Να κάνουν την αυτοκριτική τους οι πολίτες που πίστεψαν ότι μπορεί να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ

30.4.15

 «Λέω να πρωτοτυπήσω και να τηρήσω τις δεσμεύσεις μας»
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε από το τηλεοπτικό πάνελ του Νίκου Χατζηνικολάου ότι οι πιθανότητες διατήρησης του μισητού ΕΝΦΙΑ είναι αρκετές και ήδη το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να προχωρήσει κανονικά στην είσπραξη του και για το έτος 2015.

Δεν θα ξοδέψω τον χρόνο σας με βαθυστόχαστες αναλύσεις για το ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη αποτελεί γιγαντιαία κωλοτούμπα η οποία κάνει το περίφημο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης να μοιάζει πλέον με ανέκδοτο. Εξάλλου, η Ιστορία έχει δείξει ότι αργά ή γρήγορα ο λογαριασμός έρχεται στους κάθε λογής λαϊκιστές κι ας ελπίσουμε ότι δεν θα επαληθευθούν οι προφητείες των ίδιων των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν να κάνουν με έλικες και ελικόπτερα.

Μήπως ήρθε όμως η ώρα να αναλάβει ο κάθε πολίτης ατομικά τις ευθύνες του; Πώς είναι δυνατόν μετά από 5 ολόκληρα μνημονιακά χρόνια να εξακολουθεί να πιστεύει ότι υπάρχει κάποιος άλλος μαγικός δρόμος; Ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Λουκάς Παπαδήμος και ο Αντώνης Σαμαράς ήταν παρανοϊκοί μαζοχιστές και επέβαλαν τόσους δυσβάσταχτους φόρους; Πώς γίνεται κάποιος να πήρε στα σοβαρά αυτόν που του είπε ότι δεν θα χρειαστεί να πληρώσει ΕΝΦΙΑ;

Δεν μπορεί να είναι τυχαίο ότι τόσο αριστεροί όσο και δεξιοί δοκιμάζουν τα ίδια ακριβώς ψέματα και πάντα η πλειοψηφία των πολιτών τσιμπάει. Αυτοί μας αξίζουν και καλά μας κάνουν. Δεν μπορεί κανείς να μας σώσει από τον εαυτό μας.

14 σχόλια:

 1. Από πότε θα αρχίσουμε;30 Απριλίου 2015 - 3:43 μ.μ.

  Να κάνουμε λοιπόν την αυτοκριτική μας όλοι όσοι ψηφίσαμε την ρητορική του Τσίπρα, αλλά πρώτα θα πρέπει να έχουμε κάνει την ίδια αλλά και πιο σκληρή αυτοκριτική για τις επιλογές μας το 2009 και 2012 που -όπως σωστά λες- πιστέψαμε στα ίδια -όπως πάλι λες εσύ- ψέμματα των Παπανδρέου και Σαμαρά-Βενιζέλου που ήταν και γνωστοί στο ΄΄πεζοδρόμιο΄΄ της πολιτικής και είχαμε δει τα έργα και τις ημέρες τους! Αφού τελειώσουμε λοιπόν (αν τα πάρουμε και ιστορικά) με τους παλιότερους, ας ασκήσουμε δριμύα κριτική στον εαυτό μας και για το 2015.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ναι αλλά τώρα θα πληρώνουμε με ...αξιοπρέπεια

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Η διαφορά του Παπανδρέου το 2009 από τους Σαμαρά και Τσίπρα είναι ότι οι 2 τελευταίοι γνώριζαν τα ακριβή μεγέθη της οικονομίας όταν υπόσχονταν άλλα μίγματα πολιτικής. Δεν τους παρουσιάστηκε από το πουθενά ένα έλλειμμα 15,5% ούτε πρωτογενές έλλειμμα 25 δισεκατομμυρίων ευρώ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Δεν έχουμε πρόβλημα με πολιτικούς που λένε ψέμματα, που μας αρέσουν. Νοιώθουμε οτι είναι κοντά σε εμάς, σαν εμάς.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Λουκάς Παπαδήμος και ο Αντώνης Σαμαράς ήταν
  παρανοϊκοί μαζοχιστές και επέβαλαν τόσους δυσβάσταχτους φόρους;


