O πρωθυπουργός Τσίπρας στάθηκε όρθιος, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε

13.7.15


«Βρεθήκαμε μπροστά σε δύσκολες αποφάσεις και σκληρά διλήμματα. Δώσαμε μια σκληρή μάχη και παλέψαμε μέχρι τέλους για ό,τι καλύτερο» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας μετά το πέρας της 17ωρης Συνόδου Κορυφής, η οποία κατέληξε σε συμφωνία για τρίτο Mνημόνιο.

Μετά από ένα Σαββατοκύριακο στο οποίοι οι ακραίες φωνές της Ευρώπης με ηγέτη τον Σόιμπλε επιχείρησαν να διώξουν την Ελλάδα από τη ζώνη του ευρώ, η απόφαση του πρωθυπουργού Τσίπρα να μην φύγει από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων χωρίς συμφωνία είναι αξιέπαινη. Αυτό ακριβώς έπρεπε να κάνει οποιοσδήποτε Έλληνας πρωθυπουργός, δηλαδή το να μην τους κάνει τη χάρη. Η συζήτηση για το τι προηγήθηκε 6 μήνες και το γιατί φτάσαμε μέχρι εδώ μπορεί να περιμένει.

Ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας απέτυχε. Το κόμμα του όχι μόνο βρίσκεται ήδη σε διάσπαση αλλά ουσιαστικά ήταν εκείνο που μείωσε τη διαπραγματευτική δύναμη του εντός κι εκτός Ελλάδας. Ας ελπίσουμε ότι θα φροντίσει ο ίδιος να ξεκαθαρίσει πλέον το τοπίο με τρόπο αποφασιστικό και οριστικό.

Προϋπόθεση για να αρχίσουμε να τσακωνόμαστε ξανά μεταξύ μας είναι η...ύπαρξη της χώρας και η επιστροφή σε μια κάποιου τύπου κανονικότητα. Δεν είναι τώρα η ώρα του απολογισμού αλλά η ώρα των ιστορικών αποφάσεων. Με εθνική συνεννόηση και τόλμη, ακόμα κι αυτή η επαχθέστατη συμφωνία μπορεί να περάσει την Ελλάδα απέναντι, όπως ακριβώς τα κατάφεραν οι Κύπριοι, οι Ιρλανδοί και οι Πορτογάλοι.