Μαύρη σελίδα για όλη την Ευρώπη ένα πιθανό Grexit

20.6.15


Το Der Spiegel είναι ένα περιοδικό με μεγάλη επιρροή στη Γερμανία, το οποίο συχνά απηχεί τις απόψεις της γερμανικής κυβέρνησης και σε κάθε περίπτωση δεν απευθύνεται σε κάποιο μειοψηφικό αριστερό κοινό.

Το σημερινό του πρωτοσέλιδο απεικονίζει αυτό που περίπου έγραφα προχθές για τα λάθη της Ευρώπης στη διαπραγμάτευση με την Ελλάδα. Σε αντίθεση με την κυρίαρχη αφήγηση συγκεκριμένων κύκλων, το σχήμα «άγιοι Ευρωπαίοι-ρεμάλια Έλληνες» δεν έχει απολύτως καμία σχέση με την πραγματικότητα και είναι αποπροσανατολιστικό.

Ένα πιθανό Grexit θα αποτελέσει αποφράδα στιγμή για το όραμα της ευρωπαϊκής ενοποίησης και ο ιστορικός του μέλλοντος θα το περιγράψει ως την κορύφωση της αδυναμίας των ευρωπαϊκών χωρών να αντιληφθούν το τι σήμερα διακυβεύεται. Μια ένωση κρατών που ζητά την απόλυτη ταπείνωση μιας δημοκρατικής εκλεγμένης κυβέρνησης μοιάζει όλο και πιο πολύ με ένα συνασπισμό κοντόφθαλμων «λογιστών» που ενδιαφέρονται μόνο για τους αριθμούς.

Από το 2009 και μετά, η Ελλάδα βιώνει τις συνέπειες μιας χρεοκοπίας που μπορούν να συγκριθούν μονάχα με τις συνέπειες πολέμου, η λαϊκίστικη και τυχοδιωκτική νέα κυβέρνηση της έχει ήδη ακυρώσει κατά 90% το προεκλογικό πρόγραμμα της και παρ' όλα αυτά τίποτα από όλα αυτά δεν μοιάζει αρκετό για τις Βρυξέλλες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αργά ή γρήγορα θα πληρώσει σκληρά τον λογαριασμό των προεκλογικών του ψεμάτων αλλά ουδείς δικαιούται να τον τιμωρήσει προκαταβολικά, τιμωρώντας παράλληλα και ένα ολόκληρο έθνος. Ας σταθούν όλοι στο ύψος των περιστάσεων.