομπάμα
  στα ακροδεξιά, δεξιά, "αριστερά" και "πασοκικά" λαμόγια
  του μετώπου συντήρησης της εγχώριας λαμογιάς.
  Ο Ομπάμα λοιπόν μας βοηθάει να αποφύγουμε το grexit
  και όχι οι Μπαρουφάκηδες με την μετονομασία της τρόικας σε οτιδήποτε.
  Η παγκόσμια και προπάντων η εγχώρια λαμογιά φταίει
  που κρεμόμαστε πάλι από μία κλωστή
  και όχι ο ΓΑΠ .
  ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΑΛΛΟΙΩΣ ΒΟΥΛΙΑΖΟΥΜΕ .

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Στην συγκεκριμένη αποστροφή του μιλάει γενικά και ΔΕΝ αναφέρει συγκεκριμένα πως το ελληνικό χρέος ΔΕΝ είναι βιώσιμο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Η βιωσιμότητα ή όχι του χρέους εξαρτάται και από την αναλογία του ως προς το ΑΕΠ. Αν είχαν γίνει οι μεταρρυθμίσεις που περιγράφονται στο μνημόνιο και στο μεσοπρόθεσμο το ΑΕΠ θα ήταν αρκετά μεγαλύτερο όπως και οι ρυθμοί ανάπτυξης κάτι που θα μείωνε συνεχώς το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ.

  Το μνημόνιο δεν πρέπει να κρίνεται στο σύνολό του αφού δεν εφαρμόστηκε ποτέ συνολικά. Πρέπει να κρίνονται τα μέτρα που εφαρμόστηκαν ως προς την απόδοσή τους.

  Σαν να σου συνταχογραφεί ο γιατρός αντιβίωση, αντιπυρετικά και σιρόπι για το λαιμό. Εσύ δεν πήρες αντιβίωση γιατί δε σου άρεσε η ιδέα της αντιβίωσης (ή γ γεύση), σιρόπι έπαιρνες όποτε το θυμόσουν και αντιπυρετικά συνεχεια. Τώρα που έπεσε ο πυρετός λες οτι ο γιατρός είναι μαλακας γιατί θεράπευσε μόνο τα συμπτώματα... Ε, περαστικά σου...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Σου πήρε αρκετές αλλά τελικά ανακάλυψες τις δηλώσεις Ομπάμα. Και πάλι βέβαια για να τα βάλεις με την κυβέρνηση που, ας μην ξεχνάμε, την ψήφισε πριν 8 μέρες ο λαός!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Γιατί ζορίζεσαι? Πρέπει να αποψεκάσεις και τον Ομπάμα, ε??

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Το 2010 πάντως, όταν ο Ομπάμα μας στήριζε και αναφωνούσε Zito i Ellas, o Tσίπρας και οι αντιμνημονιακοί βλέπανε πράκτορες και σχέδια για να μας βάλουν στο ΔΝΤ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή