Γαλάζιος μύθος εφάμιλλος των Ζαππείων το περίφημο «email Χαρδούβελη»

23.6.15


Τραβώντας ξανά προς την αντιμνημονιακή δόξα του 2009-2012, η Νέα η Δημοκρατία του Αντώνη του Σαμαρά, αφού διαδήλωσε φωνάζοντας «Μένουμε Ευρώπη», ετοιμάζεται τώρα να καταψηφίσει τη συμφωνία Τσίπρα-Βρυξελλών.

Στη λογική του «οι δικοί μας φόροι είναι καλύτεροι από τους δικούς σας», το παραπαίον κόμμα της λεωφόρου Συγγρού συγκρίνει τη συμφωνία με το περίφημο «email Χαρδούβελη» συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός ακόμα μύθου.

Παραθέτω ένα απόσπασμα από ρεπορτάζ του Capital.gr στις 2 Δεκεμβρίου του 2014 με τίτλο «Πηγές ΥΠΟΙΚ: Έμμεση αποδοχή πρότασης συμπληρωματικών μέτρων»:
«Η τήρηση των δημοσιονομικών στόχων είναι κοινή υποχρέωση για όλες τις χώρες που βρίσκονταν και βρίσκονται σε πρόγραμμα, αλλά και για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης που δεσμεύονται από το Σύμφωνο Σταθερότητας. Συνεπώς η υποχρέωση κάλυψης πιθανού δημοσιονομικού κενού υφίσταται ανεξαρτήτως αξιολόγησης, ο δε σχετικός όρος ίσχυε για όλα τα προηγούμενα χρόνια και υπάρχει και στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που ψηφίστηκε τον Απρίλιο του 2014. Η Τρόικα συνεχίζει να ζητά πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα θεωρώντας ότι υπάρχει δημοσιονομικό κενό. Η ελληνική Κυβέρνηση θεωρεί ότι όπως τα προηγούμενα χρόνια οι προβλέψεις μας επαληθεύτηκαν, έτσι και τώρα δεν θα υπάρξει κανένα δημοσιονομικό κενό.  Αυτή είναι η σημαντικότερη διαφορά μας στη διαπραγμάτευση»
Ποια είναι λοιπόν η πραγματικότητα; Η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, η οποία μετά τις Ευρωεκλογές έσκιζε ξανά το Μνημόνιο, όχι μόνο δεν είχε συμφωνήσει με την Τρόικα αλλά αντιθέτως υποστήριζε ότι δεν υπάρχει καν δημοσιονομικό κενό, περιγράφοντας το e-mail Χαρδούβελη ως κάτι που δεν πρόκειται ποτέ να εφαρμοστεί. Τι έκανε η Τρόικα; Αγνοούσε τις προτάσεις της κυβέρνησης και περίμενε τη νέα κυβέρνηση για να συμφωνήσει με κάποια σοβαρότητα.

Το e-mail Χαρδούβελη πρακτικά δεν υπήρξε ποτέ. Ήταν μια μονομερής πρόταση της προηγούμενης κυβέρνησης που δεν αξιολογήθηκε και δεν εγκρίθηκε από κανέναν άλλο, μια συνειδητή πρόταση παραπλάνησης που είχε ως στόχο να παγιδεύσει την επόμενη κυβέρνηση. Κάπως έτσι δραπέτευσε και ο Κώστας Καραμανλής το 2009.

Όλα αυτά σημαίνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε κωλοτούμπα ή ότι η νέα συμφωνία δεν είναι πολύ σκληρή; Όχι φυσικά. Ο ΣΥΡΙΖΑ τα θαλάσσωσε και φέρνει μια συμφωνία πολύ χειρότερη από αυτήν που θα έφερνε τον Φεβρουάριο αν είχε συνθηκολογήσει νωρίτερα. Αλλά μην τρελαθούμε και τελείως...