  Το πρόβλημα με τους παραπάνω είναι ότι δεν επέβαλλαν το μνημόνιο όπως συμφωνήθηκε, παρά μόνο τμηματικώς και όπου τους σύμφερε, ώστε να ευνοήσουν πάλι τις συντεχνίες, τους μεγαλοαπατεώνες και τα δικά τους παιδιά, όλους αυτούς δηλαδή που τους συντηρούσαν στην εξουσία επί 4 δεκαετίες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. O Παπανδρέου δε μπόρεσε να εφαρμόσει το μνημόνιο επειδή είχε τα κόμματα, τα ΜΜΕ και τους "αγανακτισμενους" εναντίον του. Παρόλα αυτά στον 1,5 χρόνο που αγωνίστηκε σχεδόν μόνος του και με ηπιότερα οικονομικά μέτρα, κατάφερε πολλά περισσότερα από τους επόμενους.
  Ο Παπαδήμος δεν πρόλαβε γιατί τον έριξαν σε 3 μήνες οι Σαμαράς-Βενιζέλος. Παρόλα αυτά, παρεδωσε μια χωρα που ειχε σχεδόν ισοσκελίσει το πρωτογενές της έλλειμμα. Από τα -25 δισ του 2009 είχαμε φτασει στα -5.
  Ο Σαμαράς δεν ήθελε επειδή ήθελε μόνο να γινει πρωθυπουργός και στη συνέχεια να βολέψει τα ΜΜΕ και τις συντεχνίες που τον στήριξαν.
  Δυστυχώς ο Τσίπρας, εκτός από την αντιπολιτευτική ρητορική ακολουθεί και την κυβερνητική τακτική του Σαμαρά. Ο στόχος της πρωθυπουργίας επετευχθη και τώρα πρωταρχικό του μέλημα είναι να αποκαταστήσει ΜΜΕ και συντεχνίες που τον στήριξαν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Πληρώστε τώρα κόκκινο ενφια περήφανοι δοκιμαστές.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. μια χαρά ήξερε ο ΓΑΠ και μοίραζε επιδόματα φτώχειας

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. μια χαρά μειώνεται ο ΕΝΦΙΑ κατά 80% αν μειωθούν οι δαπάνες. Απλώς ο Τσίπρας δε θέλει να μειώσει δαπάνες

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Αλήθεια; Πότε τα μοίρασε; Ποια ημερομηνία; Ήταν γνωστή η πλήρης κατάσταση της ελληνικής οικονομίας τότε;
  Επίσης, πόσα ήταν τα λεφτά που τελικά μοίρασε; Και από πού τα βρήκε; Πόσο επιβαρύνθηκε ο προϋπολογισμός;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. όταν του είπε ο Προβόπουλος ότι το έλλειμμα θα είναι διψήφιο, πόσο καιρό έκανε να το επεξεργαστεί; κάνα χρόνο;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Καταρχάς του είπε ότι μάλλον θα είναι διψήφιο. Διψήφιο είναι και το 10%. Του είπε ότι θα είναι 16% και δεν το κατάλαβε;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. του είπε 10% ακόμα και αν ληφθούν έκτακτα μέτρα μετά τις εκλογές.όμως ο ΓΑΠ πετούσε χαρταετό για κάνα εξάμηνο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Αλήθεια; Έτσι του είπε; Κι αν του είπε ακριβώς έτσι, αυτό ισοδυναμεί με αναφορά για έλλειμμα 16% (60% πάνω από την πρόβλεψη) και πρωτογενές έλλειμμα 25 δισεκατομμυρίων μέσα σε 3 μήνες;
  Ένα εξάμηνο πετούσε χαρταετό; Εννοείς τότε που άρχισε να μιλάει με τους ξένους για να τους ενημερώσει για την κατάσταση που είχε αρχίσει να εμφανίζεται στο πλήρες της μέγεθος; Γιατί από αυτές τις συναντήσεις και ομιλίες άλλοι στήριξαν τις θεωρίες συνωμοσίας ότι σχεδίαζε από νωρίς να μας βάλει στο μνημόνιο. Και αφού πετούσε χαρταετό, γιατί ο κόσμος έβγαινε στους δρόμους διαμαρτυρόμενος για τα μέτρα που έπαιρνε; Τρεις μεγαλες πανελλαδικές απεργίες έγιναν μέχρι το Μάιο του 2010.
  Εσύ που ήθελες να είχε πάρει μέτρα ο ΓΑΠ πριν μπούμε στο μνημόνιο, είχες κατέβει τότε στο Σύνταγμα;

  ΑπάντησηΔιαγραφή