Κούλογλου στο Ευρωκοινοβούλιο: Η Αντιπολίτευση φταίει για όλα στη Βενεζουέλα!

5.3.15


Την...πρωτότυπη άποψη ότι η Αντιπολίτευση ευθύνεται για όλα τα άσχημα που έχουν συμβεί τα τελευταία 15 χρόνια στην Βενεζουέλα διατύπωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου.

Την ώρα που σε όλες τις δυτικές χώρες, πολιτικοί και ΜΜΕ καταδικάζουν τις αυταρχικές πρακτικές του Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος πνίγει στο αίμα κάθε αντικυβερνητική διαδήλωση, ο Κούλογλου έσπευσε να τον υπερασπιστεί.


Πρόκειται για μια παλιά ασθένεια της Αριστεράς η οποία για να ικανοποιήσει τις αρχαϊκές αντικαπιταλιστικές ιδεοληψίες της, φτάνει στο σημείο να υπερασπιστεί τέτοιου τύπου ηγέτες.

Ρίξτε μια ματιά σε ένα πρόσφατο ρεπορτάζ για του τι συμβαίνει στη Βενεζουέλα τον τελευταίο καιρό.

15 σχόλια:

 1. Δεν θα γυρίσουν. Επειδή ξέρω τη κατάσταση εκεί, οι ιρλανδοί που έφυγαν για να γυρίσουν θέλουν και πάλι ένα κέλτικο τίγρη και αφθονία από δουλειές. Να πηγαίνεις δηλαδή σε αρχιτεκτονικό γραφείο και με τη μια να παίρνεις 60Κ το χρόνο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ευάγγελος Κορκολής5 Μαρτίου 2015 - 11:20 μ.μ.

  Και ιδού η πληρωμένη απάντηση: http://krugman.blogs.nytimes.com/2015/02/17/comparative-austerity/

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Κοτζαγκιαουρίδης6 Μαρτίου 2015 - 10:36 π.μ.

  Όλα είναι πεπερασμένοι κύκλοι κα ημιτονοειδείς καμπύλες...Για να ξαναπολαύσουν αυτή την οικονομική έκρηξη, βάλε 50 χρόνια και βλέπουμε. Όπως και οπουδήποτε αλλού, δηλαδή...
  Αν σε ρωτήσω "Πότε το ελληνικό χρηματιστήριο θα ξαναπάει στις 6Κ μονάδες", έστω και με στημένη απατεωνιά, πόσα χρόνια θα μου πεις;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Εχω γνωρίσει περίπου 10 Ιρλανδούς τα τελευταία 5 χρόνια - οι μισοί, κυριολεκτικά, έχουν γυρίσει πίσω ήδη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Όταν έχεις γλυτώσει από την απειλή της χρεωκοπίας και αντιθέτως μπορείς να δανείζεσαι με πολύ χαμηλά επιτόκια, μπορείς να εφαρμόσεις πιο εύκολα την αναπτυξιακή σου πολιτική.
  Πάντως, το συμπέρασμα είναι ότι χάρη στις πρωτοβουλίες και τις μάχες του Παπανδρέου σώθηκαν από την καταστροφή πολλές ευρωπαϊκές χωρες και μαζί η Ευρώπη. Μόνο η Ελλάδα δε σώθηκε επειδή η ίδια δεν ήθελε να σωθεί.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Αυτό δείχνει τις συνέπειες της εφαρμογής του μνημονίου σε Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία σε αντίθεση με την Ελλάδα στην οποία επί 3 τουλάχιστον χρόνια δεν εφαρμόστηκε το μνημόνιο αλλά μονάχα σκληρά φορολογικά μέτρα χωρίς αντίκρυσμα.
  Ακόμη και σήμερα, Έλληνες και ξένοι πολιτικοί το λένε: Αν εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις του μνημονιου, δε χρειάζονται άλλα φορολογικά μέτρα. Το αντίθετο, μάλιστα.
  Επομένως, στο γράφημα βλέπουμε τις επιπτώσεις του μνημονίου στις χώρες που εφαρμόστηκε, σε σύγκριση με τη χώρα που δεν εφαρμόστηκε. Αυτό ελπίζω να μας γίνει μάθημα για να καταλάβουμε τι μας έχουν κοστίσει οι ψευτοτσαμπουκάδες, οι θεωρίες συνωμοσίας, οι κρεμάλες στο Σύνταγμα και τα κινήματα Δεν πληρώνω....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Κοτζαγκιαουρίδης8 Μαρτίου 2015 - 6:21 μ.μ.

