Κρούγκμαν: Οι Ευρωπαίοι δεν είναι παράλογοι, δεν είναι όλοι εχθροί της Ελλάδας, να συμβιβαστείτε

18.4.15


Σε εκδήλωση στην Αθήνα μίλησε χθες ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν, καλεσμένος ενός think tank που πρόσκειται στο ΣΥΡΙΖΑ, και είπε πολλά και ενδιαφέροντα, παρόλο που τα ΜΜΕ προσπαθούν ελαφρώς να αλλοιώσουν τις τοποθετήσεις του.

Στα διάφορα ρεπορτάζ διαβάζω ως τίτλο ότι ο Κρούγκμαν ζήτησε το τέλος της λιτότητας αλλά εκτιμώ ότι σε καμία περίπτωση δεν ήταν αυτό το πιο σημαντικό σημείο της ομιλίας του. Ο τερματισμός της λιτότητας είναι μια πάγια θέση του προοδευτικού χώρου των ΗΠΑ και δεν ταυτίζεται με τον τερματισμό της λιτότητας όπως ερμηνεύεται από τα κρατικίστικα και συντεχνιακά ένστικτα του ΣΥΡΙΖΑ.

Παραθέτω ένα απόσπασμα από το ρεπορτάζ του News247, το οποίο θεωρώ ότι αποτελεί το «ζουμί» της ανάλυσης του Κρούγκμαν:
Ο διακεκριμένος Νομπελίστας, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Μητρόπουλου, για το αν η Ελλάδα θα πρέπει να δεχθεί "έναν έντιμο συμβιβασμό ή μία έντιμη έξοδο", απάντησε ότι η χώρα "θα πρέπει να φτάσει σε μια συμφωνία, όπου ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα δεν θα πρέπει να είναι σε παράλογα επίπεδα και οι μεταρρυθμίσεις να μην διαλύσουν την κοινωνία".
"Αν είναι έτσι, δεχτείτε αυτή τη συμφωνία" παρότρυνε την ελληνική κυβέρνηση, προσθέτοντας ότι η έξοδος από το ευρώ θα ήταν "κόλαση".
Περιγράφοντας τι θα συμβεί σε περίπτωση εξόδου από το ευρώ, τόνισε ότι θα υπάρξει ένα τεράστιο "bank run", ενώ θα είναι και νομικά περίπλοκη η μετάβαση της χώρας στη δραχμή.
"Αν σας πούνε να δεχτείτε κάτι παράλογο ή να βγείτε από το ευρώ, μην το δεχτείτε", υπογράμμισε, για να συμπληρώσει: "Αλλά οι Ευρωπαίοι δεν είναι παράλογοι".
"Πρέπει να ρίξετε το βάρος στις εξαγωγές, προκειμένου να επιτύχετε γρήγορη ανάκαμψη της ανταγωνιστικότητας, η οποία για μένα είναι το βασικό πρόβλημα", είπε και επανέλαβε πολλές φορές ότι η πολιτική της λιτότητας και ο πόνος των Ελλήνων ανήκουν στο παρελθόν. Η Ελλάδα δεν χρειάζεται άλλη λιτότητα. Ούτε οι Ευρωπαίοι πρέπει να θέλουν η Ελλάδα να πληρώσει μεγαλύτερο κόστος. Τα κεφάλαια που απαιτούνται για την Ελλάδα δεν είναι μεγάλα, δεν χρειάζονται οι Βόρειοι το χρήμα της Ελλάδας, τόνισε.
"Δεν ισχύει ότι όλοι είναι εχθροί της Ελλάδας... Ελπίζω ότι θα βρεθεί λύση... Μόνο ο Θεός ξέρει τι συμβαίνει στη διαπραγμάτευση", κατέληξε.
Μόνο εγώ νομίζω ότι ο Κρούγκμαν έμμεσα αποδοκίμασε τη ρητορική της κυβέρνησης Τσίπρα; Πιστεύουν ακόμα στην Κουμουνδούρου ότι θα βρεθεί σοβαρός άνθρωπος πάνω στον πλανήτη που να εκτιμά ότι η ρήξη μπορεί να είναι η λύση;

6 σχόλια:

 1. Γιώργος Κ. Κρόγιας18 Απριλίου 2015 - 2:05 μ.μ.

  Μην απομονώνουμε μόνο αυτά που μας συμφέρουν... Όπως πάντα, η αλήθεια κρύβεται κάπου στη μέση. Ούτε ρήξη θέλει κανένας, αλλά ούτε και πλήρη υποχώρηση από βασικές κόκκινες γραμμές.
  Εγώ διαβάζω σε άλλα sites: "το πλαίσιο αυτό, ο Πολ Κρούγμαν, λίγο πριν την προγραμματισμένη για
  σήμερα τις 12:30 συνάντηση του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο
  Μέγαρο Μαξίμου, επισήμανε ότι η κυβέρνηση πρέπει να κρατήσει τις
  κόκκινες γραμμές που αφορούν τον τερματισμό της αυστηρής λιτότητας, όπως
  νέες μείωσεις σε μισθούς και συντάξεις, επισημαίνοντας ότι η χώρα έκανε
  πολύ μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή στη διάρκεια της τελευταίας
  πενταετίας με πολύ μεγάλες θυσίες. Η επίτευξη του πρωτογενούς
  πλεονάσματος θα πρέπει πλέον να επιτευχθεί, χωρίς νέα δημοσιονομική
  προσαρμογή, πρόσθεσε, αλλά μέσω διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων."


  Έτσι, για να έχουμε όλη την εικόνα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Sites ήταν αυτά ή κοστουμάκια επί παραγγελία

  από την μονταζιέρα της Κουμουνδούρου ?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις γνωρίζει η Κουμουνδούρου πολύ καλά οτι ΔΕΝ είναι αυτά που τάζει. Ας σταματήσει λοιπον να κοροϊδεύει τον εαυτό της και τους άσχετους οπαδούς της. Ιδού η Ρόδος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Καταλαβαίνεις τι σημαίνει "διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις"; Σημαίνει να βάλεις όλες αυτές τις συντεχνίες που υπερασπίζεται ο Σύριζα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Μετά από τόσες παρεμβάσεις του Κρούγκμαν, σήμερα τον θυμήθηκες για να παρουσιάσεις μόνο το κομμάτι της ομιλίας του που σε βόλευε! Όλους τους προηγούμενους μήνες ούτε μισή σειρά δεν αναρτούσες από τα τόσα που έλεγε!!! Τυχαίο;! Δεν νομίζω!
  Εκτός του Κρούγκμαν, βέβαια καιρό έχεις να ασχοληθείς με έναν άλλο αγαπημένο σου, τον ΓΑΠ! Πήρε κάπου το αυτί μου ότι είχε δίωρη συνάντηση με τον πρωθυπουργό και από ότι φάνηκε στηρίζει τις προσπάθειες της κυβέρνησης στην διαπραγμάτευση. Αληθεύει ή λάθος άκουσα;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Aυτά που γράφει ο Γιώργος είναι μονταζιέρα ενώ η ανάρτηση του παρα-παραπολιτικού είναι το ΄΄όλο΄΄ κείμενο και ένα αντικειμενικό σχόλιο;!... Γι αυτό σας κυβερνούσαν 2,5 χρόνια ο Σαμαράς με τον Βενιζέλο!

  ΑπάντησηΔιαγραφή