Βαρουφάκης: Όχι Grexit, όχι εκλογές, όχι δημοψήφισμα, τελειώνει η ρευστότητα, θα συμβιβαστούμε

17.4.15


Απέρριψε τα σενάρια προσφυγής στη λαϊκή ετυμηγορία σε χθεσινή ομιλία του ο Γιάνης Βαρουφάκης σε μια εποχή που η εκλογολογία φουντώνει και όλο και περισσότερα στελέχη της κυβέρνησης μοιάζουν να φλερτάρουν με την ιδέα.

Παραθέτω ένα απόσπασμα από το σχετικό ρεπορτάζ της Ημερησίας:
Ερωτηθείς για τις προθέσεις της κυβέρνησης, τόνισε ότι «δεν είναι στο σχέδιο μας εκλογές ή δημοψήφισμα. Δεν νομίζω ότι η διαφορά μεταξύ ημών και των εταίρων είναι τόσο μεγάλη».
Δεν κερδίσαμε το δικαίωμα να κάνουμε ότι θέλουμε, αλλά η εντολή που πήραμε ήταν να ακουστούμε, απάντησε όταν ρωτήθηκε για την πολιτική της κυβέρνησης. Εχουμε το δικαίωμα αυτό όπως και να «προκαλέσουμε» τη λογική του προηγούμενου προγράμματος. Πρέπει να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των εταίρων.
Θα δεχτώ οποιουσδήποτε όρους έχουν νόημα. Δεν θα είχα πρόβλημα με ένα Μνημόνιο αν προσέφερε λύση και κοινωνική δικαιοσύνη είτε προέρχονταν από το Βερολίνο, είτε τη Λισσαβόνα.
Η ρευστότητα τελειώνει. Υπάρχει λόγος γι' αυτό. Η προηγούμενη κυβέρνηση ξεκίνησε ένα bank run λέγοντας ότι αν εκλεγούμε εμείς θα καταρρεύσουν οι τράπεζες. Παράλληλα, υπήρξαν φωνές στην Ευρώπη που έλεγαν ότι αν εκλεγούμε θα υπάρξει στενότητα ρευστότητας, κάτι που έγινε. Λίγο αφ' ότου πήγα στο Λονδίνο η ΕΚΤ ήρε το waiver.
Η απάντησή μου είναι απλή: θα συμβιβαστούμε, θα συμβιβαστούμε, θα συμβιβαστούμε (!) σε μια λύση που δεν θα δημιουργεί ύφεση.
Αν κανείς αφαιρέσει τις διάφορες αυτάρεσκες σάλτσες που πάντα κυριαρχούν στον λόγο του κ. Βαρουφάκη, φαίνεται ότι τα φτερά του υπουργού Οικονομικών είναι κομμένα και αρχίζει να συνειδητοποιεί ότι η απόσταση μεταξύ θεωρίας και πράξης είναι τεράστια. Από εκεί που ήθελε να περάσει στην Ιστορία ως ο άνθρωπος που θα άλλαζε την Ευρώπη, τώρα μοιάζει να φοβάται να περάσει στην Ιστορία ως ο άνθρωπος που υπέγραψε την καταδίκη της Ελλάδας.

Μένει όμως να δούμε τι τελικά θα επιλέξει ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος μοιάζει να διστάζει να θυσιάσει την ενότητα του κόμματος του υπέρ ενός λυτρωτικού συμβιβασμού.