  Ναι, ναι, καλά, όλη η Ευρώπη θα τρώει με χρυσά κουτάλια...Περιμένετε λίγο και θα δείτε...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Δεν είπε κανείς ότι τρώνε με χρυσά κουτάλια στις χώρες που βγήκαν από το μνημόνιο, ούτε στην υπόλοιπη Ευρώπη. Γλύτωσαν όμως την απόλυτη καταστροφή της χρεωκοπίας.
  Αυτό δίνει στις χωρες τη δυνατοτητα να διαπραγματευθούν σε δεύτερο επίπεδο πολιτικές που έχουν στόχο την ανάπτυξη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Ευάγγελος Κορκολής9 Μαρτίου 2015 - 12:55 π.μ.

  Η μνημονιακή λιτότητα εφαρμόστηκε πρώτα στην Ελλάδα και ύστερα σε Ιρλανδία, Ισπανία και Πορτογαλία. Το γράφημα δείχνει τις καταστροφικές επιπτώσεις των πολιτικών που εφαρμόστηκαν. Το τι δηλώνουν οι πολιτικοί, οι οποίοι σε πρώτη φάση προκάλεσαν τη κρίση, είναι αδιάφορο. Τους ενδιαφέρει μόνο το πολιτικό κόστος. Στις δηλώσεις στελεχών του ΔΝΤ περί καταστροφικών επιπτώσεων του Μνημονίου, ήρθε τώρα να προστεθεί και η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με τους Ευρωπαίους, μετά την παραδοχή της διάλυσης του κοινωνικού ιστού στην Ελλάδα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Ακριβώς όπως το λες:
  Το γράφημα δείχνει τις καταστροφικές επιπτώσεις των πολιτικών που εφαρμόστηκαν.
  Όχι της εφαρμογής του μνημονίου. Ακόμη και ο Βαρουφάκης είπε πρόσφατα ότι το 70% του μνημονίου πρέπει να εφαρμοστεί. Ακόμη και ο Βαρουφάκης λέει ότι οι μεταρρυθμίσεις που ορίζει το μνημόνιο πρέπει να γίνουν. Αυτό σημαίνει ότι οι μεταρρυθμίσεις του μνημονίου δεν έχουν γίνει, σε αντίθεση με τις άλλες χώρες.
  Επομένως, όπως γράφεις, στο γράφημα βλέπουμε τις καταστροφικές επιπτώσεις των πολιτικών που εφαρμόστηκαν, οι οποίες σύμφωνα με τις δηλώσεις Ευρωπαίων και Ελλήνων πολιτικών απέχουν από την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που όριζε το μνημόνιο.  Δεν υπάρχει επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Υπάρχει απόφαση παράτασης του μνημονίου. Αυτό που γίνεται είναι η διαπραγματευση για τα μέτρα που θα επιτέλους θα προχωρήσουν τις μεταρρυθμίσεις για τη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά. Δυστυχώς, λόγω αναξιοπιστίας δεν πείθουμε τους Ευρωπαίους ότι αυτα θα είναι αποδοτικά. Γι αυτό υπάρχει το πρόβλημα στις συζητήσεις και στη χρηματοδότησή μας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Ευάγγελος Κορκολής15 Μαρτίου 2015 - 9:54 μ.μ.

  Είναι περιττό να παριστάνεις τον απολογητή του μνημονίου. Είναι προφανές ότι εφαρμόστηκε, με καταστροφικές συνέπειες. Είναι επίσης προφανές ότι εαν δεν εφαρμοζόταν τότε θα σταματούσε η χρηματοδότηση. Εκτός αν υποννοείς ότι οι μάγκες Παπανδρέου-Παπαδήμος-Σαμαράς-ΒΒ έπιασαν για μια ακόμα φορά κώτσους τους κουτόφραγκους, κάνοντας τους να πιστέψουν ότι εφαρμόζουν τους όρους τους για να διασφαλίσουν τη χρηματοδότηση της χώρας.


  Υπάρχει διαπραγμάτευση για προσωρινή παράταση της χρηματοδότησης της χώρας. Καμμία άλλη απόφαση δεν έχει οριστικοποιηθεί.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Εντάξει, παιδί μου... Είναι προφανές...
  Κι επίσης δεν αποφασίστηκε από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ προσωρινή παράταση του μνημονίου... Έχεις δίκιο...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Ευάγγελος Κορκολής20 Μαρτίου 2015 - 12:56 π.μ.

