Το Πανεπιστήμιο Αθηνών εκλιπαρεί την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξαρτήτων Ελλήνων να εφαρμόσει τους νόμους

13.4.15


Μόνο η λέξη «απελπισία» μοιάζει αρκετή για να περιγράψει κανείς το περιεχόμενο της σημερινής ανακοίνωσης των Πρυτανικών Αρχών του Πανεπιστημίου Αθηνών, το κεντρικό κτήριο του οποίου τελεί εδώ και 15 μέρες υπό κατάληψη από ομάδες αντιεξουσιαστών.

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών σχεδόν ικετεύει την κυβέρνηση να εφαρμόσει τους νόμους και να κυβερνήσει τον τόπο, κάτι που περιγράφει με εξαιρετική σαφήνεια την κατάντια στην οποία έχει περιέλθει η χώρα.

Αναλυτικά η ιστορικά πικρή ανακοίνωση:

Σήμερα, 15η ημέρα κατάληψης του Κεντρικού Κτηρίου, δεν έχει έρθει η Ανάσταση στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Βασικότατες λειτουργίες που το νομιμοποιούν ως Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα στο πλαίσιο του πολιτισμένου κόσμου παραμένουν νεκρωμένες. Υπενθυμίζονται οι κυριότερες: πλήρης αποκοπή της σύνδεσης της κεντρικής διοίκησης με τα Τμήματα και τις Κοσμητείες των Σχολών, παρακώλυση της λειτουργίας του κεντρικού πρωτοκόλλου και της νομικής υπηρεσίας, παρακώλυση της διευθέτησης θεμάτων που αφορούν τη φύλαξη και την ασφάλεια των κτηρίων του Πανεπιστημίου, υπολειτουργία του όλου δικτύου των διοικητικών και οικονομικών υπηρεσιών, δυσχέρεια στην επίλυση θεμάτων φοιτητικής μέριμνας, όπως και στη διενέργεια ορκωμοσιών των φοιτητών μας.
Από μακρού προγραμματισμένες εκδηλώσεις στο Κεντρικό Κτήριο αναβάλλονται, ενώ σταδιακά αποκόπτεται η συνεργασία με τα Πανεπιστήμια του εξωτερικού. Πρόσφατο λυπηρό παράδειγμα της τελευταίας αυτής δυσλειτουργίας ήταν η αδυναμία των υπηρεσιών μας να ανταποκριθούν άμεσα στην προταθείσα από ρωσικής πλευράς σύναψη πρωτόκολλου συνεργασίας με το Moscow State Institute for International Relations, Ίδρυμα το οποίο σε αντιδιαστολή με το ΕΚΠΑ, λειτουργούσε και λειτουργεί κανονικά. Το Πανεπιστήμιό μας βαθμιαία αλλά σταθερά καταδικάζεται σε διεθνή απομόνωση.
Παράλληλα, με αγωνία διαπιστώνουμε ότι υπάρχει κίνδυνος απώλειας ανθρώπινων ζωών μέσα στην Πρυτανεία, αφού κατά βάσιμες πληροφορίες γίνεται εκεί χρήση ναρκωτικών ουσιών από εξαρτημένα άτομα. Επιπλέον, παρουσιάσθηκαν αναφορές στο διαδίκτυο για ενδεχόμενες συγκρούσεις μέσα στον ίδιο κανονικά αξιοσέβαστο χώρο μεταξύ αλλότριων ως προς το Πανεπιστήμιο ομάδων. Η αλλοτρίωση χώρων σεβαστού παιδευτικού προορισμού και των χρήσεών τους προσλαμβάνει όλο και πιο ανησυχητικές διαστάσεις.
Είναι αυτονόητο ότι, ως Πρυτανικές αρχές, αγωνιζόμαστε για ένα ανοιχτό Δημόσιο Πανεπιστήμιο, το οποίο θα λειτουργεί απρόσκοπτα, και το οποίο θα προσφέρει υψηλού επιπέδου προπτυχιακή και μεταπτυχιακή εκπαίδευση στους φοιτητές του, που μοχθούν για τις σπουδές τους, και μαζί με αυτούς χιλιάδες συμπαριστάμενες οικογένειες σε όλη την Ελλάδα. Η σύνεση δεν μας επιτρέπει να υιοθετήσουμε απόψεις που θέλουν τα μέλη της Πανεπιστημιακής κοινότητας και τους φοιτητές να αναλαμβάνουν ρόλους περιφρούρησης των πανεπιστημιακών κτηρίων έναντι καταλήψεων και παρεμβάσεων εξωπανεπιστημιακών ατόμων. Η ελληνική πολιτεία όμως δεν επιτρέπεται να αποποιηθεί τον αντίστοιχο ουσιώδη ρόλο της.
Αξίζει να θυμηθούμε ότι ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης θεωρούσε ότι ο πραγματικός «Εθνικός Οίκος» της Ελλάδας ήταν το Πανεπιστήμιο Αθηνών και όχι οποιαδήποτε έδρα ανώτατης πολιτικής διοίκησης της χώρας. Σε αυτή λοιπόν την βαρύνουσα συγκυρία και στο πνεύμα των πιο γνήσιων πατριωτικών παραδόσεων των Ελλήνων απευθύνουμε έκκληση στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας και τους πολιτικούς αρχηγούς, να δώσουν δείγμα υψηλής αντίληψης των καθηκόντων τους οδηγώντας σε λύση την ομηρία του ελληνικού κοινού μας «Εθνικού Σπιτιού», της έδρας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Θα προσφέρουν έτσι επείγουσα, ανεκτίμητη όσο και αυτονόητη εθνική υπηρεσία με πολλαπλό θετικό αντίκτυπο.

3 σχόλια:

 1. Η κοινή γνωμη εθίζεται σιγά-σιγά σε αδιανόητες καταστάσεις!

  Η "πρώτη φορά Αριστερα" βυθίζει τα παντα στον τριτοκοσμικό βούρκο, ενώ οι υποστηρικτές ανέχονται η ιδεολογικοποιουν περιμένοντας το τέλος της λιτότητας, που θα τους εξασφαλίσει με μαγικό τροπο ο ΣΥΡΙΖΑ στραγγιζοντας την οικονομία και απο το τελευταίο σεντ ρευστότητας.
  Ποσο πιο χαμηλά;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Αν υπάρχει κάτι που μπορεί να θεωρηθεί σίγουρο με την κυβέρνηση της παρανοϊκής αριστεράς και ακροδεξιάς, αυτό είναι ότι δεν θα μείνει τίποτα όρθιο. Η καταστροφή που συντελείται δεν έχει προηγούμενο, ενώ ελάχιστοι είναι αυτοί που ενοχλούνται από αυτό το απίθανο αλαλούμ. Απόδειξη τα τεράστια ποσοστά αποδοχής των παρανοϊκών. Όταν συνειδητοποιήσουμε με ποιους έχουμε μπλέξει, θα είναι πολύ, μα πάρα πολύ όμως, αργά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Απόφοιτος του ΕΚΠΑ, ματώνει η καρδιά μου με αυτά που ακούω και διαβάζω.
  Γενικά αποφεύγω να περνώ από πανεπιστημιακούς χώρους γιατί η αθλιότητα που επικρατεί με πνίγει.
  Όλο τα μεταπολιτευτικά χρόνια οι νυν...σωτήρες υπαινίσσονταν ότι οι κουκουλοφόροι, εκπορεύονται από το... παρακράτος των μυστικών υπηρεσιών και πατρονάρονται από το κράτος. Συνεχίζουν να το υποστηρίζουν;


  Αξίζει πάντως να θυμηθούμε ότι το 2008 κυβερνούσαν οι...υπεύθυνοι και η στέγη ενός κτιρίου στο ΕΜΠ στην Πατησίων είχε καεί επί Ανδρέα Παπανδρέου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή