Εκλογές ή ανασχηματισμός μετά την όποια συμφωνία

20.6.15


Να επιδιώξει την εκ νέου λαϊκή νομιμοποίηση οποιασδήποτε συμφωνίας αναμένεται να επιδιώξει ο Αλέξης Τσίπρας, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους.

Το πιθανότερο είναι να επιλέξει τον δρόμο των εκλογών με παράλληλες εσωκομματικές εκκαθαρίσεις ενώ κάποιες πιθανότητες, αλλά λίγες, συγκεντρώνει και η λύση του δημοψηφίσματος η οποία όμως δεν μπορεί να παράξει τα επιθυμητά πολιτικά αποτελέσματα. Ο ανασχηματισμός αποτελεί ακόμα μια λύση, η οποία όμως μάλλον θα τονώσει τα εσωκομματικά πάθη (Ζωή, Γιάνης).

Μιας και οι εκλογές δεν μπορούν λογικά να προκηρυχθούν πριν την επικύρωση της συμφωνίας στη Βουλή, το πιθανότερο είναι να διεξαχθούν στο τέλος Αυγούστου καθώς ήταν μάλλον παράδοξο να διεξαχθούν στο τέλος Ιουλίου καθώς τα μπάνια του λαού προηγούνται.

Λογικά, μέσω εκλογών, ο Τσίπρας θα επιδιώξει ένα «διακριτικό» φιλοευρωπαϊκό μετασχηματισμό του κόμματος, πετώντας εκτός κυβέρνησης τον Πάνο Καμμένο και κλείνοντας το μάτι στο ΠΑΣΟΚ της Φώφης Γεννηματά και στη μικρή ομάδα στελεχών της Δημοκρατικής Αριστεράς. Το μεγάλο δέλεαρ για όλους θα είναι φυσικά η «καθαρή» τετραετία που θα ξεπροβάλει.

Όλα αυτά βέβαια τελούν υπό την αίρεση ενός εθνικού ή εσωκομματικού ατυχήματος.