  FΥΙ, μια δήλωση του επικεφαλής του Eurogroup, όπως τη μεταφέρει το in (19/3): "Πρέπει να δουλέψουμε σκληρά για να συμφωνήσουμε ένα πακέτο το οποίο πρέπει να εφαρμοστεί τους επόμενους τρεις μήνες". Ακόμα δεν έχει αποφασιστεί τίποτα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Αυτή η δήλωση τώρα, τι αποδεικνύει; Ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισε παράταση του μνημονίου (με τους συγκεκριμένους στόχους που αυτό θέτει) ή ότι σε ενα μνημόνιο, παρόλο που οι στόχοι είναι συγκεκριμένοι, τα μέτρα δεν είναι συγκεκριμένα αλλά μπορούν να οριστούν πχ κάποια άλλα από αυτά που είχαμε ως σήμερα, αν αποδειχθούν αποτελεσματικά;

  Δεν το πιστεύω αυτό!!!! Αδυνατον!!!! Μου την έσκασες!!!Ερχεται σε πλήρη αντίθεση με αυτό που είχα γράψει σε προηγούμενα σχόλια:
  "Ακόμη και σήμερα, Έλληνες και ξένοι πολιτικοί το λένε: Αν εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις του μνημονιου, δε χρειάζονται άλλα φορολογικά μέτρα. Το αντίθετο, μάλιστα."
  "Δεν υπάρχει επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Υπάρχει απόφαση παράτασης του μνημονίου. Αυτό που γίνεται είναι η διαπραγματευση για τα μέτρα που θα επιτέλους θα προχωρήσουν τις μεταρρυθμίσεις για τη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά. Δυστυχώς, λόγω αναξιοπιστίας δεν πείθουμε τους Ευρωπαίους ότι αυτα θα είναι αποδοτικά. Γι αυτό υπάρχει το πρόβλημα στις συζητήσεις και στη χρηματοδότησή μας."

  Έτσι εξηγείται και γιατί οι άλλες χώρες που μπήκαν στο μνημόνιο δεν υπέφεραν το ίδιο με εμάς, όπως φαίνεται και στο γράφημα που μας δείχνεις. Αυτές εφάρμοσαν άλλο πακέτο μέτρων από το δικό μας, που κινήθηκε προς την κατεύθυνση των μεταρρυθμίσεων. Αυτό το πακέτο μέτρων δηλαδή που περιμένουν εδώ και ένα μήνα οι Ευρωπαίοι να τους παρουσιάσει ο Τσίπρας.

  Είναι απλά τα πράγματα. Εχει αποφασιστεί παράταση του μνημονίου και των στοχων του από τις 20 Φεβρουαρίου και εδώ και ένα μήνα (μας δίνουν κι αλλη μια βδομάδα καιρό) περιμένουν το πακέτο μέτρων που θα προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις. Το ίδιο λέμε, μόνο που εσύ θεωρείς ότι αυτό είναι απόδειξη πως για τα δεινά μας φταίει το μνημόνιο που εφαρμόστηκε όπως οριζόταν. Εγώ θεωρώ ότι αυτό είναι απόδειξη ότι το μνημόνιο μπορούσε να είχε εφαρμοστεί διαφορετικά και για τα δεινά μας περισσότερο ευθύνονται τα οικονομικά μέτρα που προτίμησαν να πάρουν οι κυβερνώντες αντι να προχωρήσουν τις μεταρρυθμίσεις. Ο Τσίπρας χθες δεσμεύτηκε ότι θα παρουσιάσει κατάλογο μέτρων και μεταρρυθμίσεων. Αν είναι ρεαλιστικά και στην πορεία δείξει βούληση να τα εφαρμόσει, θα προχωρήσει. Αν δε θελήσει να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις, θα αναγκαστεί να πάρει οικονομικά μέτρα σαν των προηγούμενων.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Ευάγγελος Κορκολής22 Μαρτίου 2015 - 8:19 μ.μ.

  Η δήλωση δείχνει ότι όλη η βαβούρα που δημιουργείτε (με "ε", όχι απλώς "αι") είναι είτε:
  α) άχρηστη (αθώα περίπτωση), είτε
  β) επικίνδυνη,
  διότι ακόμα δεν υπάρχουν αποφάσεις. Όταν υπάρξουν τότε τις συζητάμε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή