Το ΣτΕ προσθέτει στον λογαριασμό που έτσι κι αλλιώς δεν βγαίνει ακόμα 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ

1.5.15


Στον αέρα αναμένεται να τινάξει τη χώρα μια απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που αναμένεται να εκδοθεί τις επόμενες μέρες.

Παραθέτω ένα ενδεικτικό απόσπασμα από το ρεπορτάζ της Γιάννας Παπαδάκου στο ΒΗΜΑ:
Απόφαση-βόμβα για συντάξεις κύριες και επικουρικές εκδίδεται σύντομα από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας , όπως είχε αποκαλύψει πρόσφατα το Βήμα της Κυριακής. Κρίνεται ότι είναι αντισυνταγματικές οι περικοπές των συντάξεων , ενώ στα ίδια τα πρακτικά της μειοψηφίας της απόφασης υπολογίζεται το κόστος της απόφασης σε περίπου 3,5 δισ. ευρώ για τη χώρα. Η απόφαση αυτή εκδίδεται και αφορά εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους , οι οποίοι δεν υπάγονται στα ειδικά μισθολόγια μεταξύ των οποίων και οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ , αλλά και της ΔΕΗ κ.λ.π.
                     
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Βήματος με πλειοψηφία , που διαμορφώθηκε στη διαφορά μόλις 4 ψήφων οι δικαστές της Ολομέλειας του ανωτάτου ακυρωτικού Δικαστηρίου έκριναν ότι οι ρυθμίσεις του νόμου 4093/2012 , που περικόβουν σε δεύτερη φάση στα πλαίσια εφαρμογής του Μνημονίου κάθε είδους κύριες και επικουρικές συντάξεις είναι αντισυνταγματικές. Με διαφορά 3 ψήφων η Ολομέλεια έκρινε ως αντισυνταγματική και την ρήτρα μηδενικού ελλείμματος , όπως ορίζεται από τον νόμο 4052 /2012.
Δεν υπάρχει άλλος δρόμος στη Δημοκρατία από τον σεβασμό των δικαστικών αποφάσεων αλλά από την άλλη δεν θα έπρεπε να υπάρχει και άλλος δρόμος για τη Δικαιοσύνη από την αποδοχή της σημερινής οικονομικής πραγματικότητας.

Εάν πράγματι έχουν βρεθεί δικαστές οι οποίοι εξέδωσαν μια απόφαση που επιβαρύνει με 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ τον κρατικό προϋπολογισμό υπέρ των συνταξιούχων, τότε θα επιβεβαιωθεί για ακόμα μια φορά ότι η ελληνική κρίση δεν είναι οικονομική αλλά φοβερά βαθύτερη.

Δυστυχώς για τη χώρα, ούτε οι κάλπες ούτε οι δικαστικές αποφάσεις γεννούν λεφτά.

Υ.Γ Πότε επιτέλους θα σταματήσει η διαρροή των αποφάσεων του ανώτατου διοικητικού δικαστηρίου της χώρας, πριν αυτές εκδοθούν; Πρόκειται για το Συμβούλιο της Επικρατείας, ας σεβαστούν τους εαυτούς τους.

9 σχόλια:

 1. Οι δικαστικές αποφάσεις θα πρέπει να τηρούνται. Υποχρεώτου τώρα το νεοελληνικό κράτος να βρει αυτά τα λεφτά. Αν δεν μπορέι τότε ας κηρύξει πτώχευση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Πόσες άλλες φορές να κηρύξει πτώχευση;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Δε θυμάμαι να έχει κηρύξει και ποτέ, τουλάχιστον όχι κατά τη διάρκεια του βίου μου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Πως κάνετε έτσι; Τούτοι εδώ έχουν πει ότι θα φορολογήσουν τον πλούτο, θα πατάξουν τη φοροδιαφυγή και έτσι θα βρουν λεφτά. Ε, ας πατάξουν λίγο περισσότερο τη φοροδιαφυγή και ας φορολογήσουν λίγο περισσότερο τον πλούτο και καλύφθηκε η διαφορά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. η απόφαση είναι γελοία. προφανώς δε θα δοθούν τα λεφτά. και να υπήρχαν, δε θα έπρεπε να δοθούν
  δεν μπορεί να αποφασίζει το Δικαστήριο το ύψος των μισθών.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. ΟΠΟΤΕ ΑΝ ΕΙΧΑΜΕ ΔΡΑΧΜΗ ΚΑΙ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟ 50% ΟΙ ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΘΑ ΕΒΓΑΖΑΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΝΑ ΠΕΣΕΙ Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Παραπολιτική, συμφωνώ απόλυτα με το υστερόγραφο.

  Όσον αφορά την ανάρτηση όμως, όπως λες: "Δεν υπάρχει άλλος δρόμος στη Δημοκρατία από τον σεβασμό των δικαστικών αποφάσεων". Έπρεπε να σταματήσεις εκεί νομίζω. Στις δημοκρατίες δεν βάζουμε αστερίσκους στις αποφάσεις μιας εκ των τριών εξουσιών.  Και εκ των πραγμάτων δε νομίζω ότι θα έπρεπε η δικαστική εξουσία να παίρνει αποφάσεις βάσει της οικονομικής πραγματικότητας. Δικαστές είναι, τη συνταγματικότητα των νόμων εξετάζουν όχι την οικονομική βιωσιμότητα των μέτρων (δεν έχουν προσληφθεί για αυτό το λόγο οι δικαστές και υπάρχει υπουργείο να κάνει αυτή τη δουλειά - επιτυχώς ή όχι...).


  Θεωρώ ότι στη βάση και στο σκεπτικό της απόφασης ως νομικός θα μπορούσες να κάνεις το σχόλιο σου, όχι με βάση το "πως θα βρουν τα λεφτά". Δε νομίζω ότι είναι αυτός ο σκοπός της ύπαρξης του ΣτΕ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. "δεν θα έπρεπε να υπάρχει και άλλος δρόμος για τη Δικαιοσύνη από την αποδοχή της σημερινής οικονομικής πραγματικότητας"
  Αντιλαμβάνεσαι νομίζω παραπολιτικέ τον ωφελιμισμό που ξεχειλίζει. Το λέω επειδή υπερασπίζεσαι την οικοδόμηση κράτους δικαίου σε βάση αρχών. Δεν χρειαζόμαστε άλλες αρχές, άλλους δικαστές -ενδεχομένως- θέλουμε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Κοτζαγκιαουρίδης3 Μαΐου 2015 - 10:20 μ.μ.

  Έλα μωρέ, αντί αυξήσεις θα πάρουν ομόλογα...θα βγει κι από πάνω το Κράτος !

  ΑπάντησηΔιαγραφή