Σκάνδαλο υποκλοπών απειλεί την κυριαρχία του εθνολαϊκιστή Γκρουέφσκι στην ΠΓΔΜ

1.3.15


Ο ηγέτης της FYROM Νίκολα Γκρούεφσκι περνάει δύσκολες ώρες. Τις δυσκολότερες στα περίπου οκτώ χρόνια που κυβερνάει – ηγεμονεύει καλύτερα.

Η χώρα έχει βυθιστεί στη δίνη μιας σοβαρής πολιτικής αναταραχής, την οποία τροφοδοτούν πρωτοφανείς αποκαλύψεις της αντιπολίτευσης για παρακολούθηση τηλεφωνικών συνομιλιών περισσότερων από 20.000 (!) πολιτών από τις μυστικές υπηρεσίες. Η εικόνα που μεταδίδει η κυβέρνησή του είναι αυτή μιας ομάδας που κολυμπάει στη διαφθορά και παραμένει στην εξουσία χάρη στο «όπιο» του εθνικοπατριωτισμού και τον ασφυκτικό έλεγχο του κράτους και της δημόσιας ζωής. Οι μυστικές υπηρεσίες αναδεικνύονται σε πολύτιμο εργαλείο για την επιβολή της θέλησης του Γκρούεφσκι.

Φαίνεται, παρά ταύτα, ότι η καρέκλα του αρχίζει να τρίζει. Στο εσωτερικό σημειώνονται σε επίπεδο κοινωνίας οι πρώτες αξιοσημείωτες αναταράξεις και στο εξωτερικό οι ισχυροί φίλοι, Ευρωπαίοι και Αμερικανοί, του δείχνουν διακριτικά την πόρτα της εξόδου.

Η δημοσιοποίηση τις τελευταίες ημέρες από τον ηγέτη της Σοσιαλδημοκρατικής Ενωσης, Ζόραν Ζάεφ, τηλεφωνικών συνδιαλέξεων πολιτικών αντιπάλων του Γκρούεφσκι, αρχηγών κομμάτων, κρατικών αξιωματούχων, δημοσιογράφων ακόμα και απλών πολιτών, που σύμφωνα με τις καταγγελίες του αποτελούν προϊόν υποκλοπής των μυστικών υπηρεσιών, προκαλεί πολιτικό σεισμό στα Σκόπια και αντιδράσεις στις ΗΠΑ και τις Βρυξέλλες. Ο Γκρούεφσκι επιστρατεύει αμυνόμενος το «χαρτί» της δήθεν εμπλοκής της Ελλάδας στο σκάνδαλο των υποκλοπών με στόχο την ανατροπή του, πλην όμως δεν γίνεται πιστευτός εντός και εκτός του «βασιλείου» του.

Μια σημαντική ανάλυση του Σταύρου Τζίμα στην Καθημερινή της Κυριακής.