Μιχάλης Σταθόπουλος: Τραγικό να φέρνουμε τη δημοκρατία σε αντιπαράθεση με την αξιοκρατία στην Παιδεία

11.5.15


O καθηγητής της Νομικής Σχολής Αθηνών και πρώην υπουργός, Μιχάλης Σταθόπουλος, μίλησε σήμερα στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Ηλία Κανέλλη.

Μεταξύ άλλων είπε:

-Για την ανοικτή συγκέντρωση για την παιδεία με βασικό μήνυμα “Όχι Μπαλτά στην Παιδεία” απόψε στο Μαρούσι:

«Πράγματι υποστηρίζω την κίνηση αυτή, διότι θεωρώ ότι τα μέτρα για την παιδεία και ειδικότερα για την ανώτατη παιδεία μας πάνε πίσω. Είναι μια υποχώρηση στο πνεύμα εκείνο το οποίο έδειχνε μία ανοχή και μια υποχώρηση απέναντι στην αυθαιρεσία που γνωρίζαμε και γνωρίζουμε ακόμα και τώρα στα πανεπιστήμια...».

-Για την επιλογή των πανεπιστημιακών αρχών και την κατάργηση των Συμβουλίων Διοίκησης:

«Οι “κομματικοί στρατοί” και οι κάθε είδους συνδικαλιστές είχαν μεγάλη επιρροή στην εκλογή των πανεπιστημιακών αρχών... Οι πανεπιστημιακές αρχές εφάρμοζαν αυτή τη μόνιμη πολιτική υποχώρησης απέναντι στην αυθαιρεσία... Η λύση σε αυτό το φαινόμενο είναι να αλλάξει επιτέλους ο τρόπος εκλογής των πανεπιστημιακών αρχών... Αυτή η προσπάθεια ξεκίνησε όταν ήταν υπουργός η κα Γιαννάκου και συνεχίστηκε με το νόμο της Άννας Διαμαντοπούλου. Και οι δύο προσπάθειες ήταν προς την σωστή κατεύθυνση. Η μεγάλη τομή ήταν η δημιουργία του Συμβουλίου Διοίκησης, το οποίο απαρτίζεται από εκλεγμένα μέλη μέσα από το πανεπιστήμιο, αλλά και από εξωτερικά μέλη. Είναι πολύ σωστός ο θεσμός αυτός, διότι όλοι αυτοί που διαμαρτύρονται, επικαλούμενοι την αυτοδιοίκηση του πανεπιστημίου, κάνουν λάθος, καθώς το πανεπιστήμιο δεν αφορά μόνο όσους βρίσκονται μέσα στο πανεπιστήμιο -φοιτητές, καθηγητές ή διοικητικούς υπαλλήλους-, αλλά όλη την κοινωνία... Ο κ. Αρβανιτόπουλος που ακολούθησε την κα Διαμαντοπούλου στο υπουργείο Παιδείας δυστυχώς υποχώρησε... Η σπουδαιότερη υποχώρηση είναι ότι καταργούνται τα Συμβούλια Διοίκησης».

-Για την κατάργηση των ηλεκτρονικών ψηφοφοριών και των πρότυπων σχολείων:

«Είναι μεγάλα λάθη και η κατάργηση των ηλεκτρονικών ψηφοφοριών και η κατάργηση των πρότυπων σχολείων. Θεωρώ ότι είναι τραγικό να φέρνουμε τη δημοκρατία σε αντιπαράθεση με την αξιοκρατία. Η αξιοκρατία είναι μέσα στις δημοκρατικές αρχές...».