Η...αναξιοπρεπής Πορτογαλία ξεπληρώνει πρόωρα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

1.3.15

Lisboa (credit: Pedro Ribeiro Simões)
Την ώρα που χιλιάδες καλσόν σκίζονται στο όνομα της -made in Koumoundourou- αξιοπρέπειας του ελληνικού λαού, η Πορτογαλία του Μνημονίου προχωράει μπροστά και ξεπληρώνει πρόωρα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Διαβάστε δυο σχετικές ειδήσεις:

-Από το ΒΗΜΑ:

Η Πορτογαλία θα αποπληρώσει τον Μάρτιο εκ των προτέρων στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έξι εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή σχεδόν το ένα τέταρτο των δανείων που της χορηγήθηκαν από το 2011 στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης, ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Συνολικά η Λισσαβόνα επιθυμεί να αποπληρώσει σε μέγιστο διάστημα δυόμισι ετών 14 δισ. ευρώ από τα 25,7 δισεκατομμύρια που έχει λάβει σε τρία χρόνια από το ΔΝΤ, είχε ανακοινώσει στις αρχές Φεβρουαρίου το υπουργείο Οικονομικών.

-Από τα ΝΕΑ:

ινεζικές, αμερικανικές και ευρωπαϊκές εταιρείες αγοράζουν μικρές εταιρείες στην Πορτογαλία καθώς η οικονομική ανάπτυξη στη χώρα αυξάνεται συνεχώς μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος βοήθειας. Οι εξαγορές και οι συγχωνεύσεις που αφορούν εταιρείες οι οποίες εδρεύουν στην Πορτογαλία έφτασαν το τέταρτο τρίμηνο τα 16,1 δισ. ευρώ, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από το πρώτο τρίμηνο του 2006, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg. Στο ποσό αυτό περιλαμβάνεται και η υποβολή προσφοράς της Altice SA ύψους 7,4 δισ. ευρώ για την Portugal Telecom. «Οι ξένες εταιρείες έχουν τώρα μεγαλύτερη εμπιστοσύνη να επενδύσουν στην Πορτογαλία, όπου έχουν βρει καλές επιχειρήσεις σε λογική αποτίμηση» ανέφερε από το Λονδίνο ο Μιγκέλ Μέλο Αζεβέντο, επικεφαλής του τμήματος επενδυτικής τραπεζικής της Citigroup για την Πορτογαλία και την Αφρική. «Μετά το πρόγραμμα βοήθειας ο επενδυτικός κίνδυνος είναι πολύ χαμηλότερος σε σύγκριση με άλλες χώρες».